Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Το νέο Συνυποσχετικό μεταξύ Δημοσίου και Εφοπλιστών υπογράφτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου - Επίθεση ΠΕΝΕΝ στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με τους εφοπλιστές

Ποσό κατ’ ελάχιστο 75 εκατ. θα εισρέει ετησίως στα δημόσια ταμεία με το νέο Συνυποσχετικό μεταξύ Δημοσίου και Εφοπλιστών που υπογράφτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Όπως ανακοινώθηκε, η συμμετοχή των Ελλήνων εφοπλιστών στην οικειοθελή προσφορά θα αγγίξει το 95%-96%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, με το συνυποσχετικό «πλέον καθίσταται μόνιμη η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των εισαγόμενων μερισμάτων των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών».
Όπως τονίζεται «με βάση το ύψος των δηλωθέντων μερισμάτων των τελευταίων ετών, το ποσό που θα εισρέει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ΄ ελάχιστο 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως» και υπογραμμίζεται ότι «η υπογραφή του Συνυποσχετικού, ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια για το δημόσιο συμφέρον».
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το 10% είναι μια σημαντική συμφωνία, στην οποία καταλήξαμε», προσθέτοντας ότι σηματοδοτεί ότι «όλοι αντιλαμβάνονται την αίσθηση της συλλογικής ευθύνης απέναντι στην προσπάθεια μας να βγούμε από την κρίση». «Το γεγονός ότι αντιλαμβάνεστε την ανάγκη να στηριχθεί η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση συνεπώς της δημοσιονομικής μας ικανότητας, σηματοδοτεί την εθνική ευθύνη που συμμερίζεστε να βγούμε από την κρίση», είπε.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι εφοπλιστές δεν αντιλαμβάνονται τη συμβολή τους ως μια ad hoc συμβολή, αλλά δέχτηκαν να μπουν σε έναν διάλογο «ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μέσα από την οποία θα υπάρχει ένα σταθερό ποσοστό επί των ετήσιων κερδών από τα μερίσματα των επιχειρήσεων σας σε ελληνόκτητα πλοία».
Επισήμανε ότι «αυτό το σταθερό ποσοστό θα μας δίνει τη δυνατότητα στους προϋπολογισμούς μας να υπολογίζουμε κάποια σταθερά έσοδα τα οποία αποτελούν κάτι σημαντικό στις μέρες που διάγουμε».
Δήλωση Βενιάμη
Ο Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία και του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Φώτη Κουβέλη, ότι η υπογραφή του συνυποσχετικού είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας «που κάναμε μαζί με την κυβέρνηση να μείνουμε οικειοθελώς στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθηθεί η εθνική οικονομία».
Όπως τόνισε, πρόκειται για «κάτι που είχαμε συμφωνήσει και στην τελευταία τετραετία, οι δύο προηγούμενες συμφωνίες που είχαμε υπογράψει με την κυβέρνηση έληξαν και τώρα υπογράψαμε τη νέα που έχει αόριστη διάρκεια».
«Ευχαριστούμε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία που είχαμε μέσα σε ένα πολύ πολιτισμένο περιβάλλον», προσέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Όπως είπε, η συμμετοχή των εφοπλιστών θα μεγαλώσει, «95%-96% με τα σημερινά νούμερα, συμμετοχή στην οικειοθελή προσφορά» και σημείωσε πως «το να υπογράψουν το 95%-96% των Ελλήνων εφοπλιστών δείχνει πόσο ο εφοπλισμός είναι πάντα παρών στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ένα καλύτερο μέλλον της Ελλάδας».
Επίθεση ΠΕΝΕΝ στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με τους εφοπλιστές
Την έντονη διαμαρτυρία και διαφωνία τους για τη συμφωνία που υπέγραψαν οι εφοπλιστές με την κυβέρνηση, καταθέτουν οι ναυτεργάτες (ΠΕΝΕΝ), λέγοντας ότι στην πραγματικότητα το ποσό που θα καταβάλουν οι εφοπλιστές ετησίως και το οποίο αντιστοιχεί στο 10% των εισαγόμενων ναυτιλιακών μερισμάτων, αντικαθιστά την λεγόμενη «οικειοθελή συνεισφορά» που είχε υπογραφεί μεταξύ κυβέρνησης Σαμαρά – Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).
Αυτή, σύμφωνα με το ναυτεργατικό σωματείο, βάσει των επισήμων στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, αντί του ποσού των 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ανήλθε στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ουδέποτε καταβλήθηκαν την τελευταία 5ετία, αφού ένα μέρος των εφοπλιστών δεν τα κατέβαλε, ενώ ορισμένοι από αυτούς τα δίνουν με δόσεις.
Η διοίκηση του ναυτεργατικού σωματείου σε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση τονίζει ότι οι «μεγαλοσχήμονες του εφοπλιστικού κεφαλαίου εν όψει και της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταγωνισμού διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο συμφωνίας το οποίο δεν θίγει στο ελάχιστο το θεσμικό πλαίσιο των 58 προκλητικών φοροαπαλλαγών τους και ταυτόχρονα, με την εθελοντική συμφωνία επί των μερισμάτων τους, νομιμοποιείται έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόταση της ΠΕΝΕΝ προς την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος για την κατάργηση του άρθρου 107 που θεσμοθετεί την φοροασυλία των εφοπλιστών, ωστόσο ταυτόχρονα συνεχίζεται η ταξική επίθεση με την αντιλαϊκή πολιτική ενάντια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
«Με την νέα αυτή συμφωνία διατηρείται αλώβητο το συνταγματικά θεσμοθετημένο καθεστώς των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών ενώ η υποχρεωτική επί της χωρητικότητας (τονάζ) συνεισφορά των εφοπλιστών ανήλθε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2015 στο προκλητικό ποσόν 17.617.781,18 ευρώ. Αντίστοιχα η φορολογία των ναυτεργατών ξεπέρασε στο ίδιο έτος τα 57 εκατομμύρια ευρώ» αναφέρουν οι ναυτεργάτες.
 
Χριστίνα Παπασταθοπούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: