Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ποιά μείωση χρέους; Μετά το ΔΝΤ εκτός διαπραγμάτευσης και τα δάνεια του EFSF

Εικονική πραγματικότητα η μείωση χρέους που ισχυρίζεται ότι διεκδικεί η κυβέρνηση. Μετά το ΔΝΤ, τα δάνεια του οποίου εξαιρούνται από την όποια μείωση, εκτός διαπραγμάτευσης μένουν και τα δάνεια του EFSF. Κατά συνέπεια, θεωρείται αδύνατο να καταστεί βιώσιμο το χρέος. 
Σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική" η όποια δυνατότητα μείωσης του χρέους θα αφορά μόνο τα 52,9 δισ. ευρώ από τα συνολικά 223,1 δισ. που οφείλει η χώρα, καθώς ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέκλινγκ στα δάνεια του EFSF δε μπορεί να γίνει μείωση επιτοκίου, ενώ – όπως εκτιμά – αν γίνει επιμήκυνση το όφελος θα φανεί μετά από 25 χρόνια.
H κατανομή του χρέους
Διευκρινίζεται ότι από τον EFSF εκταμιεύτηκαν 139,9 δισ. Ευρώ, τα οποία εξαιρούνται τελικά από τυχόν μείωση.
Από το ΔΝΤ έχουν εκταμιευτεί 30,3 δισ. ευρώ, αλλά με βάση το καταστατικό του Ταμείου τα δάνεια αυτά δεν επιδέχονται καμίας διευκόλυνσης ούτε σε επίπεδο επιτοκίων ούτε διάρκειας, ούτε βέβαια «κουρέματος».
Άρα, οι ουσιαστικές παρεμβάσεις θα αφορούν τα διμερή δάνεια από χώρες της ευρωζώνης, ύψους 52,9 δισ. ευρώ από τα συνολικά 223,1 δισ. που έχει λάβει η χώρα. Στα διμερή δάνεια οι παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν είναι η επιμήκυνση της διάρκειάς τους, έως 50 χρόνια από 30 που είναι σήμερα.
Τα δάνεια από το 2010 έως σήμερα
Από τον Μάιο του 2010 έως και τον Ιούνιο του 2014 η Ελλάδα έχει δανειοδοτηθεί από το μηχανισμό στήριξης συνολικά με 223,1 δισ. ευρώ.
Τα δάνεια εντάσσονται σε δύο χρηματοδοτικά προγράμματα. Στο πρώτο που εφαρμόστηκε από το Μάιο του 2010 και αρχικά ήταν ύψους 110 δισ. ευρώ.
Η υλοποίησή του διακόπηκε το Δεκέμβριο του 2011, επειδή κρίθηκε ανεπαρκές αλλά και λόγω του PSI που είχε σχεδιαστεί προέκυπταν νέες ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, από το πρώτο πακέτο χορηγήθηκαν 73 δισ. ευρώ, ήτοι 52,9 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης και 20,1 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Αρχές του 2012, λόγω του PSI, εγκρίθηκε νέο χρηματοδοτικό πακέτο, το οποίο απορρόφησε και το μέρος του πρώτου προγράμματος, που δεν εκταμιεύτηκε (37 δισ. ευρώ).
Είχε όμως μια σημαντική διαφορά από το πρώτο πρόγραμμα, καθώς τα δάνεια δεν είναι πλέον διμερή, αλλά εκταμιεύονται από τον EFSF. Η υλοποίησή του είναι ακόμη σε εξέλιξη και μέχρι τώρα έχουν εκταμιευτεί (μαζί με την τελευταία εγκεκριμένη δόση από το ΔΝΤ ύψους 3,4 δισ. ευρώ) 150,1 δισ. ευρώ.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: