Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Ολλανδοί και Γερμανοί οι ωφελημένοι του ευρώ

Έρευνα του γερμανικού Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τα 20 χρόνια του ευρώ έδειξε ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών-μελών της ευρωζώνης, το κοινό νόμισμα υπήρξε βαρίδι για την οικονομική ανάπτυξη. Μόνοι πραγματικά ωφελημένοι, οι φειδωλοί Βορειοευρωπαίοι Ολλανδοί και Γερμανοί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι πιο αυστηροί υποστηρικτές της δημοσιονομικής ορθοδοξίας στην ευρωζώνη, που υπήρξαν οι περισσότερο επικριτικοί για τις διασώσεις των υπερχρεωμένων περιφερειακών χωρών τα τελευταία χρόνια, ήταν αυτοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από το κοινό νόμισμα.
Το ευρώ, που εισήχθη το 1999, πυροδότησε πιστωτική και επενδυτική άνθηση καθώς επεξέτεινε σε όλη την περιφέρεια της ευρωζώνης τα πλεονεκτήματα από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων της Γερμανίας.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η έκθεση, τα χρέη αυτά έγιναν δύσκολα αντιμετωπίσιμα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο να αναγκάζονται να ζητήσουν οικονομική βοήθεια καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και μειώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις.
Ειδικότερα, από το 1999 μέχρι σήμερα, εκτιμάται πως οι Γερμανοί έγιναν έγιναν πλουσιότεροι κατά 23.000 ευρώ απ’ ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση και οι Ολλανδοί κατά 21.000 πλουσιότεροι. Αντίθετα, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι έγιναν φτωχότεροι κατά 74.000 ευρώ και 56.000 ευρώ αντίστοιχα.
Στη μελέτη δεν συμπεριελήφθη η Ιρλανδία, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, λόγω έλλειψης στοιχείων, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι συντάκτες της, Αλεσάντρο Γκασπαρότι και Ματίας Κούλας, υπολόγισαν πώς θα είχε εξελιχθεί η ανάπτυξη σε οκτώ χώρες της ευρωζώνης εάν αυτές δεν είχαν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα, συγκρίνοντας τη δική τους αναπτυξιακή πορεία με αυτή οικονομιών εκτός του ευρώ που είχαν προηγουμένως καταγράψει παρόμοιες τάσεις ανάπτυξης.
Η σύγκριση της γερμανικής οικονομίας έγινε με αυτές χωρών όπως του Μπαχρέιν, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, ενώ το καλάθι της Ιταλίας περιελάμβανε και το Ισραήλ. Μεταξύ των χωρών που έγινε η σύγκριση της Πορτογαλίας ήταν τα Μπαρμπέιντος και η Νέα Ζηλανδία.
Όπως διαπιστώθηκε, τα περισσότερα μέλη της ευρωζώνης είχαν περιόδους με καθαρό όφελος από τη συμμετοχή τους στην ευρωζώνη αλλά αυτές υπερκαλύφθηκαν από περιόδους κατά τις οποίες το ευρώ βάρυνε την ανάπτυξη.
Η ελληνική εξαίρεση
Η Ελλάδα ήταν εν μέρει εξαίρεση, σύμφωνα με την έκθεση.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της, «τα πρώτα χρόνια μετά την καθιέρωση του ευρώ, η Ελλάδα είχε τεράστιο όφελος, αλλά από το 2011 υπέστη τεράστιες απώλειες».
Σε όλη αυτή την περίοδο, οι Έλληνες έγιναν ο καθένας κατά 190 ευρώ πλουσιότερος απ’ ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση.
Καθώς δεν μπορούσαν πλέον να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους προχωρώντας σε υποτίμηση του νομίσματός τους, οι χώρες που υπέστησαν απώλειες έπρεπε να εντείνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κατέληξαν οι συντάκτες, επικαλούμενοι την Ισπανία ως μία χώρα που βρίσκεται σε πορεία εξάλειψης του αναπτυξιακού της ελλείμματος το οποίο δημιουργήθηκε μετά την υιοθέτηση του ευρώ.
Στην Ελλάδα, «από το 2011, η ένταξη στην ευρωζώνη είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ευημερία. Οι απώλειες έφθασαν στο αποκορύφωμά τους το 2014. Έκτοτε μειώνονται σταθερά», ανέφεραν οι συντάκτες.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν, «οι μεταρρυθμίσεις υλοποιήθηκαν, αποδίδουν».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: