Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

«Ο Σαμαράς ομολόγησε ότι ήθελε να δεσμεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ», λέει η κυβέρνηση

«Ομολογεί –στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την πλήρη πολιτική του αποτυχία– πως προσπάθησε να υπονομεύσει και να εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε κυβερνητικός αξιωματούχος για τον πρώην πρωθυπουργό.
Η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης, με αξιωματούχο να λέει πως ο πρώην πρωθυπουργός δίνει εντολές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πώς θα κινηθεί η ΝΔ, ενώ ομολογεί προσπάθεια δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ. 
Αναλυτικά, επεσήμανε:  
1. Ο Αντ. Σαμαράς, στη συνέντευξή του, ομολογεί ότι περίμενε την ήττα του, καθώς «όλοι προεξοφλούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει νέες εκλογές και θα τις κερδίσει», ενώ αποκαλύπτει ότι «οι δανειστές δεν θέλησαν να δώσουν στη δική μας κυβέρνηση την εκταμίευση των 7,5 δισεκατομμυρίων και δύο μήνες αργότερα να βρεθούν τα χρήματα αυτά στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης που δεν “δεσμευόταν” για τίποτε». Παρόλο, λοιπόν, που γνώριζε ότι καταρρέει και ερχόταν ο Αλ. Τσίπρας, ο Αντ. Σαμαράς υπέγραψε την 5η αξιολόγηση για να δεσμεύσει τη χώρα με σκληρά μέτρα, ενώ, παράλληλα άφησε και τα ταμεία της χώρας άδεια για να μη «βρεθούν τα χρήματα αυτά στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης». Στόχος του, να εξαναγκάσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε «αριστερή παρένθεση», όπως, άλλωστε τόνιζαν εκείνη την εποχή οι διάφοροι συνεργάτες του.  
2. Δηλώνει ότι δεν φέρει καμιά ευθύνη για την ύφεση που δημιούργησε (φταίνε οι «άλλοι»...) και υποστηρίζει ότι «εμείς δημιουργήσαμε πλεονάσματα» και ότι τα μέτρα που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση είναι χειρότερα από τα δικά του.
Ας δούμε, όμως, τα μέτρα που είχε συμφωνήσει με την 5η αξιολόγηση και την τρόικα ο Αντ. Σαμαράς, τα οποία και θα άρχιζαν να υλοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2015. 
* Μηδενική προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Οι πλειστηριασμοί θα ξεκίναγαν από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ενώ τα «ραβασάκια» των τραπεζών απλώς θα ειδοποιούσαν τους πολίτες μόνο για το πότε βγαίνει το σπίτι τους «στο σφυρί». Οι πλειστηριασμοί, σύμφωνα με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν "εργαλείο" για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών! 
Αντίθετα, σήμερα προστατεύεται η πρώτη κατοικία σε ποσοστό πάνω από 60%, ενώ στα δάνεια με εγγύηση δημοσίου η προστασία ξεπερνά το 94%! Ας σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, ο νόμος προβλέπει ακόμα και οικονομική ενίσχυση πολιτών σε περιπτώσεις που αδυνατούν να αποπληρώνουν τη δόση. 
* Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, η κυβέρνηση της ΝΔ - ΠαΣοΚ είχε συμφωνήσει σε υπερβολικά –ανέφικτα– πλεονάσματα. Η σύγκριση μ' αυτά που τελικά απέσπασε, μετά από διαπραγμάτευση η σημερινή κυβέρνηση είναι εμφανής. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος ή ειδικός, για να αντιληφθείς ότι όσο μεγαλύτερα ποσά χρειάζεται ως πλεόνασμα τόσο περισσότερα σκληρά μέτρα παίρνεις. 
Η συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα [ποσοστό επί τοις % του ΑΕΠ]
ΣΥΡΙΖΑ→ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
2015: -0,25%→3%
2016: 0,5%→4,5%
2017: 1,75%→4,5%
2018: 3,5%→4,5% 
Η διαφορά είναι καθαρή. Μάλιστα, η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει αυτά τα πλεονάσματα του 4,5% να τα διατηρεί επ' άπειρον! Καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα υποσχόταν κάτι τέτοιο… Ο κ. Σαμαράς, πάντως, φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα με τα νούμερα, καθώς δηλώνει ότι «θα είχαμε επιτύχει 7% πραγματική ανάπτυξη μέχρι το 2016». Μάλλον για τυπογραφικό λάθος πρόκειται, εκτός και αν δεν συμβουλεύτηκε κανένα οικονομολόγο – έστω και πρωτοετή!
* Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με την 5η αξιολόγηση, είχαν συμφωνήσει και σε μια σειρά «μεταρρυθμίσεων» σε εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, κ.ά.), απολύσεις στο δημόσιο (που ήδη είχε ξεκινήσει ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης), κατάργηση ειδικών μισθολογίων, συμφωνία για περικοπές στις κύριες συντάξεις, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος κ.ά.
3. Με την παράδοση που έχει δημιουργήσει ο κ. Σαμαράς απέναντι στην οικογένεια Μητσοτάκη δεν θα μπορούσε να μη δώσει εντολές στον σημερινό αρχηγό της ΝΔ: «Η διεύρυνση χρειάζεται να γίνει προς τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου», επισημαίνει χωρίς να τον απασχολεί το «πολιτικό πρόσημο»» – έτσι εξηγούνται, φαίνεται, και οι συνομιλίες του κ. Μπαλτάκου (δεξί χέρι του Σαμαρά, ας μην το ξεχνάμε) με τον Η. Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής... Φέρνει, μάλιστα, ως παράδειγμα μεταρρυθμιστή τον... Άδωνι Γεωργιάδη! «Αποδείχθηκε αποτελεσματικός μεταρρυθμιστής [...] Τους πραγματικούς μεταρρυθμιστές θέλουμε να προσεγγίσουμε από παντού. Δεν βάζουμε ταμπέλες...». Ο κ. Γεωργιάδης, άλλωστε, ήδη έχει ενταχθεί στο στενό ηγετικό πυρήνα του νέου αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη. Για το ποιος τον επέβαλλε –το οποίο και διατυμπανίζει...– δεν υπάρχουν, λοιπόν, αμφιβολίες! 
4. Παρεμβαίνοντας ευθέως στα της ΝΔ, δηλώνει ότι έχει «εξαιρετική σχέση» με τον «συνεταίρο» του Β. Βενιζέλο, ενώ προτείνει, «την κυρία ∆ιαμαντοπούλου και τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Μανιάτη, στελέχη που έχουν δείξει προσήλωση και συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις», άρα ικανά να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. «Είναι πρόωρο και, βεβαίως, δεν είναι δικό μου θέμα να μιλήσω για πρόσωπα, συγκλίσεις ή άλλα κόμματα…». Ωστόσο, σε όλη τη συνέντευξη γι’ αυτά μιλάει, βέβαια! 
5. Τέλος οι διάφορες δικαιολογίες όσον αφορά το χρέος –που το είχε χαρακτηρίσει βιώσιμο, ενώ σήμερα και το Eurogroup αποδέχθηκε ότι είναι μη βιώσιμο–, το νέο Ταμείο, κ.λπ. δεν αντέχουν όταν συγκρίνονται με την πραγματικότητα. Του θυμίζουμε, γιατί μάλλον έχει ασθενή μνήμη, ότι ζητούσε πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους αντί για ρύθμισή του! 
6. Στην ουσία, ο Αντ. Σαμαράς υπενθυμίζει την παρουσία του στα εσωτερικά της ΝΔ και όχι στην πολιτική ζωή του τόπου, δίνοντας εντολές στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Περιμένουμε και τη γνώμη του κ. Παπασταύρου, για να δούμε πως θα κινηθεί ο μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: