Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Πιέζουν την Ελλάδα να υποκύψει

Χωρίς συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα -όπως άλλωστε αναμενόταν- ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogoup της Πέμπτης, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 
Η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους Ευρωπαίους δανειστές της αποφασίστηκε να συνεχιστεί σε έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Τη σύνοδο συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
«Αποφάσισα να συγκαλέσω μια σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης την Δευτέρα 22η Ιουνίου στις 19:00. Είναι η ώρα να συζητήσουμε κατεπειγόντως για την κατάσταση της Ελλάδας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο», ανέφερε ο Τουσκ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. 
Στις δηλώσεις που έκαναν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, ήταν έκδηλη η προσπάθειά τους να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες για το -μέχρι σήμερα- ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, και να ρίξουν το «μπαλάκι» στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, επιχείρησαν να πιέσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση μίας επώδυνης συμφωνίας, τονίζοντας πως ο χρόνος που απομένει για επίτευξη συμφωνίας είναι ελάχιστος.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμα το περιθώριο για μία συμφωνία -είπαν- φανερώνοντας πως επιθυμούν μια θετική έκβαση του ελληνικού ζητήματος, καθώς τυχόν αποτυχία αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ένα γεγονός που παραδέχθηκε -εμμέσως πλην σαφώς- ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί
Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποχώρησε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. 
Ντάισελμπλουμ:  Ζητούμε νέες προτάσεις από την Ελλάδα
Ευθύνες αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση για την ως τώρα αποτυχία των συνομιλιών, έριξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 
«Έχει σημειωθεί πολύ λίγη πρόοδος, δεν υπάρχει μία συμφωνία. Ζητούμε νέες προτάσεις από την Ελλάδα. Το «μπαλάκι» είναι στην Αθήνα», είπε αρχικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Συνεχίζοντας την τακτική των πιέσεων, πρόσθεσε πως «ακόμα υπάρχει δυνατότητα για συμφωνία», ωστόσο συμπλήρωσε πως αυτή θα πρέπει να είναι αξιόπιστη, τη στιγμή που «ο χρόνος που παραμένει είναι ελάχιστος».
Μοσκοβισί: Απολύτως αναγκαία μία συμφωνία
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, αναγνώρισε τη σπουδαιότητα μίας συμφωνίας με την Αθήνα. Όπως είπε μεταξύ άλλων «είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρήσουμε την ακεραιτότητα του νομίσματός μας... Το μη πισωγύρισμα... Είναι απολύτως αναγκαία μία συμφωνία».
Ο Π. Μοσκοβισί είπε πως οι προτάσεις των θεσμών ήταν λογικές, πρόσθεσε ότι το «μπαλάκι» είναι στην Αθήνα, καθώς και ότι απομένει ελάχιστος χρόνος. 
Ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να επανέλθει με σοβαρότητα στο τραπέζι, να δεχθεί ότι πρέπει να γίνουν λογικοί συμβιβασμοί. «Αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε νύχτα-μέρα. Η συμφωνία είναι ακόμα πιθανή...».   
Λαγκάρντ: «Να φερθούν ως ενήλικοι»
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι οι «θεσμοί» έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και τελούν εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων, προσθέτοντας πως ως τώρα αντιμετώπισαν το ζήτημα με πνεύμα ευελιξίας.
Χρειάζονται αξιόπιστες προτάσεις και όχι «στάχτη στα μάτια» είπε η Λαγκάρντ που έστρεψε τα βέλη της κατά της ελληνικής κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα μέλη της δε φέρονται ως ενήλικοι. 
Όπως και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Κριστίν Λαγκάρντ έριξε το «μπαλάκι» στην ελληνική κυβέρνηση: «ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες οι ελληνικές αρχές θα επιστρέψουν με εφαρμόσιμα μέτρα».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, απαντώντας για το ενδεχόμενο μη πληρωμής των δανείων από την Ελλάδα ως το τέλος του Ιουνίου, ανέφερε ότι από τυπικής απόψεως η Ελλάδα θα είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας έναντι του Ταμείου αλλά και ότι στη συνέχεια προβλέπεται μια σειρά διαδικασιών.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: