Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Μητσοτάκης: Στόχος μας να οδηγήσουμε την Ελλάδα στη μετά-μνημόνιο εποχή

Η ΝΔ έχει την αξιοπιστία να διαπραγματευτεί μια νέα Συμφωνία με τους εταίρους, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ποιο αντάλλαγμα δίνει για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα κάνει τη «θετική έκπληξη» και γιατί απέφυγε τον όρο «επαναδιαπραγμάτευση».
Την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς, τις κομματικές οργανώσεις της ΝΔ και την κοινωνία, που θα διαρκέσει ως τα τέλη Ιουλίου, ανακοίνωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης.
«Ο στόχος του προγράμματος είναι να οδηγήσουμε την Ελλάδα στη μετά Μνημόνιο εποχή. Το δικό μας σχέδιο μπορεί να δώσει ευκαιρίες στους πολλούς και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση στις Ελληνίδες και τους Έλληνες» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι είναι ανέφικτα στο διηνεκές τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και υπονομεύουν την ανάπτυξη.
Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλέστηκε την άποψη που εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας λέγοντας ότι αυτή η άποψη κερδίζει έδαφος και εντός και εκτός της χώρας.
Η ΝΔ είπε ο κ. Μητσοτάκης έχει την αξιοπιστία να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μια «νέα συμφωνία για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης». Ως αντάλλαγμα στη δέσμευση των εταίρων για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για δέσμευση από πλευράς του για «επιθετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που δεν θα είναι μόνο «αυτές που υπάρχουν στο υφιστάμενο μνημόνιο» αλλά «και άλλες απαραίτητες και χρήσιμες που ξεπερνούν το πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος».
«Η ΝΔ έχει την αξιοπιστία να διαπραγματευτεί μια τέτοια συμφωνία γιατί είναι αφοσιωμένη χωρίς αστερίσκους στις μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά με τη σημερινή κυβέρνηση που δεν έχει αξιοπιστία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ να προτείνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου απάντησε με νόημα και αιχμές για τους προκατόχους του ότι «αποφεύγω τον όρο γιατί είναι επιφορτισμένος με πρακτικές που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα».
Χατζηδάκης: Η διαβούλευση για το πρόγραμμα δεν είναι λευκή σελίδα
Για διαβούλευση σε τρία επίπεδα με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, με τις κομματικές οργανώσεις και την κοινωνία στο σύνολό της έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας ότι «δεν θα πάμε στη διαβούλευση με λευκή σελίδα. Ξεκινάμε με βάση τις κατευθύνσεις που έχουμε δώσει, αλλά επιδιώκουμε να ακούσουμε προτάσεις φορέων. Δεν θα είναι μια άσκηση δημοσίων σχέσεων. Θέλουμε μέσα από το πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί να υπερβούμε την κρίση».
Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι τα ερωτηματολόγια που δεν θα εκμαιεύσουν τις απαντήσεις και θα προδικάζουν το αποτέλεσμα, αλλά θα θέτουν «διλήμματα πολιτικής» γιατί δεν υπάρχουν «μαγικές συνταγές» αλλά «ρεαλιστικές λύσεις» για την υπέρβαση της κρίσης.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα ολοκληρωθεί μέσα σε 45 μέρες ενώ θα γίνει ειδική συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής για το θέμα του προγράμματος καθώς και μια ημερίδα με τη συνδρομή του ΕΛΚ ώστε να μεταφερθούν και στην Ελλάδα οι καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.

Θοδωρής Λαπαναΐτης
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: