Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

ΜέΡΑ25: Με δύο ψέματα θέλουν να καταργήσουν το άσυλο

Ανησυχητική σπουδή καταλογίζει στην κυβέρνηση το ΜέΡΑ25 για τα σχέδια της να συμπεριλάβει στο πρώτο νομοσχέδιο την κατάργηση του ασύλου και την κατηγορεί ότι στηρίζει τη σχετική επιχειρηματολογία της σε δύο ψέματα.
«Η ΝΔ μιλά ξεκάθαρα για κατάργηση του ασύλου. Επιστρατεύοντας τις χειρότερες παραδόσεις της «Ομάδας Αλήθειας», δομεί την επιχειρηματολογία της σε δύο ψευδή αφηγήματα: ότι πλέον η Δημοκρατία μας δεν έχει ανάγκη από πανεπιστημιακό άσυλο και πως, αυτή τη στιγμή, η αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτόφωρες κακουργηματικές πράξεις.
Ούτε το πρώτο ισχύει, ούτε το δεύτερο. Τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο. Σε μια εποχή ακραίας συντηρητικοποίησης, οι προοδευτικές ιδέες και ο προοδευτικός λόγος περιθωριοποιείται εντέχνως και με ένταση. Το άσυλο ιδεών, διδασκαλίας και έρευνας επιβάλλεται να διατηρηθεί και ενισχυθεί, και ο πανεπιστημιακός χώρος να παραμείνει απόλυτα ανοιχτός στις ιδεολογικές ζυμώσεις.
Το δεύτερο σκέλος του αφηγήματος είναι εξίσου ψευδές. Με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να παρέμβει όταν διατελούνται κακουργηματικές πράξεις – εμπόριο ναρκωτικών, κατασκευή εκρηκτικών υλών, βιασμοί, φόνοι – χωρίς την άδεια της Συγκλήτου. Ξεκάθαρα η ΝΔ χρησιμοποιεί το φόβο και την παραπληροφόρηση για να επιτύχει την κατάργηση του ασύλου, ώστε να δύναται σε μεταγενέστερο χρόνο να εφαρμόσει τις αγοραίες της πολιτικές στην παιδεία, χρησιμοποιώντας ωμή βία κατά των διαφωνούντων φοιτητών και νεολαίων», αναφέρει το ΜέΡΑ 25.
Τέλος, ξεκαθαρίζει τη θέση του λέγοντας πως τάσσεται πλήρως υπέρ της διατήρησης του ασύλου ιδεών, διδασκαλίας και έρευνας, προτείνοντας την περιφρούρησή του από υπαλλήλους του πανεπιστημίου, συμφωνώντας με το υπάρχον καθεστώς για τις κακουργηματικές πράξεις.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: