Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο

Πέρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, από τη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές στις 120 δόσεις. Το νομοσχέδιο εισήχθη και συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Με το «παρών» τοποθετήθηκε το ΚΚΕ. Το ΜέΡΑ25 ψήφισε «όχι» επί της αρχής και «ναι» στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις.
Οι κατά Σταϊκούρα προτεραιότητες
Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για «τις πρώτες λελογισμένες μειώσεις φόρων και τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου για τις οφειλές των πολιτών προς την εφορία, νωρίτερα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας».
Μάλιστα έκανε λόγο ήδη θετικές ενδείξεις κατά τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης, κάνοντας αναφορά, μεταξύ άλλων, στην έκδοση του 7ετους ομολόγου και στη δρομολόγηση της πλήρους άρσης των capital controls.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία έχει έντονες διαστάσεις, κοινωνικές και αναπτυξιακές».
Σύμφωνα με τον υπουργό, πρώτη προτεραιότητα είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται, μεσο-σταθμικά, κατά 22% από το 2019. «Από τη συγκεκριμένη μείωση φόρου, δεν εξαιρείται κανείς», τόνισε.
Όπως ανέφερε, οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, δηλαδή αυτές με πάνω από 1 εκατ. ευρώ ακίνητης περιουσίας, είναι μόλις 14.841 σε σύνολο 7,3 εκατ. φορολογουμένων.
«Η ελάφρυνση μάλιστα που αυτοί οι πολίτες θα δουν είναι 22 εκατ. ευρώ σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ», πρόσθεσε απαντώντας στις καταγγελίες.
Επίσης, υποστήριξε πως «η μείωση που θα δουν 7,2 εκατ. πολίτες με ακίνητη περιουσία από 1 έως 500.000 ευρώ αποτελεί το 86% της συνολικής ελάφρυνσης» και ότι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ θα ωφεληθούν του 67% της συνολικής ελάφρυνσης.
Δεύτερη προτεραιότητα του νομοσχεδίου, όπως είπε, είναι η βελτίωση και η διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου της ρύθμισης των 120 δόσεων.
Ο υπουργός επανέλαβε πως η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ καθώς και ότι «αυτή η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση θα είναι η τελευταία».
Αιχμές Τσακαλώτου για Στουρνάρα
Με αιχμές για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο παρομοίασε με τον κακό βεζίρη Ιζνογκούντ, εμφανίστηκε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε: «Θέλω να αρχίσω με τα συγχαρητήριά μου στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, από ό,τι φαίνεται –θα δείτε γιατί λέω «από ό,τι φαίνεται»-, έχουμε πείσει τις τελευταίες είκοσι ημέρες τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ότι τελικά, στο τέλος του χρόνου δεν θα έχουμε ένα πλεόνασμα 2,9%, αλλά θα έχουμε 3,5% και με αυτά τα μέτρα που πάρθηκαν.
Λέω «από ό,τι φαίνεται», γιατί ενώ πριν από τις ευρωεκλογές για έναν μήνα και πριν από τις εθνικές εκλογές έβγαινε κάθε μέρα σχεδόν και μας έλεγε για το πρόβλημα που έχουμε και πόσο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δαπανά λεφτά που δεν υπάρχουν και θα έχουμε πρόβλημα, τώρα δεν τον έχω ακούσει ούτε μία φορά να τοποθετηθεί για την Κυβέρνηση. Βέβαια, θα μου πείτε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Τέτοια ανεξαρτησία έχουμε να δούμε από τότε που ο Μεγάλος Βεζίρης Ιζνογκούντ ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη!»
Διμέτωπος Βαρουφάκη
«Ταξικό, παραπλανητικό και άσχετο με τα βαθιά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.
Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις νέες ρυθμίσεις «δίνει απλώς φιλοδωρήματα», ενώ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει μόνο τη διάταξη για τις 120 δόσεις.
Ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε να αυξηθεί κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για τις ακίνητες περιουσίες που είναιπάνω από ένα εκατ. ευρώ, ενώ συμφώνησε με την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μειωθεί κατά 50% ο φόρος για τα αγροτεμάχια.
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι μετά το 2014 εκτινάχθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «επιμένει να θυμίζει την ταξικότητα της» και πρόσθεσε ότι «καμία πτυχή του νομοσχεδίου δεν αφορά όσα τραυματίζουν τη μεσαία τάξη, τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».
Επικριτικός ήταν και για την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία κατηγόρησε ότι «προσπάθησε να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό για το δημόσιο χρέος σπρώχνοντας στο μέλλον τα χρέη», αλλά αυτή η πολιτική, όπως είπε, «εγκλωβίζει την ελληνική οικονομία σε ένα ακόμα χρέος».
«Τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση είναι ταξικά, παραπλανητικά και σε λάθος κατεύθυνση. Δεν υπερψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο γιατί είναι παντελώς άσχετο με τα προβλήματα της μεσαίας τάξης, των επιχειρήσεων και της χώρας. Καμία στήριξη στη μεσαία τάξη δεν δίνει, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και το μόνο που κάνει είναι να δώσει ένα δωράκι στο κ. Λάτση. Εμείς θα υπερψηφίσουμε μόνο τη διάταξη για τις 120 δόσεις», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.
Παπανάτσιου: Μεροληπτείτε προς όφελος των μεγάλων ακίνητων περιουσιών
«Δεν θα σταθούμε απέναντι στις ρυθμίσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις και δεν θα κάνουμε στείρα κριτική», ξεκαθάρισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου. Ωστόσο, εξέφρασε ενστάσεις και επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι «ούτε κοινωνικά δίκαιες ούτε αντικειμενικές είναι οι νέες ρυθμίσεις, αντίθετα μεροληπτούν, προς όφελος όχι αυτών που πραγματικά αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους αλλά υπέρ των πλουσίων. «Το κύριο βάρος επωμίζονται τα μεσαία κοινωνικά στρώματα», ανέφερε και προσέθεσε:
«Η δική μας πολιτική που εφαρμόσαμε, ήταν που επέτρεψε να δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος και να σας τον παραδώσουμε. Εσείς μεροληπτείτε προς όφελος των μεγάλων ακίνητων περιουσιών ενώ δεν εφαρμόζετε φορολογική δικαιοσύνη».
Παράλληλα, η η κ. Παπανάτσιου κάλεσε εκ νέου τη κυβέρνηση να κάνει δεκτή τη τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει μεταξύ άλλων πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για μόνιμους κατοίκους νησιών κάτω των 1.000 κατοίκων.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: