Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

«Νέα διαγραφή χρέους χρειάζεται η Ελλάδα»

Μια νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία, διαμηνύει προς τους Ευρωπαίους πιστωτές ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Μιλώντας χθες προς τη γαλλική «Les Echos», ο καθηγητής του ΜΙΤ -και επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ στην περίοδο 2008-2015- τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει πλέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αν δεν υπάρξει ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία».
«Είναι ανώφελο να τον αναγκάσουν να τις εφαρμόσει στο σημερινό περιβάλλον, δεν έχει λάβει τέτοια εντολή από τον ελληνικό λαό. Είναι ανώφελο να τον αναγκάσουν να φτάσει με κάθε κόστος σε δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αν αυτό σκοτώσει τελικά την ανάπτυξη», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι «ακόμη μια διαγραφή του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη σήμερα».
Επικαλέστηκε μάλιστα ως παράδειγμα την Ισπανία.
«Οταν η ανάπτυξή της γύρισε σε θετικό έδαφος, όλοι άρχισαν να μιλούν για ισπανικό θαύμα», είπε, συμπληρώνοντας ότι «στην αρχή η οικονομική δραστηριότητα εκεί παρέμεινε αρκετά χαμηλή, ενώ η ανεργία κοντά στο 25%. Ομως στη συνέχεια άλλαξε το κλίμα στη χώρα και δημιουργήθηκε μια νέα δυναμική. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και στην Ελλάδα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπλανσάρ τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Τον Ιούνιο του 2013, λίγους μόλις μήνες από την παραδοχή του περιβόητου λάθους του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή (που υποτίμησε τις επιπτώσεις της λιτότητας στην εσωτερική ζήτηση και στο μέγεθος της ύφεσης της οικονομίας), ο Γάλλος είχε δηλώσει στο κρατικό ραδιόφωνο «France Inter» ότι «αρνούμενοι να μειώσουν από το 2010 το βάρος του χρέους, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαίοι έχασαν χρόνο στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας».
«Θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος στην αρχή, για να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα προκειμένου να καταφέρει να αντεπεξέλθει πιο εύκολα. Ομως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο εκείνης της εποχής οι συνθήκες δεν ήταν έτοιμες».
Δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2015, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο blog του ΔΝΤ, μάλλον απολογούμενος για την καταστροφή που προξένησαν οι πολιτικές του Ταμείου και των υπολοίπων πιστωτών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, υποστήριξε ότι η λιτότητα δεν ήταν επιλογή αλλά αναγκαιότητα καθώς το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας ήταν πολύ μεγάλο.
«Λιγότερη λιτότητα, δηλαδή, βραδύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, θα απαιτούσε ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του χρέους», έγραψε.
Και ακόμη ότι «υπήρχε ένα πολιτικό όριο στο τι οι επίσημοι πιστωτές θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους πολίτες να συνεισφέρουν».
Πέταξε δηλαδή για ακόμη μία φορά το μπαλάκι προς τη μεριά του Βερολίνου.
Κατά τα άλλα, στη χθεσινή συνέντευξή του ο Μπλανσάρ στήριξε την πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ, η οποία -όπως είπε- απέτρεψε την καταστροφή και συμβάλλει στην αύξηση της ζήτησης.
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της αύξησης των δημόσιων ελλειμμάτων προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη και να εντατικοποιηθεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπερθεμάτισε την εργασιακή μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Βαλς που έχει κάνει άνω-κάτω τις τελευταίες εβδομάδες τη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: