Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ.: Συνάντηση της Ε.Ε. της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. με τον Υπουργό κ. Κων/νο Τασούλα

Μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014, συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. με τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κων/νο Τασούλα.
Στη πρώτη αυτή συνάντηση, από την ανάληψη των καθηκόντων του, συζητήθηκαν με βάση το υπόμνημα που καταθέσαμε ως Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. όλα τα μεγάλα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στο Υπουργείο, αλλά και τα σοβαρά κλαδικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους σε αυτό.
Πιο συγκεκριμένα στη συζήτηση, μέσω του υπομνήματος, τέθηκαν τα ζητήματα:
  • Των συνεχιζόμενων ελέγχων σκοπιμότητας από το κλιμάκιο του ΣΕΕΔΔ.
  • Των πορισμάτων αυτών.
  • Της διαθεσιμότητας-κινητικότητας, αλλά και της ανάγκης προσλήψεων στο Υπουργείο.
  • Της προσχηματικής αξιολόγησης στο Δημόσιο.
  • Του νέου Οργανισμού λειτουργίας στο ΥΠ.ΠΟ.Α.
  • Της χορήγησης του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος σε όσους συναδέλφους που ενώ το δικαιούνται δεν το λαμβάνουν.
  • Το κτιριακό ζήτημα και την παραχώρηση ακινήτων του Υπουργείου στο ΤΑΙΠΕΔ.
  • Της Λειτουργίας του Τ.Α.Π.Α.
  • Του κοινωνικού μισθού (παιδικός σταθμός, κατασκηνώσεις, γιορτή των παιδιών κ.α).
  • Των αμοιβών για τη πέραν του ωραρίου απασχόληση των συναδέλφων.
  • Τα εξαιρέσιμα των αργιών για το προσωπικό καθαριότητας.
  • Της ετεροαπασχόλησης συναδέλφων.
  • Τα οδοιπορικά των συναδέλφων.
  • Του επιδόματος επίτευξης στόχων.
  • Της αποκατάστασης των αποφοίτων της σχολής Τήνου.
Τα ζητήματα αυτά αναπτύχθηκαν από την πλευρά της Εκτελεστικής και ο κ. Τασούλας από μέρους του δέχθηκε, ότι δεν μπορεί να ταλαιπωρείται το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από ανώνυμες και ψευδώνυμες καταγγελίες, υποσκάπτοντας με αυτόν τον τρόπο την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του.
Στο θέμα της αξιολόγησης κατατέθηκε στο νέο Υπουργό η θέση της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ., που είναι κάθετα αντίθετη με την προσχηματική αξιολόγηση στο Δημόσιο. Επιπρόσθετα, τονίσθηκε στον κ. Τασούλα πως στο ΥΠ.ΠΟ.Α., ούτως ή άλλως, η αξιολόγηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αφού δεν υπάρχει οργανισμός.
Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε με σαφή τρόπο πως δεν νοείται αξιολόγηση με προαπαιτούμενο την εξεύρεση «άχρηστων υπαλλήλων», καθώς έτσι γίνεται ξεκάθαρο πως ο στόχος της διαδικασίας είναι η δημιουργία δεξαμενών εν δυνάμει απολύσεων και σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στη διόρθωση των δυσλειτουργιών του Δημοσίου. Τέλος, ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε πως για το συγκεκριμένο ζήτημα εκκρεμεί συνάντηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Αναφορικά με τους συναδέλφους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας η Ομοσπονδία κατέθεσε και στον κ. Τασούλα τη θέση της που είναι η μοριοδότηση των συναδέλφων, ώστε να επανέλθουν όλοι στην εργασία τους. Ο κ. Τασούλας αναγνώρισε το θέμα και έδειξε να το αντιμετωπίζει θετικά. Στο θέμα των δικαστικών αποφάσεων (ασφαλιστικά μέτρα) ο Υπουργός τόνισε, ότι το ΥΠ.ΠΟ.Α θα σέβεται και θα εκτελεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.
Σχετικά με την επέκταση της χορήγησης του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος και σε άλλους κλάδους, αντιμετωπίστηκε από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας θετικά και θα πρέπει άμεσα να γίνει περαιτέρω εξειδίκευσή του.
Η πρώτη αυτή γενική συζήτηση της Ομοσπονδίας με το νέο Υπουργό, φυσικά και γέννησε την ανάγκη ειδικής συζήτησης για το θέμα-κεφάλαιο του Τ.Α.Π.Α., αλλά και των άλλων κλαδικών ζητημάτων. Ωστόσο, απέφερε μία σημαντική παραδοχή από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Και αυτή έγκειται στο γεγονός ότι ο κ. Τασούλας υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός και τετελεσμένες καταστάσεις σε κανένα θέμα, όσο μεγάλο (οργανισμός, αξιολογήσεις, κ.α.) ή μικρό και αν είναι αυτό. Σε κάθε ζήτημα θα υπάρχει, πριν την τελική απόφαση, ενημέρωση των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Αυτή η δέσμευση είναι μία σωστή αρχή και για τους εργαζόμενους στο ΥΠ.ΠΟ.Α, αλλά και για τον ίδιο τον Υπουργό. Αν αυτή ακολουθηθεί με συνέπεια, μόνο θετική κατάληξη μπορεί να έχει για τον πολιτισμό και τους εργαζόμενους που τον υπηρετούν.

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: