Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Προσωρινές 7 στις 10 προσλήψεις

Στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Σλοβακία οι προσλήψεις νέων μειώθηκαν στο μισό το 2012 σε σύγκριση με το 2008, ενώ 7 στις 10 θέσεις εργασίας είναι πλέον θέσεις προσωρινής απασχόλησης και στην Ελλάδα, εξ αιτίας της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. 
Συγκεκριμένα, το 2012 οι προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αυξήθηκαν σημαντικά, φθάνοντας το μέσον όρο στην Ενωση στο 70%. Η Ελλάδα, που δεν ήταν συνηθισμένη σ' αυτού του τύπου την εργασία, βρίσκεται και αυτή τώρα στο επίπεδο του μέσου κοινοτικού όρου, ενώ στην Ισπανία το ποσοστό συμβάσεων ορισμένου χρόνου έχει αγγίξει το 90%, στη Σλοβενία το 89% και στη Γαλλία το 88%.
Οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι βρίσκουν ολοένα και πιο δύσκολα δουλειά, ενώ περισσότερες ευκαιρίες εργασίας παρουσιάζονται για όσους έχουν υψηλή ειδίκευση, ιδιαίτερα δε στους τομείς των υπηρεσιών υγείας, της πληροφορικής και σε διάφορες ειδικότητες στις υπηρεσίες.
Στην κατηγορία των νέων ηλικίας από 15 μέχρι 29 ετών, οι μεγαλύτερες μειώσεις στις προσλήψεις καταγράφονται στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Σλοβενία, φθάνοντας σ' αυτές τις τρεις χώρες στο 45%.
Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας μειώθηκε κατά 19% και οι προσλήψεις κατά 14% μέσον όρο, μεταξύ 2008 και 2012. Ειδικά στις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, σημειώθηκε απότομη πτώση των προσλήψεων σε ποσοστό 25%. Στα επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης μεταξύ του 2011 και του 2012. Ειδικά στις κατασκευές, η μείωση της απασχόλησης έφθασε στο 50% στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Λιθουανία.

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: