Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Γερμανία: Δεν υπάρχει λόγος να καταργηθεί η τρόικα

Το Βερολίνο δεν θα αποδεχθεί οιεσδήποτε μονομερείς μεταβολές στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
«Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει αυτό τον επιτυχημένο δρόμο για το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, αλλά δεν θα αποδεχθούμε μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Reuters Eurozone Summit.
«Δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό τον δοκιμασμένο μηχανισμό», δήλωσε νωρίτερα η Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς, αναφερόμενη στην τρόικα, η δε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ επισήμανε ότι «η συνεργασία μιας χώρας της Ευρωζώνης, η οποία χρειάζεται βοήθεια, με την τρόικα, είναι ρυθμισμένη νομικά και δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς».
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο» συνάντησης αυτήν τη στιγμή, τόνισε ωστόσο η εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί αίτημα εκ μέρους του πρωθυπουργού της Ελλάδας να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα.
Αναφερόμενη δε σε ενδεχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η κ. Βιρτς δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτος στη Γερμανία. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι, σε ό,τι αφορά την ουσία, δεν θα μιλήσουμε και σκληρά, διευκρίνισε.
«Το Βερολίνο επιθυμεί να έχει μία καλή και φιλική επαφή με την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε η εκπρόσωπος υπενθυμίζοντας ότι κατά την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, είναι βέβαιο ότι θα δοθεί η δυνατότητα μίας συνάντησης ανάμεσα στους δύο αρχηγούς κυβερνήσεων.
«Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι να περιμένει να δει ποιες είναι οι ιδέες της νέας ελληνικής κυβέρνησης», διευκρίνισε η Κριστίν Βιρτς.
Η κ. Βιρτς πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της σκέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί παρέκκλισης από τον μηχανισμό της τρόικας, η δε κ. Κοτέ δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι, όπως και σε άλλες χώρες του ευρώ, προσανατολισμένο μόνο σε μέτρα λιτότητας, αλλά και στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Σημαντικό συστατικό για αυτό, σύμφωνα με την ίδια, είναι τα βιώσιμα δημοσιονομικά. Οι νομικές συμφωνίες με την Ελλάδα δεν άλλαξαν λόγω των εκλογών, τόνισε.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: