Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Κοινό μέτωπο κόντρα στη διάσπαση της ΔΕΗ

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση.
Στις 2 Ιουλίου το νομοσχέδιο - Επιχείρηση καθησυχασμού από την κυβέρνηση
Κοινό μέτωπο με τους εργαζομένους απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για τη «μικρή» ΔΕΗ προσπαθούν να συγκροτήσουν φορείς της αυτοδιοίκησης στη Δυτική Μακεδονία και την Έδεσσα όπου υπάρχουν εργοστάσια της ΔΕΗ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο θα φτάσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στις 2 Ιουλίου ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθεί να καθησυχάσει τους εργαζόμενους.
«Κοιτάξαμε ιδιαίτερα κάποια θέματα στο νομοσχέδιο και θα υπάρξει φρασεολογική βελτίωση, προς αποφυγήν παρερμηνειών» τόνισε, μιλώντας στον Βήμα 99,5 , ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου. Όπως είπε στο νομοσχέδιο θα υπάρχει το άρθρο περί καθολικής διαδοχής, βάσει του οποίου μεταφέρονται πλήρως όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων από τη μία εταιρεία στην άλλη. «Αυτό θα διευκρινιστεί και στη Βουλή, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις» πρόσθεσε.
Σε εγρήγορση οι τοπικοί άρχοντες
"Υπάρχει τρόπος να οργανωθούν κάποια πράγματα. Θα πρέπει όλοι μαζί να προβούμε σε μια κίνηση ώστε να μην "νεκρώσει" η Δυτική Μακεδονία, ο ενεργειακός άξονας της χώρας, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας στην περιοχή" είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας με αφορμή την απογευματινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για όσα έγιναν μέχρι στιγμής σχολιάζει ότι ο Δήμος Κοζάνης αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουν εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή τους στον σχεδιασμό για τη μικρή ΔΕΗ. "Για μας, αυτό που επιχειρείται είναι η διάλυση της ΔΕΗ, κάτι που θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για την περιοχή και θα τη "γυρίσει" πολλά χρόνια πίσω. Δεν πρόκειται για ζήτημα που αφορά μόνο τους εργαζόμενους καθώς σχετίζεται με τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Αφορά όλη την τοπική κοινωνία και οικονομία" υπογραμμίζει .
Την ίδια ώρα θα συνεδριάζει και το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας με το ίδιο αντικείμενο.
Τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας υπέρ του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ επικαλείται, από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ αποφεύγει να προδιαγράψει την αποψινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ωστόσο επισημαίνει ότι πρόκειται για θέμα που έχει να κάνει με τα ζωτικά συμφέροντα της Δυτικής Μακεδονίας και "αγγίζει" παράλληλα τις ανειλημμένες, βάσει νομοθεσίας, υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους, ως κύριου μετόχου της ΔΕΗ, στην τοπική κοινωνία.
Θέμα εξαίρεσης της Έδεσσας από τα σχέδια για τη μικρή ΔΕΗ θέτει ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Γιάννου, ο οποίος συγκαλεί αύριο έκτακτη σύσκεψη των φορέων της περιοχής. "Στην Έδεσσα, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια διαχειρίζονται το νερό του τόπου σε χρονικά διαστήματα που δεν επηρεάζουν την τουριστική κίνηση. Το νερό, αφού παράγει ρεύμα, κατεβαίνει από το μεγάλο ποτάμι της πόλης, τον Εδεσσαίο, στους καταρράκτες και καταλήγει σε μια δεξαμενή όπου αποθηκεύεται για να υδρεύσει στη συνέχεια τα χωράφια του κάμπου. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε κίνηση αφορά την ΔΕΗ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη χρήση του νερού στην τουριστική και αγροτική ζωή της περιοχής" σχολιάζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Σημειώνεται ότι προ ημερών, σύσκεψη φορέων για το θέμα συγκάλεσε ο συνδυασμός "Ανατροπή - Δημιουργία" του νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη. Σε αυτήν εκφράστηκε η διαφωνία των φορέων στη δημιουργία νέας επιχείρησης ηλεκτρισμού (μικρής ΔΕΗ).
Ποιες μονάδες πάνε στη "μικρή" ΔΕΗ
Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που εισφέρονται στη νέα εταιρεία σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι οι εξής:
- Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι και ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι και ΙΙ, Βεύης).
- Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, Άγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.
- Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.
Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι
Απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» έλαβε χθες ομόφωνα η διοίκηση του Σωματείου «Σπάρτακος» της ΔΕΗ, που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας.
Το Σωματείο κάνει λόγο για τη «μητέρα των μαχών» και καλεί σε «συστράτευση, ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη άπαντες τους εργαζόμενους, τους θεσμικούς φορείς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και κάθε έναν πολίτη τούτης της χώρας».
Στις 2 Ιουλίου στη Βουλή η «Μικρή ΔΕΗ»
Την επόμενη Τετάρτη, 2 Ιουλίου, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στο θέμα της «μικρής» ΔΕΗ, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του υπουργού Επικράτειας, Δημήτρη Σταμάτη και με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Η απόφαση αυτή ελήφθη δεδομένου ότι μέχρι την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καθώς στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθούν και θέματα ενέργειας.
Θύελλα αντκιδράσεων από την αντιπολίτευση
ΣΥΡΙΖΑ: Ξεπουλάνε τη ΔΕΗ
Επίθεση στην κυβέρνηση, πως προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες και στημένες συνθέσεις ένα «νέο αντιδραστικό γύρο μνημονιακών προαπαιτούμενων», εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει «ξεπούλημα» της ΔΕΗ και των αιγιαλών, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και τονίζει πως «συνιστούν τα νέα μνημονιακά εγκλήματα στα οποία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προχωρούν ακάθεκτοι»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια τους, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, και δεν θα αφήσει τη χώρα έρμαιο στις ορέξεις των δανειστών», καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΑΝΕΛ: Ενέργεια και νερά δεν πωλούνται
«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε αμετακίνητοι στα προβλεπόμενα από το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, ότι Ενέργεια και Νερά ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ. Είναι Εθνικός πλούτος, στρατηγικής σημασίας και ειδικότερα για την Ενέργεια, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με ειδικές συνοριακές και γεωπολιτικές συνθήκες. Ταυτόχρονα, είμαστε εντελώς αντίθετοι και με την πώληση των κοιταγμάτων λιγνίτη και γενικώς του όποιου ορυκτού πλούτου της Πατρίδας μας" τόνισε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Τέρενς Κουίκ.
Επίσης αναφέρθηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 3 Ιουλίου στην Καβάλα, στην οποία το "παρών" από τους ΑΝ.ΕΛ. θα δώσει η Μαρία Κόλλια.
ΚΚΕ: Διασπούν τη ΔΕΗ για να την ιδιωτικοποιήσουν
"Το κυβερνητικό σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» οδηγεί σε πρόσθετα βάρη τόσο για τους λαϊκούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος όσο και για τους εργαζόμενους του κλάδου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η «απελευθέρωση» και να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επενδυτών στον τομέα της ενέργειας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και επισημαίνει ότι "η διάσπαση της ΔΕΗ σε δύο κομμάτια και η περαιτέρω προώθηση της ιδιωτικοποίησης στον κλάδο δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία»"
Όχι από τη ΔΗΜΑΡ στη "μικρή" ΔΕΗ
Η ΔΗΜΑΡ τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ενώ παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή της στην πώληση των δικτύων-ΑΔΜΗΕ και την κατάτμηση της ΔΕΗ.

Γ.ΣΑΚ.
Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: