Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Σταθάκης: Η κυβέρνηση έχει χρήματα αλλά προτίμησε να μην πληρώσει το ΔΝΤ

Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να αποδεχτεί την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αποπληρώσει μαζί τις δόσεις του Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης, σημειώνοντας πως τα χρήματα υπήρχαν.
«Υπήρχε ήδη στο τραπέζι μια πρόταση από το ΔΝΤ, επομένως νομίζω ότι η κυβέρνηση επέλεξε να την αποδεχτεί και να πληρώσει στο τέλος του μήνα», δήλωσε ο κ. Σταθάκης μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC (BBC Radio 4).
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου «Επομένως έχετε τα χρήματα, αλλά επιλέξατε να μην τα δώσετε;», ο υπουργός απάντησε: «Σωστά».
Η δήλωση Σταθάκη έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του ΔΝΤ, το οποίο εμφανίζεται αιφνιδιασμένο από την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύμπτυξη των τεσσάρων δόσεων σε μία ύψους συνολικά 1,6 δισ. ευρώ και την αποπληρωμή της στο τέλος Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας τις νέες απαιτήσεις των δανειστών ο υπουργός δήλωσε: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί τις προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι» προσθέτοντας πως «έχουμε μια εντολή από τον ελληνικό λαό να συνεχίσουμε, να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τους όρους της συμφωνίας».
«Προσβλέπουμε στην επίτευξη μίας συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας, αλλά είπε πως η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί τα προτεινόμενα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2015 και το 2016.
«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, αλλιώς δεν έχουμε άλλη εντολή να λάβουμε δράση», πρόσθεσε, αφήνοντας έτσι ακόμη μια φορά ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.
Αρνητικός στην αποδοχή των προτάσεων των δανειστών εμφανίστηκε σήμερα και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρης Στρατούλης δηλώνοντας πως «δεν πρόκειται να περάσουν τα συγκεκριμένα μέτρα, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τον λαό», ενώ μίλησε και για εκλογές εαν δεν αλλάξουν στάση οι δανειστές.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: