Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Η γρίπη δεν «αστειεύεται»

Τριπλασιάστηκαν τα θύματα της εποχικής γρίπης σε μία εβδομάδα, φτάνοντας τα 18. Από τους 18 συμπολίτες μας, οι 14 είχαν νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι 14 άνδρες και οι 4 γυναίκες διαγνώστηκαν με γρίπη τύπου Α, ήταν όλων των ηλικιών (25-90 ετών) και στο σύνολό τους ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα παραπάνω καταδεικνύει η τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Φέτος επικρατεί η γρίπη τύπου Α, που είναι πιο σοβαρή, ενώ έχουμε επάνοδο της πανδημίας του στελέχους Η1Ν1. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την εμφάνιση της γρίπης (1η Οκτωβρίου 2018) μέχρι και σήμερα έχουν ελεγχθεί συνολικά 1.152 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία.
Τα 301 (26,1%) από αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης και από αυτά η συντριπτική πλειονότητα 99,3% (299 κρούσματα) ήταν τύπου Α και τα 2 (0,7%) τύπου Β. Από τα 255 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, το 75,3% (192 κρούσματα) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1) και μόνο το 24,7% (63 κρούσματα) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2).
Στο σύνολο των 301 κρουσμάτων, 117 ήταν σοβαρά. Από αυτά μόνο το 18% (20 περιστατικά) ήταν εμβολιασμένο, ενώ 112 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.
Την ίδια ώρα χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με θέμα τη γρίπη, υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, με τη συμμετοχή ομάδας επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με επικεφαλής τον Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η σύσκεψη κατέληξε στην ανάγκη εφαρμογής των ακόλουθων μέτρων:
■ Ατομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα, ηλικία άνω των 60 ετών κτλ.) θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, καθώς ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
■ Απαιτείται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού, α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.
■ Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς), η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Συντάκτης: Ντάνι Βέργου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: