Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Αντισυνταγματική η κατάργηση της διαιτησίας

Νέο ρήγμα στα θεμέλια των μνημονιακών προβλέψεων προκαλεί η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) με τις οποίες καταργήθηκε η δυνατότητα των σωματείων να καταφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία, μετά την αποτυχία να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας. Σημειώνεται ότι με την ακύρωση της ΠΥΣ από το ΣτΕ επανέρχεται σε ισχύ το παλαιότερο καθεστώς της διαιτησίας. 
Η επίμαχη ΠΥΣ έβαζε "μαχαίρι" στα θέματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαιτησίας, ακόμη και αν τα δύο μέρη, εργοδότες και εργαζόμενοι, συμφωνούσαν να προσφύγουν σε αυτήν. Οι περιορισμοί που έθετε αφορούσαν κυρίως μειώσεις αποδοχών και αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η ολομέλεια του ΣτΕ ωστόσο με την υπ' αριθμ. 2307/2014 απόφασή του δικαίωσε τη ΓΣΕΕ που είχε προσφύγει κατά της επίμαχης πράξης.
"Με την ακύρωση της επίμαχης διάταξης (του άρθρου 3 της ΠΥΣ 6/2012) θα αναβιώσει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, που αποτελεί τον επικουρικό μηχανισμό στήριξης της συλλογικής αυτονομίας και εξασφαλίζει την ύπαρξη συλλογικών ρυθμίσεων, ενώ θα αποκατασταθεί ακόμη η δυνατότητα ρύθμισης με διαιτητική απόφαση του συνόλου των όρων εργασίας που μέχρι σήμερα είχαν εγκαταλειφθεί στην ατομική διαπραγμάτευση, δηλαδή στην υποταγή του εργαζομένου στον εργοδότη", τονίζει η ΓΣΕΕ.
Να σημειωθεί ωστόσο πως με την ίδια απόφαση το ΣτΕ έκρινε ότι είναι εντός συνταγματικού πλαισίου άλλες διατάξεις της ίδιας ΠΥΣ σχετικά με τον περιορισμό της διάρκειας της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειάς τους, μετά τη λήξη της ισχύος τους, τον περιορισμό των θεμάτων που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την κατάργηση ρητρών οι οποίες συνεπάγονταν τη δημιουργία καθεστώτος οιονεί μονιμότητας για το προσωπικό των δημόσιων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την κρίση των δικαστών του ΣτΕ, οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν έρχονται σε αντίθεση προς το Σύνταγμα, αφού εκτιμήθηκαν οι ιδιαίτερα δυσμενείς δημοσιονομικές και οικονομικές συνθήκες και οι αντίστοιχες ανάγκες της χώρας.
Όπως όμως σημειώνει η ΓΣΕΕ, για τα μέτρα του 2ου Μνημονίου που δεν ακυρώθηκαν, θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ "για όλα τα χειρουργικά νομοθετικά χτυπήματα στα εργασιακά του καθαρά ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα, που συνιστούν εκτός όλων των άλλων παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (ΕΚΧ), όπως και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτίθεται να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε όλα τα αρμόδια, δικαιοδοτικά και μη, όργανα".

Λαζαρίδου Ειρήνη-Πετρόπουλος Ανδρέας 
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: