Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Μεσογειακή Διατροφή μόνο για... πλούσιους

Μία νέα έρευνα που φαίνεται να ανατρέπει τα μέχρι στιγμής... αυτονόητα όσον αφορά στη Μεσογειακή Διατροφή, είδε το φως της δημοσιότητας στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας «International Journal of Epidemiology». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Μεσογειακή Διατροφή έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία, μειώνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά -όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η έρευνα- μόνο στους ανθρώπους με υψηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο. 
Η εν λόγω έρευνα έγινε στο πλαίσιο της ευρύτερης ιταλικής μελέτης Moli-sani. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία περίπου 19.000 ανθρώπων άνω των 34 ετών και διαπίστωσαν ότι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής δεν ήταν ίδια για όλους αλλά (φαίνεται να) επηρεάστηκαν από το εισόδημα και το μορφωτικό τους επίπεδο. 
Όπως διαπιστώθηκε, όσοι ακολουθούν τη Μεσογειακή Διατροφή έχουν κατά μέσο όρο 15% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοαγγειακής νόσου: ωστόσο αυτό το αποτέλεσμα αφορά στους ανθρώπους με υψηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, καθώς όσοι είχαν χαμηλότερο εισόδημα και μόρφωση, επέδειξαν μικρότερα ή ανύπαρκτα οφέλη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαφορά στα αποτελέσματα ίσως εξηγείται από το γεγονός πως οι πρώτοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πιο ποιοτικές επιλογές, με μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων από τη Μεσογειακή Διατροφή, σε σχέση με τους δεύτερους που συχνά αγοράζουν τροφές με μικρότερη θρεπτική αξία.
Δείτε ΕΔΩ τη δημοσίευση της σχετικής έρευνας.

Πηγή: efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: