Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Το 89% των Ελλήνων πιστεύει ότι ο πολιτισμός τους είναι ανώτερος

Σε έρευνα του Pew Research Center που διεξήχθη μεταξύ 2015 και 2017 σε 56.000 ενήλικες από 34 ευρωπαϊκές χώρες, ο πολιτιστικός σοβινισμός εμφανίζει διαφοροποιήσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Ειδικότερα, στην ερώτηση πόσο συμφωνούν με τη δήλωση: «Ο λαός μας δεν είναι τέλειος αλλά ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος από τους άλλους, οι κάτοικοι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, θεωρούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τους Δυτικοευρωπαίους ότι η κουλτούρα τους είναι ανώτερη. Οι οκτώ χώρες με τόσο διαδεδομένη την πίστη στην ανωτερότητα του δικού τους πολιτισμού είναι όλες στην ανατολική Ευρώπη και είναι κατά σειρά: Ελλάδα, Γεωργία, Αρμενία, Βουλγαρία, Ρωσία, Βοσνία, Ρουμανία και Σερβία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το πόσο συνδέεται η θρησκεία με την εθνική ταυτότητα των λαών. Για τους περισσότερους που ζουν στο πρώην ανατολικό μπλοκ, το να είναι Χριστιανοί (καθολικοί ή ορθόδοξοι) είναι ένα σημαντικό στοιχείο της εθνικής τους ταυτότητας.
Στη Δυτική Ευρώπη, αντιθέτως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θεωρούν ότι η θρησκεία αποτελεί σημαντικό μέρος της εθνικής τους ταυτότητας. Στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, οι περισσότεροι λένε ότι δεν είναι έχει σημασία αν είσαι χριστιανός προκειμένου να θεωρείσαι αληθινός Γάλλος η Βρετανός!

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: