Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

«Φρένο» στη ρητορική του μίσους

Κώδικα συμπεριφοράς για την καταπολέμηση της διάδοσης της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με τέσσερις πολύ δημοφιλείς στους χρήστες του ίντερνετ επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφοριών και συγκεκριμένα το Facebook, το Twitter, το YouTube και τη Microsoft.
Στόχος του νέου κώδικα είναι να διασφαλιστεί ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν θα παρέχουν τη δυνατότητα στη ρητορική του μίσους να εξαπλώνεται παράνομα στο ίντερνετ, φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα ορατό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Θυμίζουμε ότι ήδη από τις 28 Νοεμβρίου 2008 υπάρχει η απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η οποία αποτελεί τη νομική βάση για τον καθορισμό του παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου, ποινικοποιώντας τη δημόσια υποκίνηση πράξεων βίας ή μίσους βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής.
Απόσυρση
Σε αυτό το πλαίσιο οι τέσσερις επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφοριών δεσμεύτηκαν, ανάμεσα σε άλλα, να θεσπίσουν κανόνες ή κατευθυντήριες οδηγίες χρήσης των υπηρεσιών τους, αποσαφηνίζοντας ότι απαγορεύουν την προώθηση πράξεων υποκίνησης βίας και μίσους, αλλά και να καθιερώσουν σαφείς και αποτελεσματικές διαδικασίες ώστε να εντοπίζουν και να αποσύρουν τέτοιου είδους περιεχόμενο.
Δεσμεύτηκαν ακόμα να εξετάζουν σε λιγότερο από 24 ώρες τις ειδοποιήσεις για την απόσυρση ρητορικής μίσους, αλλά και να ενθαρρύνουν την εκτεταμένη υποβολή ειδοποιήσεων από τους χρήστες, τους οποίους θα φροντίσουν να ευαισθητοποιήσουν και να εκπαιδεύσουν σχετικά με το ζήτημα.
Επιπλέον θα επιδιώξουν την ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε όλα τα κράτη-μέλη, ούτως ώστε αυτές να αναλάβουν ρόλο «έμπιστου ανταποκριτή», συμβάλλοντας στην υποβολή σχετικών ειδοποιήσεων.
Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει την τήρηση του νέου κώδικα συμπεριφοράς και από άλλες συναφείς πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Με τη συμφωνία αυτή κάναμε ένα σημαντικό βήμα προόδου για να διασφαλίσουμε ότι το διαδίκτυο παραμένει ένας χώρος ελεύθερης και δημοκρατικής έκφρασης, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και τους νόμους», δήλωσε η Vĕra Jourová, επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων.
Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων επιχειρήσεων τεχνολογίας πληροφοριών ξεκαθάρισαν ότι η ρητορική του μίσους δεν έχει θέση στις διαδικτυακές πλατφόρμες και ήταν ενδεικτική η τοποθέτηση της Karen White, επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Πολιτικής του Twitter για την Ευρώπη, η οποία δήλωσε «παραμένουμε προσηλωμένοι στην ελεύθερη ροή των tweets, ωστόσο υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και της συμπεριφοράς που υποδαυλίζει τη βία και το μίσος».

Συντάκτης: Γιάννης Μπασκάκης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: