Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Bild: Επιστροφή τόκων από το Βερολίνο, εφόσον και εάν

Η Γερμανία προτίθεται να επιστρέψει στην Ελλάδα το ποσό των 416,7 εκατ. ευρώ που είναι τα κέρδη τα οποία η κεντρική της τράπεζα της απεκόμισε από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ στην περίοδο 2010-2012.
Σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει ότι στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εγγράψει ποσό ύψους 416.700.000. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τους τόκους ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που αγόρασε ΕΚΤ (και το Ευρωσύστημα των κεντρικών τραπεζών των χωρών μελών) από το 2010 έως και το 2012 στα πλαίσια του προγράμματος αγορών τίτλων SMP (Securities Market Programme).  
To πρόγραμμα αυτό τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάιο του 2010 με την ένταξη της Ελλάδας στο πρώτο μνημόνιο. Επί της ουσίας με το πρόγραμμα αυτό, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπόρεσαν και «ξεφορτώθηκαν» ομόλογα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, σε πολύ καλύτερες τιμές, μειώνοντας τις ζημιές τους και αποφεύγοντας το «κούρεμα» που έγινε ενάμιση χρόνο αργότερα.
Υπολογίζεται ότι, με το πρόγραμμα αυτό, η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 70 έως 75 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαθέτοντας περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα κέρδη που προέκυψαν στη συνέχεια από τους τόκους αυτών των ομολόγων καρπούνται όλες οι χώρες της ευρωζώνης, συνεπώς και στη Γερμανία. Οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν τον Μάιο του 2016 να επιστρέψουν αυτά τα κέρδη τους στην Ελλάδα, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα και στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Πάντως παρότι το παραπάνω ποσό αυτό έχει εγγραφεί στον γερμανικό προϋπολογισμό, υπάρχει ένας αστερίσκος. Σύμφωνα με αυτόν για την απελευθέρωση της καταβολής του ποσού προς την Ελλάδα υπεύθυνη είναι η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου η οποία και θα ανάψει το «πράσινο φως».
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι για την τελική αποπληρωμή του ποσού στην Ελλάδα θα πρέπει προηγηθεί επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής και παράλληλα να υπάρχει ανάγκη για την χορήγηση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Όπως σημειώνεται, θα πρέπει να ληφθούν μια σειρά αποφάσεις έως το τέλος του τρίτου προγράμματος, που αναμένεται στα μέσα του 2018.
Στον γερμανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2017 έχουν εγγραφεί κέρδη 243 εκατ. ευρώ από τόκους ελληνικών ομολόγων, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε προς την γερμανική κυβέρνηση ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να απελευθερωθεί φέτος και να δοθεί στην Ελλάδα.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: