Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Προοδευτική Πρωτοβουλία Πολιτών Πέλλας: «Απαγορευμένη πόλη» για ΑμΕΑ η Πέλλα

"Μετ΄ εμποδίων" γίνεται η πρόσβαση των ΑμΕΑ στην Πέλλα. Και σε καμιά περίπτωση αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτόνομη… Παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα παντού είναι ένα από τα "εμπόδια" που συναντούν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία στο κέντρο και πολύ περισσότερο στην υπόλοιπη έκταση του χωριού, όπου δεν υφίστανται πεζοδρόμια, ενώ υπάρχουν και διαφόρων διαστάσεων και χρήσεων οχήματα σταθμευμένα.
Το εσωτερικό οδικό δίκτυο συνθέτουν δρόμοι με άθλιο κατεστραμμένο οδόστρωμα, με ψηλά και αδιάβατα κράσπεδα χωρίς ειδικές ράμπες σχεδόν πουθενά, κάδοι απορριμμάτων τοποθετημένοι απερίσκεπτα σε γωνίες οδών που δεν έχουν πεζοδρόμια και τις ελάχιστες ειδικές ράμπες που υπάρχουν περιστασιακά στις διάφορες δημόσιες κτηριακές υποδομές, για να τις προσεγγίσεις χρειάζεται να ζήσεις μια μικρή Οδύσσεια. Πεζοδρόμια και πεζόδρομοι σε κακή κατάσταση, τους θερινούς μήνες γεμάτοι τραπέζια, καθίσματα, μηχανάκια, αυτοκίνητα και διάφορα αντικείμενα, ενώ οι ειδικές ράμπες πρόσβασης είναι σπάνιες έως ανύπαρκτες! Περίπτερα σε πεζοδρόμια που δεν αφήνουν περιθώριο περάσματος για τα ειδικά αμαξίδια και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα... Οι σχολικές μονάδες δεν διαθέτουν υποδομές για να φιλοξενήσουν μαθητές με κινητικές αναπηρίες και όσες διαθέτουν, απαιτούν προηγουμένως αρκετό κόπο και ειδικό σχέδιο για φτάσει ένα άτομο με κινητικές δυσκολίες σ’ αυτές. 
Στο δημοτικό Μέγαρο, στην κεντρική είσοδο, έχει τοποθετηθεί μεταγενέστερα μια μεταλλική κατασκευή αλλά δεν φαίνεται να εξυπηρετεί ιδιαίτερα, έχει τεράστια κλίση και χρειάζεται ειδικό αμαξίδιο 4x4 με συνοδό, ενώ ο όροφος με τις διάφορες υπηρεσίες, αποτελούν άβατο για τα ΑμΕΑ! Το Θέατρο δεν έχει προβλέψει και δεν έχει προσθέσει τίποτα, ούτε εξωτερικά, ούτε εσωτερικά για συνανθρώπους μας με κινητικές δυσκολίες. Για να φτάσει κανείς στο Ιατρείο που είναι μία δομή που απευθύνεται πρωτίστως και σε ΑμΕΑ, όπως και στα γειτονικά ΕΛΤΑ, χρειάζεται να κάνει τον «γύρο του θριάμβου», αφού η άμεση πρόσβαση είναι εντελώς αδύνατη, ακόμα και σε ανθρώπους χωρίς κινητικές δυσκολίες, με το πεζοδρόμιο να μην αφήνει περιθώρια για φιλόδοξες σκέψεις πρόσβασης ΑμΕΑ, ενώ τα άσχετα σταθμευμένα αυτοκίνητα μπροστά εμποδίζουν κάθε διέλευση ακόμα και στο κοντινό Φαρμακείο που βρίσκεται απέναντι πάνω στον δρόμο. Το νέο Κέντρο Επισκεπτών διαθέτει ειδική ράμπα αφού είναι ένα πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο, όμως για να την προσεγγίσει ένα άτομο με κινητικές δυσκολίες, θα χρειαστεί σίγουρα συνοδό αλλά ίσως και GPS για σωστό προσανατολισμό! Τα σχολικά κτήρια Παιδικός Σταθμός, Γυμνάσιο, Δημοτικό και Νηπιαγωγεία είναι απαγορευμένα για πρόσβαση αυτόνομων ΑμΕΑ, έστω κι αν στο Δημοτικό έχει προστεθεί ειδική ράμπα διευκόλυνσης, χωρίς όμως να υπάρχουν σωστές προϋποθέσεις και εύκολες λύσεις για να φτάσεις σ’ αυτή. Τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, οι πλατείες, το γήπεδο, το ίδιο «αφιλόξενα» με τις υπόλοιπες δημόσιες υποδομές της Πέλλας. Δημόσιες WC δεν υπάρχουν γενικώς σε όλο τον οικισμό, πόσο μάλλον ειδικές για ΑμΕΑ! Ούτε οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που φιλοδοξούν να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο και τουρίστες και απλώνονται σε όλο το κέντρο, προνόησαν να έχουν παρόμοιες υποδομές! Αν η «ανάγκη» σε ΑμΕΑ προκύψει καθημερινή έχει καλώς, αφού υπάρχουν το ΚΕΠ και το Αρχαιολογικό Μουσείο με τις πλέον κατάλληλες WC για να την καλύψει επιτυχώς. Αν όμως προκύψει ΣΚ, τότε το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα σύνθετο έως και δυσεπίλυτο!
Δεν υπάρχουν λεωφορεία φυσικά με αυτόματες και ανακλινόμενες ράμπες για την εξυπηρέτηση των κινητικά αναπήρων, κι αυτό είναι κάτι που φαντάζει πολυτέλεια στο Δήμο Πέλλας. Για να πάρουν το λεωφορείο και να μετακινηθούν, θα πρέπει νωρίτερα να έρθουν σε συνεννόηση με τα γραφεία του ΚΤΕΛ, αλλά να έχουν απαραίτητα και συνοδό, αφού αυτόνομα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταφέρουν να ανέβουν. Κι αν παρά ταύτα βρεθεί ένας τρόπος μετακίνησης με λεωφορείο που διαθέτει ειδικές ράμπες και πάλι θα χρειαστούν αρκετή δόση… τύχης ώστε να βρεθούν σε στάσεις προσβάσιμες με κάποιο ευρηματικό τρόπο και να μπορέσουν τα λεωφορεία να πλησιάσουν προς το πεζοδρόμιο και να τις ανοίξουν.
Η κατάσταση όσο απομακρύνεται κάποιος από το κέντρο γίνεται περισσότερο οικτρή. Χωρίς πεζοδρόμια, πόσο μάλλον ειδικές ράμπες σε ολόκληρο τον οικισμό για τη διευκόλυνση των Ατόμων με Αναπηρία, οι άνθρωποι αυτοί είναι αναγκασμένοι να κινούνται μέσα στους δρόμους. Αλλά θα είναι ουτοπία να απαιτούμε τέτοιες «πολυτέλειες» όταν μας λείπουν τα βασικά και στοιχειώδη... Βασικά και στοιχειώδη που δεν τα έχουν ούτε τα άτομα χωρίς κινητικά προβλήματα. Ας κάνουμε τα μικρά βηματάκια και μετά μιλάμε για άλματα!
Αυτές είναι μόνο μερικές από τη συνηθισμένες καταστάσεις που καταγράφηκαν και εμποδίζουν τα Άτομα με Αναπηρία στην ομαλή τους πρόσβαση, μετακίνηση και γενικά σε θέματα καθημερινής διαβίωσής τους. Εννιά χρόνια μετά, κι αυτή η διοίκηση δεν γνωρίζει, δεν μπορεί και μάλλον δεν θέλει να αλλάξει αυτή την απάνθρωπη κατάσταση.
Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι αρκετές, ενώ και οι ελλείψεις σε υποδομές είναι υπαρκτές. Τα προβλήματα είναι χρόνια και δύσκολα μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στο χωριό από τη μία στιγμή στην άλλη. Το πρόβλημα μεγαλώνει δυστυχώς κι από τους ίδιους πολίτες όπου λόγω έλλειψης ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, αλλά κυρίως λόγω έλλειψης παιδείας και σεβασμού στο συνάνθρωπο, πόσο μάλλον σε Άτομα με Αναπηρία, δεν λειτουργούν με βάση τη κοινή λογική.
Σωματεία, σύλλογοι, φορείς και σχολεία πραγματοποιούν κάθε χρόνο εκδηλώσεις με σκοπούς κυρίως την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα της καθημερινής διαβίωσης των Ατόμων με Αναπηρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκπαίδευση, την εργασία, την αποκατάσταση, τη μετακίνηση, την πρόσβαση κ.α. Το ερώτημα που τίθεται επομένως αυτόματα είναι αν η Πέλλα μπορεί να είναι ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός οικισμός με ευαισθητοποιημένη δημοτική αρχή και συνειδητοποιημένους πολίτες, που μπορούν να προσφέρουν ισονομία, ίδιες ευκαιρίες, πλήρη συμμετοχή και ισότητα σε όλους.
Αν κρίνουμε από τις καθημερινές εικόνες της τραγικής κατάστασης στους δρόμους του κέντρου κυρίως που είναι και οι πλέον πολυσύχναστοι, αλλά και περιφερειακά, μάλλον όχι. Και αυτό οφείλεται σε πολλούς και διάφορους λόγους. Από την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών έως και την απουσία παιδείας των πολιτών και την αδιαφορία, την έλλειψη σχεδίου και πρόνοιας της δημοτικής και τοπικής αρχής της Πέλλας για τα ΑμΕΑ, όχι στα λόγια, αλλά την πράξη... 
Προοδευτική Πρωτοβουλία Πολιτών Πέλλας


 



Δεν υπάρχουν σχόλια: