Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Για τη μεσαία τάξη

Πολύς ο λόγος για τη μεσαία τάξη. Ο σοφός Ουμπέρτο Εκο καταγράφει τη συχνή αναφορά προς μια απογοητευμένη μεσαία τάξη ως μια από τις πρώτες ενδείξεις φασισμού. Αν έχετε διαπιστώσει ότι τελευταία σας πέφτουν τα μαλλιά, μην ανησυχείτε. Από αυτό είναι. Γίνεστε ένας μικρός ντούτσε. (Αν κάνετε και γκριμάτσες στον καθρέφτη, να το κοιτάξετε - χωρίς πλάκα.)
Ποια είναι όμως η μεσαία τάξη; Είναι αυτή που το 2008 οδηγούσε τετράλιτρο τζιπ με ζάντες των 4.000 ευρώ και τώρα έχει μεσαίο σεντάν δεκαετίας των 4.000 ευρώ ολόκληρο; (τιμή συζητήσιμη.) Είναι αυτή που έκλεινε από την Τρίτη τραπέζι για το Σάββατο και τώρα βλέπει από τον καναπέ «Στην υγειά μας» ακόμη και σε επανάληψη;
Μη σκοτίζεστε. Η απάντηση είναι απλή για τους τεχνοκράτες. Κατά τον ΟΟΣΑ, η μεσαία τάξη στην Ελλάδα κυμαίνεται στο φάσμα από 7.890 έως 21.000 ευρώ. Αν τυχόν δηλαδή βγάζεις 8.500 τον χρόνο και είσαι στο νοίκι, ζεις αξιοπρεπώς ή πάλι, αν βγάζεις 22.000, πάλι στο νοίκι, είσαι και προνομιούχα ελίτ.
Και ποιος είναι ο άνθρωπος της μεσαίας τάξης; Είναι αυτός που βλέπει το ποτήρι μισοάδειο ή μήπως μισογεμάτο; Είναι αυτός που έχει σηκώσει έστω μια φορά το μεσαίο δάχτυλο στην οδήγηση, στον απέναντι όμοιο που του δείχνει κι εκείνος το δικό του; Είναι αυτός που βάζει στόχο να βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές τη μέρα αλλά σχεδόν πάντα καταφέρνει μόνο τη μία;
Ακόμη κι αν είναι κάποια από τα παραπάνω, δεν έχει και πολλή σημασία, αφού η σημαντική απάντηση για τους δημοσκόπους είναι μία: Ο άνθρωπος της μεσαίας τάξης είναι αυτός που επιλέγει αλάνθαστα ποιον θα ψηφίσει στις εκλογές...
Για δημοσκόπους και μη πάντως, το σίγουρο είναι ένα. Η μεσαία τάξη μοιάζει σαν τη Μέση Ανατολή. Ολοι θέλουν να την έχουν με το μέρος τους γιατί εκεί παίζεται το παιχνίδι.
Η μεσαία τάξη είναι επίσης σαν το μεσαίο κατάρτι στο σκάφος. Αν το χάσεις, χάνεις το τιμόνι της διακυβέρνησης.
Από την άλλη, η ίδια η μεσαία τάξη, λίγο σαν Μέση Ανατολή και λίγο σαν μεσαία που είναι, πάντα περιμένει έναν Μεσσία να τη σώσει. Κι όμως αυτός που κάνει τις καλύτερες τρίπλες, σαν τον... Μέσι, τη μαγεύει. Μεσαία τάξη υπάρχει σε όλον τον κόσμο. Παντού. Σχεδόν. Το μόνο μέρος που δεν έχει μεσαία τάξη είναι ο καβάλος.
Οταν πας στον ράφτη σου, ρωτάει πώς βάζεις τάξη. Είσαι δεξής ή αριστερός; Εκεί δεν υπάρχει μεσαία τάξη. Ετσι ακριβώς και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, ως άλλοι ράφτες (αφού ξέρουν από κοπτοραπτική και το έχουν αποδείξει στο παρελθόν), βλέπουν κάθε φορά το εκλογικό σώμα και προσπαθούν με το έμπειρο μάτι τους, που «κόβει», να καταλάβουν προς τα πού στρίβει αυτή τη στιγμή η (κάποτε μεγάλη αλλά τώρα μαζεμένη) μεσαία τάξη.
Ετσι, το μεγάλο ερώτημα των ημερών παραμένει: Ποιος θα «παντελονιάσει» τη μεσαία τάξη;
 
Χρήστος Βασιλειάδης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: