Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Βανκούβερ: Απάντησαν με "παγκάκια-καταφύγια" στα καρφιά του Λονδίνου κατά των αστέγων

Η πόλη του Βανκούβερ απάντησε στο Λονδίνο για τα μέτρα κατά των αστέγων. Αντί για καρφιά, ο δήμαρχος αποφάσισε να δημιουργήσει παγκάκια για να κοιμούνται οι άνθρωποι που δεν έχουν σπίτια. Η καναδέζικη πόλη προσπαθεί με έναν ανθρώπινο τρόπο που παραδειγματίζει, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της.
Τα παγκάκια του Βανκούβερ είναι διπλής χρήσης. Κατά τη διάρκεια της μέρας οι έχοντες ανάγκη στέγασης και σίτισης μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να καθίσουν και να γευματίσουν με τρόφιμα που προσφέρει ο δήμος.
Τη νύχτα, οι κατασκευές αυτές αναδιπλώνονται και μετατρέπονται σε μικρά καταφύγια για τους πολίτες χωρίς κατοικία ώστε να μπορούν να κοιμηθούν και να προστατευτούν από τη βροχή που επικρατεί τους περισσότερους μήνες στην πόλη.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας μια επιγραφή επάνω στα παγκάκια γράφει: "αυτό είναι ένα παγκάκι", ενώ την νύχτα επιγραφή με γράμματα που "λάμπουν" για να είναι ορατά στο σκοτάδι, όταν οι  άστεγοι αναδιπλώσουν το παγκάκι, θα διαβάσουν: "αυτό είναι ένα υπνοδωμάτιο".
Άλλη ταμπέλα στα παγκάκια λέει: "Βρείτε καταφύγιο εδώ", ενώ μια άλλη ταμπέλα, συμβουλεύει: "βρείτε ένα σπίτι εδώ".
Η ιδέα είναι του οργανισμού RainCity Housing, που ιδρύθηκε στον Καναδά το 1982 και έχει στόχο να παράσχει στους άστεγους κάθε βοήθεια για να επανενταχθούν ομαλά στον κοινωνικό ιστό.
Μια ιδέα που υιοθετήθηκε από την Αρχή της πόλης του Βανκούβερ.
Επίσης, η οργάνωση έχει αναρτήσει ανακοινώσεις με τις διευθύνσεις των κατασκευών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως "μίνι" κατοικίες.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες, η παγκόσμια κοινή γνώμη είχε σοκαριστεί με την είδηση των καρφιών που είχαν τοποθετηθεί σε σημεία του Λονδίνου για να μην μπορούν να κοιμούνται οι άστεγοι εκεί. Μια κίνηση που συνοδεύεται από την έλλειψη σχετικής πολιτικής πρόνοιας για τους ευπαθείς πολίτες από την Αρχή της πόλης.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον δέχεται σκληρή κριτική, καθώς παρότι καταδίκασε τη χρήση καρφιών, δεν έχει λάβει μέτρα κατά της αστεγίας.

Πηγή: mic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: