Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Οι πιο πετυχημένες ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ (μέχρι τις επόμενες!)

ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ 2015, πολιτικές- πολιτιστικές εκδηλώσεις
Διοργάνωση: νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία τη Κυριακή 14.6 το φετινό τριήμερο πολιτικό και πολιτιστικό φεστιβάλ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ στη Θεσσαλονίκη.

Χιλιάδες νέοι και νέες της πόλης, εργαζόμενοι και αγωνιστές πλημμύρισαν από τη Παρασκευή το Στρατόπεδο Παύλου Μελά, καθιστώντας το ως το πιο επιτυχημένο από πλευρά συμμετοχής στην ιστορία των ΑΝΑΙΡΕΣΕΩΝ στη Θεσσαλονίκη! Τα θεματικά περίπτερα για την εκπαίδευση, το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα, τα περίπτερα των εργατικών σχημάτων και τα πολιτικά περίπτερα του ΝΑΡ, της νΚΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζωντάνεψαν από κόσμο, όπως και τα περίπτερα των καλεσμένων του φεστιβάλ, το περίπτερο της επιτροπής αγώνα ενάντια στην εξόρυξη των κατοίκων της Χαλκιδικής, το περίπτερο των εργαζομένων του αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος της ΒΙΟΜΕ, το περίπτερο της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους στη Τουρκία και το Κουρδιστάν, το περίπτερο του δικτύου Ανέργων & Επισφαλώς Εργαζομένων Θες/νίκης και πολλά άλλα. Στο χώρο λειτουργούσε επίσης πλήρες βιβλιοπωλείο, με την βοήθεια μελών του συνεργατικού βιβλιοπωλείου της πόλης «Ακυβέρνητες Πολιτείες», ενώ οι ομάδες «Το Ατελιέ της Φανταστικής» και «Το Χοροπηδηχτό Ταμπούρλο» οργάνωσαν παιδική γωνιά για τους μικρούς σε ηλικία θαμώνες του φεστιβάλ.

Η κεντρική εκδήλωση «Ο λαός  μπροστά στη νέα συμφωνία και στη θηλιά του χρέους – Για μια Αριστερά της Ρήξης και της Ανατροπής» άνοιξε δυναμικά το τριήμερο των πολιτικών εκδηλώσεων, με το κόσμο να δίνει μαζικό παρόν. Την εκδήλωση άνοιξαν ο Κώστας Μπαρδάκης, αντιπρόεδρος του μαρξιστικού συλλόγου Κορδάτος, και ο Νίκος Στραβελάκης από τη Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση, αναλύοντας πολιτικά τη σημερινή συγκυρία της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων, για να ακολουθήσει η δυναμική τοποθέτηση του Παναγιώτη Μαυροειδή, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ, που παρουσίασε ένα πρόγραμμα πολιτικής ρήξης με τη πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Την εκδήλωση ακολούθησε το πολιτιστικό πρόγραμμα της πρώτης μέρας, με τους Ψύλλους στ’ Άχυρα, τους M.a.t.e. και τους εκπληκτικούς V.I.C. να συνθέτουν ένα εκρηκτικό μουσικό μίγμα, ενώ στη σκηνή επικρατούσε το αδιαχώρητο! Την ίδια ώρα, στη κάτω σκηνή οι Σαν Ξέμπαρκοι και ο Γιάννης Κούτρας μας ταξίδευσαν με τους μελοποιημένους στοίχους του Νίκου Καββαδία, σ’ ένα μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο  ποιητή της θάλασσας που «έφυγε» πριν 40 χρόνια.

Τη δεύτερη μέρα κάτω από τα δέντρα του στρατοπέδου στήθηκαν τραπέζια με σκακιέρες, όπου σκακιστές ήρθαν αντιμέτωποι σε ένα άρτια οργανωμένο φιλικό τουρνουά σκάκι. Στο πλαίσιο των πολιτικών εκδηλώσεων «έκλεψαν τη παράσταση» οι μαρτυρίες των διεθνών συμμετοχών, που μετέφεραν την εικόνα της σύγχρονης διεθνούς αντικαπιταλιστικής και αντιφασιστικής πάλης στα πλαίσια της πολιτικής εκδήλωσης «Για μια διεθνή των Αγώνων και της Αλληλεγγύης». Συγκεκριμένα, η Veronika Yukhnina, μέλος του κομμουνιστικού τμήματος των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς, ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο ανοιχτό μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας, o Γιώργος Μιχαηλίδης, μετέφερε τις εμπειρίες της ελληνικής αποστολής της Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία ενώ οι Hussein Yilmaz, μέλος της επιτροπής της Ροζάβα και του κουρδικού κόμματος DBP, και ο Mustafa Yalciner από το Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (EMEP) μίλησαν τόσο για τον ηρωϊκό αγώνα στο Κομπάνι όσο και συνολικότερα για τις πολιτικές εξελίξεις στη Τουρκία. Τέλος, στο πολιτιστικό μέρος της δεύτερης μέρας, οι Εισβολέας και Άγνωστος Χειμώνας έδωσαν δυναμικό παρόν στη πάνω σκηνή, ενώ στην κάτω οι Qarabaq και οι Dulayva nfriends πρωταγωνιστούσαν σ’ ένα μεγάλο λαϊκό παραδοσιακό γλέντι.

Το πολιτικό μέρος του φεστιβάλ ολοκληρώθηκε τη Κυριακή με την εκδήλωση για «Το σύγχρονο φασιστικό φαινόμενο και η δίκη της Χρυσής Αυγής», όπου με μεγάλη συμμετοχή από το κοινό άνοιξε η συζήτηση και ο προβληματισμός για τους δρόμους αντιμετώπισης του τέρατος που ακούει στο όνομα «φασισμός» τόσο κινηματικά στο δρόμο όσο και σε πολιτικό και νομικό επίπεδο. Ο Κώστας Γούσης άνοιξε την εκδήλωση εκ μέρους της νΚΑ, μιλώντας για τη πολιτική έκφραση του φασισμού στη χώρα μας σήμερα και τη σύνδεσή της με τη πολιτική των μνημονίων και της καπιταλιστικής πολιτικής αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, για να ακολουθήσει η εισήγηση του Αντώνη Γαζάκη, μέλους του σχολείου Αλληλεγγύης Οδυσσέας, για το ζήτημα του φασισμού στα σχολεία και αυτή του Θανάση Καμπαγιάννη από την ΚΕΡΦΑ, που ως της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής μετέφερε την εικόνα από την αντιφασιστική πάλη σήμερα, τόσο μέσα όσο και έξω από το χώρο του δικαστηρίου. Το συναυλιακό πρόγραμμα έκλεισε φέτος με τους Χαϊνηδες να παραλαμβάνουν τη σκυτάλη από τους Global και τα νταούλια του Κρουστόφωνου για να μας τραγουδήσουν αγαπημένες ιστορίες για τη «τίγρη» και το «μάγο», τις «συνταγές μαγειρικής» και τον «ακροβάτη», ενώ στη κάτω σκηνή οι ήχοι της surf μουσικής των Meanwhile in Mexico ακολουθήθηκαν από τα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια των Από Πριν και από Μετά σε ένα μεγάλο γλέντι, που έριξε και την αυλαία στο φεστιβάλ.

Εκ μέρους της διοργανώτριας του φεστιβάλ νεολαίας Κομμουνική Απελευθέρωση και του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους περισσότερους από 5.000 συμπολίτες μας που στήριξαν με τη συμμετοχή τους τη τριήμερη απόπειρα μας να «φέρουμε το κόσμο ανάποδα» προτάσσοντας ένα διαφορετικό πολιτισμικό πρότυπο διασκέδασης, που βάζει μπροστά τις αξίες της συλλογικότητας, της αυταπάρνησης και της συνεργασίας. Ευχαριστούμε τα συγκροτήματα, τους ομιλητές των εκδηλώσεων και όλες τις ομάδες και κινήσεις που στήριξαν με την παρουσία τους το φεστιβάλ μας. Ιδιαίτερα, χαιρετίζουμε τα δεκάδες μέλη και φίλους της νΚΑ και του ΝΑΡ, που παρά τη μεγάλη κούραση της διοργάνωσης, έδωσαν εθελοντικά με μεράκι και δημιουργικότητα το καλύτερο εαυτό τους στο στήσιμο, στις βάρδιες και τα πόστα, στη περιφρούρηση του χώρου και σε όλες τις υπηρεσίες του φεστιβάλ, πηγαίνοντας τις φετινές ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ ένα μεγάλο βήμα εμπρός! Ανανεώνουμε το φεστιβαλικό ραντεβού μας για του χρόνου,  κρατώντας μέχρι τότε την υπόσχεση για τη σταθερή μας συνάντηση στους δρόμους του αγώνα και στις πολιτικές μάχες της επόμενης περιόδου!

Εκ μέρους της Επιτροπής ΑΝΑΙΡΕΣΕΩΝ και του Γραφείου της νΚΑ Θεσσαλονίκης




Δεν υπάρχουν σχόλια: