Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Ο φανατισμός του νεοφώτιστου

Τι είναι Αριστερά; Ωραία ερώτηση. Άντε όμως να βρεις άκρη με τις τόσες Αριστερές που κυκλοφορούν. Όλες μιλούν στο όνομα της Αριστεράς και η κάθε μια ξεχωριστά αναγνωρίζει μόνο στον ευατό της το προνόμιο να ερμηνεύει αυθεντικά τα ιερά κείμενα και να κατέχει τον επίζηλο τίτλο.
Παλιά ιστορία, παλιά όσο κι ο κόσμος. Αν επέστρεφαν για λίγο στη ζωή οι ηγέτες της Γαλλικής Επανάστασης, ο Μαρξ, ο Ενγκελς, ο Κάουτσκι, ο Λένιν, ο Τρότσκι, ο Γκεβάρα σίγουρα θα δυσκολεύονταν να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα. Ακούω διάφορους τύπους που πέρασαν ένα φεγγάρι από κόμματα της Αριστεράς, αλλά πολύ γρήγορα ανακάλυψαν τη γοητεία του καπιταλισμού, να εγκαλούν την κυβέρνηση για διάφορες επιλογές της επειδή δεν συνάδουν, κατά τη γνώμη τους, με την ταυτότητα και τη φιλοσοφία της Αριστεράς.
Την ειρωνεύονται μάλιστα λέγοντας «αυτή είναι η πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα;». Βλέπω άλλους, με πλάκα τα γαλόνια από τις μάχες που έδωσαν υπέρ της διαπλοκής, να το παίζουν οργισμένοι επειδή αυτή η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι είναι αριστερή, προσβάλλει την Αριστερά και την ιστορία της. Διαβάζω κείμενα ασυμβίβαστων αριστερών πολύ επιθετικά κατά της κυβέρνησης. Την κατηγορούν για στροφή στον ρεφορμισμό και την καλούν, για να μην βάψει τα χέρια της με το αίμα των εργαζομένων, να παραδώσει την εξουσία και να περιμένει κάποια άλλη στιγμή προκειμένου να επιχειρήσει να κάνει τα όνειρα της πραγματικότητα.
Δεν εκπλήσσουν όλα αυτά. Είχαμε και στο παρελθόν ανάλογα φαινόμενα παχυλής υποκρισίας, γενιτσαρισμού και απατηλής αναμονής. Σίγουρα θα έχουμε και στο μέλλον. Υπάρχουν όμως και ορισμένα ...χαριτωμένα πράγματα. Πώς αλλιώς μπορείς να χαρακτηρίσεις τη φράση της Ραχήλ Μακρή κατά του Γ. Πανούση ότι «αποτελείς ντροπή για την Αριστερά». Πολύ γρήγορα η κ. Μακρή, με θητεία στη συντηρητική παράταξη, ενσωμάτωσε στο λόγο της την παθολογία της Αριστεράς. Προφανώς είναι ο φανατισμός του νεοφώτιστου.

Συντάκτης: Τάσος Παππάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: