Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Υποβάθμισε την Ελλάδα ο Standard & Poor's

Εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους πιστωτές της, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «CCC» από «CCC+», με αρνητικό outlook. Η βαθμίδα «CCC» βρίσκεται δύο μόλις επίπεδα πάνω από αυτό της χρεοκοπίας.
Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο οίκος υποστήριξε ότι μία συμφωνία της Ελλάδας με τους «θεσμούς» είναι αναγκαία, αλλιώς η Αθήνα θα χρεοκοπήσει μέσα σε διάστημα ενός έτους. Επίσης, υπογραμμίζεται πως η καθυστέρηση της πληρωμής προς το ΔΝΤ (από τις 5 Ιουνίου μετατέθηκε για το τέλος του μήνα) δείχνει ότι η Αθήνα δίνει προτεραιότητα στις συντάξεις και στους μισθούς του δημοσίου σε σχέση με τις δανειακές της υποχρεώσεις. 
Η ενέργεια αυτή έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων υποβαθμίσεων της χώρας μας στις οποίες είχε προβεί ο ίδιος οίκος, κατά τους τελευταίους μήνες. 
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος, τον περασμένο Φεβρουάριο -και ουσιαστικά, αμέσως μετά τις εκλογές- είχε προβεί σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από το Β σε B-. Τότε, ο οίκος Standard & Poor's είχε διατηρήσει την αρνητική προοπτική (credit watch negative) για την Ελλάδα, υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα κίνηση.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: