Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Με ένα κλικ η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΡΑΚΙΝΤΖΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Τη χορήγηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας από όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και τη διαμόρφωση ηλεκτρονικής εφαρμογής και διάθεσης μέσω Διαδικτύου αποφάσισε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ύστερα από παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Λ. Ρακιντζή και την άμεση κινητοποίηση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη, ύστερα από καταγγελία πολίτη στον Γενικό Επιθεωρητή ότι δεν μπορεί να παραλάβει από το Ταμείο του την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης λόγω του περιορισμού των υποκαταστημάτων από τα οποία δίδονταν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαιούχοι της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης είναι όλοι οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία της χώρας και παρέχεται δωρεάν προσφέροντας πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή ενός Ελληνα πολίτη στις 28 χώρες της ΕΕ με τους ίδιους όρους που προσφέρεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους ασφαλισμένους της συγκεκριμένης χώρας.
Η κάρτα δεν υποκαθιστά την ιδιωτική ασφάλιση, ούτε καλύπτει δαπάνες για όσους ταξιδεύουν για ιατρικούς λόγους.
Καταγγελίες
Ο Λ. Ρακιντζής με επιστολή του στον αν. υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη στις 31 Μαρτίου ανέφερε τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και του ΟΠΑΔ δεν μπορούσαν να προμηθευτούν την κάρτα, καθώς πριν από την ενοποίηση των Ταμείων χορηγούνταν σε 679 σημεία σε όλη την επικράτεια και κατόπιν περιορίστηκε σε 5 υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην Αττική και σε ένα σε κάθε πρωτεύουσα νομού.
«Η εξυπηρέτηση πλέον των ασφαλισμένων από ελάχιστο αριθμό υπηρεσιών προκαλεί αναίτια και άσκοπη ταλαιπωρία πολιτών, με πολύωρη αναμονή ή ακόμα και απαίτηση για μετάβαση εκ νέου στην υπηρεσία, αλλά και πρόσθετο διοικητικό κόστος για τις ήδη επιβαρημένες υπηρεσίες του ΙΚΑ», αναφέρει στην επιστολή του ο Λ. Ρακιντζής και προτείνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε πολλά σημεία καθώς και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης.
Ο κ. Στρατούλης κινητοποιήθηκε και ύστερα από αλληλογραφία με τη διοίκηση του ΙΚΑ επιτεύχθηκε η χορήγηση της κάρτας από όλα τα υποκαταστήματα του Ταμείου, καθώς και η διαμόρφωση λογισμικού προκειμένου να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο η διαδικασία για τη χορήγηση της κάρτας.
Σύμφωνα με τις οδηγίες από την ΕΕ και την πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ο ασφαλιστικός φορέας είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την κάρτα στους πολίτες που είναι ασφαλισμένοι και την αιτούνται στο Ταμείο τους και στην περίπτωση που δεν μπορεί να δώσει την Ευρωπαϊκή Κάρτα μπορεί να χορηγήσει πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβουλεύει τους πολίτες των 28 χωρών-μελών που αιτήθηκαν και δεν παρέλαβαν την κάρτα, να απευθυνθούν στο κέντρο Solvit για να υποβάλουν καταγγελία.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ 
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: