Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Πυρκαγιές και «ευκολάκια»

Με τις μεγάλες καλοκαιρινές φωτιές άρχισαν ξανά τα «ευκολάκια». Βέβαια όσων πολιτικών παραγόντων η γούνα έχει καεί στο παρελθόν με τεράστιες πυρκαγιές, πολυήμερες και σε κάποιες περιπτώσεις πολύνεκρες, οι κριτικές συνήθως περιορίζονται στις πάγιες ελλείψεις και φυσικά στο πρόσωπο του υπουργού Νίκου Τόσκα.
Αυτό συμβαίνει διαχρονικά και πάντα παρόμοια κριτική εκφράζεται από την εκάστοτε αντιπολίτευση. Ειδικά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης ήταν και είναι φανερό ότι περιορίστηκαν δραστικά και οι "επενδύσεις" στην πυρόσβεση ενώ παράλληλα δυστυχώς αυξάνονται δραματικά οι συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές.
Έτσι ειδικά αυτό το καλοκαίρι χτυπήθηκαν αλύπητα όχι μόνο οι φτωχές, αλλά και οι πλούσιες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου.  Στην Πορτογαλία χάθηκαν πολλές δεκάδες ζωές με τεράστιες καταστροφές. Τα ίδια και στην Ισπανία, Γαλλία, Σικελία, Αλβανία και τα λοιπά.
Μάλιστα όλες οι χώρες αυτές σε κάποια στιγμή ζήτησαν και τη βοήθεια της Ε.Ε. Οι κριτικές της αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν παντού αλλά σε κάθε περίπτωση με μέτρο και χωρίς τα «ευκολάκια» του τύπου ανακοινώσεων του Ποταμιού: «Η κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, με «υπουργό» τον ανύπαρκτο κ. Τόσκα, άφησε τα πράγματα στην τύχη.Τώρα αναζητά εύκολες δικαιολογίες για την ανικανότητά της».
Προφανώς και επί του αμίμητου «στρατηγού ανέμου» στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 ή στις «κουκουνάρες» του μακαρίτη Γ. Ράλλη, αλλά όλα τα διαχρονικά  σενάρια συνωμοσιολογίας περί σχεδίου εμπρησμών σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, τις όποιες ελλείψεις και τον κακό συντονισμό ειδικά όταν εκδηλώνονται ταυτόχρονα πολλά μέτωπα, είναι η συνηθισμένες κουβέντες, που ακούνε οι πολίτες από πολιτικούς, τοπικούς άρχοντες και ΜΜΕ.
Προφανώς επίσης πάντα και ειδικά τα τελευταία χρόνια μέσα από τις δυσάρεστες εμπειρίες υπάρχουν και σχέδια και καλύτερος συντονισμός στο μέτρο του δυνατού. Όταν όμως στη Ζάκυνθο φέτος υπήρξαν πάνω από 60 πυρκαγιές και τη χθεσινή ημέρα στην Ελλάδα 90 μέτωπα είναι μάλλον αδύνατο να πάνε όλα κατευχή.
Η φετινή εμπειρία της Νότιας Ευρώπης αποδεικνύει όχι μόνο το ανοχύρωτο πεδίο όσα πτητικά μέσα κι αν διαθέτει η κάθε χώρα αλλά την άμεση ανάγκη ευρωπαϊκού συντονισμού ενημέρωσης των πολιτών, οικονομικής ενίσχυσης και στήριξης των συστημάτων πρόληψης και πυρόσβεσης τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μια ανάλογη πρωτοβουλία χωρών και κυβερνήσεων θα ξέφευγε από το διαρκή λαϊκισμό του ποιος υπουργός φταίει την κάθε φορά και στην κάθε κυβέρνηση και ίσως ευαισθητοποιούσε και τους Έλληνες πολίτες του αναμμένου τσιγάρου, της μετατροπής δασών σε βοσκοτόπια, του οικοδομικού παράδεισου μέσα στα καμένα κοκ.
Προς το παρόν όμως στα ΜΜΕ θα ζήσουμε  και πάλι πάνω στα αποκαίδια τους καυγάδες και το κούνημα του δάχτυλου όσων αντιπολιτεύονται απέναντι σε εκείνους που κυβερνούν ενώ ο κάθε Τραμπ θα αρνείται πεισματικά  να δει την κλιματική αλλαγή και η Ε.Ε. θα «γλύφει» - όπως και οι ΗΠΑ - τις πληγές της με τις εκατομμύρια καμμένες εκτάσεις.
Μόνη ελπίδα να έρθει γρήγορα το φθινόπωρο και να αρχίσει η νέα αντιπαράθεση με φόντο αυτή τη φορά τις πλημμύρες!

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: