Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

'Ενοχη και αδρανής η Ευρώπη μπροστά στις εκατόμβες

Με την εξαγγελία μιας «έκτακτη συνόδου υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών» κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα, αντέδρασαν οι Βρυξέλλες στην είδηση για τα πολύνεκρα ναυάγια στην Μεσόγειο τα τελευταία 24ωρο, με την Κομισιόν να θυμάται τώρα, εκ των υστέρων, την «υποχρέωση της Ευρώπης να αναλάβει δράση»
Τη λήψη έκτακτων μέτρων μετά το νέο ναυάγιο βάρκας στη Μεσόγειο, με εκατοντάδες αγνοούμενους, ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. 
Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+ ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι θα πρέπει «να ενισχύσουμε τον αριθμό των πλοίων, να πραγματοποιούνται περισσότερες υπερπτήσεις στην περιοχή και να αγωνισθούμε πολύ πιο έντονα εναντίον των λαθρεμπορίων διότι αυτοί που βάζουν τους ανθρώπους στα πλοία, είναι λαθρέμποροι, ακόμη και τρομοκράτες». 
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μάσκατ δήλωσε πως στη Μεσόγειο εκτυλίσσεται μια τραγωδία. «Αν η Ε.Ε. και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε»  συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. 
«Η Ευρώπη είναι μάρτυρας μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, συμπληρώνοντας την ανησυχία του για την εξέλιξη του μεταναστευτικού ζητήματος. 
«Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;», υπογράμμισε ο κ. Ρέντσι μιλώντας σε μια πολιτική εκδήλωση στη Μάντοβα.
Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία του στη βόρεια Ιταλία και επέστρεψε στη Ρώμη, προκειμένου να προεδρεύσει σε συνεδρίαση με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
«Μαζί με τις ζωές κινδυνεύει να χαθεί και η ανθρωπιά μας...»
«Η νέα εκατόμβη προσφύγων στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα μάς συγκλονίζει όλους» αναφέρει σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Η Μεσόγειος, από θάλασσα-δίαυλος των πολιτισμών, έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες ψυχές που επιχειρούν να ξεφύγουν από τις φλόγες του πολέμου.
Αυτές τις κρίσιμες ώρες, που μαζί με τις ζωές κινδυνεύει να χαθεί και η ανθρωπιά μας, απαιτούνται πράξεις και όχι ωραία λόγια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι -κυρίως- στα κύματα των απεγνωσμένων προσφύγων, αλλά και απέναντι στις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου που τους υποδέχονται.
Η νέα τραγωδία της Λαμπεντούζα εκθέτει ανεπανόρθωτα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που διατύπωσαν τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι υπεύθυνη για το προσφυγικό κύμα είναι η ελληνική κυβέρνηση. Το προσφυγικό είναι διεθνές ανθρωπιστικό ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί με κραυγές. Ας αφήσουμε λοιπόν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Για ανθρώπινες ζωές μιλάμε.»
«Ενα καθημερινό δράμα...»
Χωρίς να διευκρινίσει τι είδους λύση στηρίζει στο μεταναστευτικό πρόβλημα, ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΕ άμεση δράση: « Σήμερα είναι η πολλοστή φορά που ακούμε για άλλη μια τραγωδία στη Μεσόγειο» είπε ο Μαριάνο Ραχόι σε ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση. «Είναι ένα καθημερινό δράμα. πριν τρεις μέρες χάθηκαν 400 άνθρωποι. Πριν τέσσερις, 19. Η απάντηση πρέπει να έρθει από την Ευρώπη. Οι κουβέντες πλέον δεν φτάνουν. πρέπει να αναλάβουμε δράση καθώς ως Ευρωπαίοι παίζουμε με την αξιοπιστία μας, εάν δεν καταφέρουμε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτές τις δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν πλέον σε καθημερινή βάση». 
Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών
Με την εξαγγελία μιας «έκτακτη συνόδου υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών» κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα, αντέδρασαν οι Βρυξέλλες στην είδηση για τις εκατόμβες των νεκρών στην Μεσόγειο τα τελευταία 24ωρο, με την Κομισιόν να θυμάται τώρα, εκ των υστέρων, την «υποχρέωση της Ευρώπης να αναλάβει δράση». Περισσότερες περιπολίες ζητά τώρα και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, και εντατικοποίηση του αγώνα κατά των διακινητών, «λαθρέμπορων και τρομοκρατών».
«Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει», υποστήριξε σήμερα η Κομισιόν, η οποία καταστρώνει νέα στρατηγική για τη μετανάστευση, προκειμένου να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου.
Επιπλέον της στρατηγικής αυτής, η Ευρωπαική Επιτροπή αναγνωρίζει μεν την ανάγκη «να ληφθούν άμεσα μέτρα», αφού  «όσο οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διαμετακόμισης δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθούν αυτοί οι απελπισμένοι διάπλοι, άνθρωποι θα συνεχίζουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο», αλλά φαίνεται να επιμένει ότι η λύση κυρίως έγκειται «στη συνεργασία με τις τρίτες χώρες».
Με το στόχο αυτό θα οργανωθεί κοινή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, ανακοίνωσε η Επιτροπή, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη «η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνόδου ήταν ήδη στα σκαριά και προβλεπόταν να διεξαχθεί πριν από τον Ιούλιο», ενώ δηλαδή θα είχε κορυφωνόταν το μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη, από μέρη στα οποία σημειώνονται εμφύλιες συγκρούσεις και με τον κίνδυνο νέων ναυαγίων με εκατοντάδες θύματα. 
Σειρά προτάσεων ετοιμάζει η Μογκερίνι
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, αποφάσισε να περιλάβει το ζήτημα αυτό στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.
«Θα παρουσιάσω σειρά προτάσεων αναφορικά με τη Λιβύη, μία από τις κύριες οδούς της παράνομης διακίνησης μεταναστών», πρόσθεσε η κ. Μογκερίνι σε χωριστή ανακοίνωση.
«Έχουμε πει πολλές φορές “φτάνει πια”. Είναι πλέον καιρός για την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να περιμένει άλλο», τόνισε η Μογκερίνι, η οποία χαρακτήρισε το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο «απαράδεκτο» σε «μια ένωση βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους».
Κατά συνέπεια, οι Ευρωπαίοι οφείλουν «να συνεχίσουν να εργάζονται σχετικά με τα βαθιά αίτια της μετανάστευσης και ιδιαίτερα αναφορικά με την αστάθεια στην περιοχή, από το Ιράκ έως τη Λιβύη», πρόσθεσε.
ΣΥΡΙΖΑ: Απαιτείται αλλαγή πολιτικής
«Ολέθρια» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση που εξέδωσε. 
«Τη στιγμή που η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή φλέγονται, απαιτείται άμεσα μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, στη βάση των αρχών του δικαίου και της ανθρωπιάς. Τα συνεχή ναυάγια πλοιαρίων που μεταφέρουν  πρόσφυγες και μετανάστες συνιστούν ντροπή για τον πολιτισμό μας» αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει: 
«Χρειαζόμαστε επειγόντως μια διαφορετική προσέγγιση του μεταναστευτικού, ώστε να σταματήσουν οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, αλλά και μια συνολική λύση του ζητήματος, που να μην επιβαρύνει μονομερώς τις χώρες της Μεσογείου, ιδίως την Ελλάδα και την Ιταλία».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: