Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Η αλληλεγγύη είναι η τρυφερότητα των λαών, κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος!

Οι λαοί στη γειτονιά μας ζουν καθημερινά σε πρωτόγνωρες συνθήκες πολεμικής βίας, ακραίας φτώχειας και καταδίωξης. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη αφανιστεί από τις βόμβες, τις ασθένειες, την πείνα και την καταστροφή. Ως αποτέλεσμα των απάνθρωπων συνθηκών που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους, αναπτύσσεται κύμα οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Είναι πια σαφές ότι δεν πρόκειται για κάτι παροδικό. Όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η φτώχεια στις γειτονικές χώρες, τόσο θα μεγαλώνει το κύμα των κατατρεγμένων.
Οι ολιγάρχες σε ολόκληρο τον κόσμο, το κεφάλαιο, με τη συνεισφορά των κρατών και των διεθνών οικονομικών και στρατιωτικών οργανισμών, όπως ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσία, δε διστάζουν να αιματοκυλήσουν περιοχές ολόκληρες, υποθάλποντας πολεμικές συγκρούσεις, φυλετικούς και θρησκευτικούς ανταγωνισμούς καθώς και φασιστικές οργανώσεις με στόχο την εκμετάλλευση των περιοχών αυτών για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης και την τόνωση της κερδοφορίας τους. Η βαρβαρότητα της πολιτικής τους, είτε εκφράζεται με απευθείας βομβαρδισμούς είτε μέσω της οικονομικής εκμετάλλευσης των λαών αυτών. Και βέβαια όλο αυτό το σκηνικό πλέον στήνεται πλέον και μέσα στις χώρες της Ευρώπης…
Απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, η ΕΕ εντείνει τα μέτρα κατασταλτικού ελέγχου, στήνει φράκτες και ναρκοπέδια, επιστρατεύει το ΝΑΤΟ και τη FRONTEX, με στόχο τη μείωση της προσφυγικής ροής, ώστε το μόνο φτηνό εργατικό δυναμικό, εξειδικευμένο και μη, να καταλήξει στις πιο πλούσιες χώρες της ΕΕ. Πρώτιστη μέριμνά τους, αντί για την υποδοχή των προσφύγων που οι ίδιοι δημιουργούν, ήταν η κατάργηση της Συνθήκης της Γενεύης (που κυρώθηκε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και τις εκατόμβες των νεκρών). Αυτό συνέβη με την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει ακραία πολιτική και στο προσφυγικό μετατρέποντας τη χώρα σε αστυφύλακα των συνόρων της Ευρώπης για να εμποδίζει την μετανάστευση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με σκληρή καταστολή και ανυπόφορες συνθήκες για όσους πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν εδώ: προσυπέγραψε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, παραχωρεί βάσεις, εναέριο χώρο, έδαφος και υποδομές της χώρας για τις πολεμικές επεμβάσεις, στήνει στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ προσπαθεί ακόμη και να παρέμβει στις επιτροπές που εξετάζουν τα αιτήματα ασύλου, προκειμένου να απαλλαγεί από τους πρόσφυγες! Η 4η Απριλίου 2016 θα περάσει στην Ιστορία ως Ημέρα Ντροπής, μαύρη ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, οι οποίες έστειλαν πίσω οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες, βαφτίζοντας «ασφαλή» χώρα την Τουρκία του Ερντογάν. Το ίδιο και όσα ακολούθησαν, με τη Μόρια και τη ΒΙΑΛ να μετατρέπονται σε φυλακές για τους πρόσφυγες, με στρατόπεδα να μετατρέπονται σε δήθεν δομές φιλοξενίας χωρίς ούτε τα στοιχειώδη για μια αξιοπρεπή διαβίωση, με την βίαιη εκκένωση της Ειδομένης, με τους εκατοντάδες πνιγμούς νότια της Κρήτης και στην Ιταλία ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει όλη την φροντίδα των μεταναστών και των προσφύγων, που είναι ευθύνη του κράτους, στις ΜΚΟ και στον στρατό. Αντί να ενισχύσει τις κοινωνικές υπηρεσίες, τα σχολεία, τα κλειστά νοσοκομεία, τις υπηρεσίες ασύλου, παραχωρεί τις αρμοδιότητες στην Ύπατη Αρμοστεία και τις ΜΚΟ. Ανοίγει έτσι το δρόμο για την έμμεση «ιδιωτικοποίηση» των υποχρεώσεων του δημοσίου. Πολιτική που δεν είναι άσχετη με το προμοτάρισμα των ΜΚΟ σε όλα τα επίπεδα, τον «πολιτισμό» των Ιδρυμάτων, την υποστελέχωση σε όλο τον δημόσιο τομέα.
Εμείς οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό προκρίνουμε την αλληλεγγύη απέναντι στις πολιτικές του μίσους, το ρατσισμό και τον φασισμό. Υπερασπιζόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην ελεύθερη μετακίνηση και την αξιοπρεπή διαβίωση.
Εμείς, απέναντι στον «πολιτισμό» τους απαιτούμε:
  • Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
  • Ανοιχτά σύνορα! Ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών.
  • Έξω η FRONTEX και το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να μην εφαρμοστεί η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
  • Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης! Διαβίωση σε ανθρώπινες συνθήκες, σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, με πλήρη δικαιώματα στους πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες.
  • Να ανοίξουν τώρα ανθρώπινες δομές φιλοξενίας, με ευθύνη του δημοσίου και προσλήψεις προσωπικού, σε άδεια ξενοδοχεία, κλειστά νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια, για σίτιση και στέγαση προσφύγων, μεταναστών, αστέγων και απόρων. Όχι στην εμπλοκή ΜΚΟ στην κοινωνική πολιτική.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πρόσφυγες, τάξεις υποδοχής σε όλα τα σχολεία για τις ανάγκες των παιδιών.
  • Καλούμε όλες και όλους να στηρίζουν πολύμορφα τις δράσεις αλληλεγγύης και τις δομές φιλοξενίας!
  • Να ζήσουμε μαζί με τους πρόσφυγες και να αποτρέψουμε κάθε ρατσιστική και φασιστική ενέργεια!
  • Να διεκδικήσουμε πλήρη δικαιώματα και νομιμοποίηση των προσφύγων καθώς και ένταξή τους στην κοινωνία 
Καλούμε στη συγκέντρωση 9 του Ιούνη, 5μμ, στο Δημαρχείο Αθήνας (πλατ. Εθνικής Αντίστασης) έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, για να απαιτήσουμε από τους Δήμους και τα αρμόδια Υπουργεία όλα τα παραπάνω. 
Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες!

Πηγή: eakyppo.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: