Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Νέο μοντέλο «διευκολύνσεων» από τη ΔΕΗ

Τη χρυσή τομή, προκειμένου να μπορέσει να δώσει ανάσα σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις και παράλληλα να εισπράξει μέρος από τα χρέη-μαμούθ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, που έχουν συσσωρευτεί από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος, αναζητά η ΔΕΗ, η οποία αναθεωρεί από τον ερχόμενο μήνα το πρόγραμμα διακανονισμών για τις ανεξόφλητες οφειλές.
Το νέο μοντέλο διευκολύνσεων που προωθεί η επιχείρηση για τους λογαριασμούς θα έχει δύο όψεις: περισσότερες δόσεις και μικρότερες προκαταβολές, κυρίως για τους 560.000 ευάλωτους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και οι οποίοι χρωστούν σήμερα περίπου 200 εκατ. ευρώ, αλλά... «φωτιά και τσεκούρι» με μαζικές αποκοπές ρεύματος και δικαστικές προσφυγές στους «μπαταχτσήδες» καταναλωτές οι οποίοι συστηματικά δεν πληρώνουν τις οφειλές τους.
Στην πραγματικότητα, το όλο εγχείρημα μοιάζει με προσπάθεια για «τετραγωνισμό του κύκλου» και θα απαιτήσει χρόνο καθώς, παρά την εγκατάσταση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος εξυπηρέτησης πελατών «SAP», ούτε ο μηχανισμός της ΔΕΗ είναι ακόμη έτοιμος για μαζικές διασταυρώσεις στοιχείων που θα «βεβαιώνουν» ποιος είναι ο «πλούσιος» και ποιος ο «φτωχός» κακοπληρωτής ούτε η γενικότερη οικονομική κατάσταση με τις συνεχείς επιβαρύνσεις των νοικοκυριών και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στο κόστος ηλεκτροδότησης (+70% τα τελευταία χρόνια) επιτρέπουν μεγάλες προσδοκίες.
Γεγονός είναι πάντως πως η ΔΕΗ θα προσπαθήσει να ανακουφίσει έστω και λίγο περισσότερο τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν εγκαίρως τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι έχουν εκτιναχθεί στα ύψη μετά τις αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ), τα τέλη δικτύων και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
Διακοπές ρεύματος
Από τη στιγμή όμως που θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα διακανονισμών, θα σημάνει ότι αυτομάτως θα ξεκινήσουν και πάλι οι αποκοπές ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν, οι οποίες έχουν ουσιαστικά σταματήσει να γίνονται (τουλάχιστον σε μεγάλη κλίμακα) εδώ και σχεδόν 6-7 μήνες.
Το «πλαφόν» των 16 δόσεων που ισχύει μέχρι σήμερα για τους διακανονισμούς οφειλών όσων καταναλωτών δεν ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες θα διευρυνθεί σημαντικά και οι δόσεις θα είναι αρκετά περισσότερες, ενώ το ποσό της προκαταβολής που θα καταβάλλει ο οφειλέτης θα μειωθεί σε σχέση με το 20% της αρχικής συνολικής οφειλής που είναι σήμερα (π.χ 1.000 ευρώ προκαταβολή για 5.000 ευρώ οφειλής).
Το ίδιο θα γίνει και για όσους είναι ενταγμένοι στις κατηγορίες του ΚΟΤ όπου σήμερα ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στο πλαίσιο των διακανονισμών φτάνει μέχρι τις 40 και η κάθε δόση αντιστοιχεί κατ’ ανώτατο στο 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού.
Με το σημερινό σύστημα διακανονισμών ένας ευάλωτος καταναλωτής που έχει συσσωρευμένες οφειλές 2.000 ευρώ και μέσο λογαριασμό 200 ευρώ το δίμηνο μπορεί να εξοφλήσει σε 40 μηνιαίες άτοκες δόσεις των 50 ευρώ, που τώρα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: