Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Μπίζνες με τη βοήθεια του Κυρίου

Υποσχέσεις για βοήθεια της κυβέρνησης στο Αγιο Ορος έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης σε συνάντηση με αντιπροσωπεία από τη μονή Μεγίστης Λαύρας. ● Επαινος από τον ιερομόναχο Νικόδημο Λαυριώτη προς τον πρωθυπουργό «που έχει ήδη κάνει περισσότερα από όσα υποσχέθηκε προεκλογικά» (!)
There is no business like holy business – ο τίτλος του παλιού σινεμασκόπ μιούζικαλ «There is no business like show business» παραφρασμένος θα μπορούσε να είναι η λεζάντα της φωτογραφίας που κυκλοφόρησε χτες από την επίσκεψη των αγίων πατέρων στην Αθήνα. Δεν υπάρχουν μπίζνες μεγαλύτερες από τις θείες μπίζνες κι αυτό μας το κατέστησαν σαφές οι αγιορείτες μοναχοί που ξεκίνησαν τις πολιτικές τους επαφές από το... υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης υποδέχθηκαν τον ιερομόναχο Νικόδημο Λαυριώτη και αντιπροσωπεία από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας. Κι αφού «έλαβαν την ευλογία τους» (sic), «κατόπιν εντολών του πρωθυπουργού» (sic), ξεκίνησαν μια συνεργασία, «διότι ασφαλώς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν θα μπορούσε να αδιαφορεί για το μεγαλύτερο σύμβολο της Ορθοδοξίας που υπάρχει στην πατρίδα μας» (sic).
Ετσι, λοιπόν, υπό την επίβλεψη του κυρίου υφυπουργού, το υπουργείο Ανάπτυξης «εγκαινιάζει μία σταθερή επικοινωνία με την Ιερά Επιστασία, για να δούμε πώς και εμείς, ως κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα βοηθήσουμε όπως έκαναν στο παρελθόν και άλλες κυβερνήσεις, ώστε το Αγιο Ορος να προχωρήσει και να συνεχίσει την υπέρλαμπρη πορεία του», όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Η Ιεροκοινοτική Επιτροπή, με αρμοδιότητα τα έργα ΕΣΠΑ, συνάντησε στη συνέχεια τον Μάκη Βορίδη για να συζητήσει θέματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή, τα αλιευτικά καταφύγια και τα προϊόντα του Αγίου Ορους.
Φυσικά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι «το υπουργείο βρίσκεται αδιαλείπτως στο πλευρό της Ιεράς Κοινότητος και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προαχθεί η αγροτοδιατροφική αξία των μοναδικών αγιορείτικων προϊόντων».
Αλλά αυτός που έκλεψε την παράσταση χτες ήταν ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ρασοφόρων τεχνοκρατών. Ο ιερομόναχος Νικόδημος ήταν πραγματικά απολαυστικός (κι απροκάλυπτα αποκαλυπτικός) όταν μετέφερε τη «μεγάλη χαρά, (τον) μεγάλο ενθουσιασμό» που επικρατεί στην αθωνική πολιτεία από την κυβερνητική αλλαγή.
Τι ακριβώς ζόριζε πριν τους πατέρες; «Οταν περάσουν τα 7 χρόνια των ισχνών αγελάδων και έρθει η αλλαγή, δεν μπορεί κανείς να βλέπει να ανατέλλει άλλος ήλιος και να πνέει άλλος αέρας στην πατρίδα μας και αυτό να τον αφήνει ασυγκίνητο. Προσωπικά εγώ, αλλά και όλο το Αγιον Ορος, αισθανόμαστε μεγάλη υποχρέωση να συγχαρούμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, διότι μας κάνει να αισθανόμαστε ότι κατ’ αρχάς έχουμε πρωθυπουργό. Μεγάλη υπόθεση. Και να αισθανόμαστε ότι κατοικούμε σε κράτος ευνομούμενο», είπε ο κ. Νικόδημος και συνέχισε τη δοξολογία για τον νέο πρωθυπουργό: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι από την αρχή της διακυβερνήσεως έκανε περισσότερα από αυτά που είπε προεκλογικά [σ.σ. δηλαδή εδώ και... 16 μέρες]. Είδαμε για πρώτη φορά να γίνονται πράγματα, τα οποία δεν είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά [σ.σ. δεν διευκρίνισε ποια]. Δηλαδή, μία πολύ ευχάριστη έκπληξη. Αυτό μας δίνει ελπίδα ότι θα ανατείλει κάτι καλύτερο για τη χώρα μας, για την πατρίδα μας. Και επειδή το Αγιον Ορος όλους αυτούς τους αιώνες προσεύχεται για τον λαό του Θεού που τόσο δύσκολα πέρασε τα τελευταία χρόνια, τώρα βλέπει με μεγάλη αισιοδοξία την ελπίδα και ότι ανέτειλε κάτι καλύτερο για τον λαό. Αφού ανέτειλε κάτι καλύτερο για τον λαό, ανέτειλε και για το Αγιον Ορος, γιατί όλη η δύναμη του Αγίου Ορους είναι στον Θεό και στον λαό του Θεού».
Η προηγούμενη ηχηρή παρέμβαση της αθωνικής πολιτείας στα δημόσια πράγματα της χώρας ήταν όταν ακόμα η Νέα Δημοκρατία καταδίκαζε τη Συμφωνία των Πρεσπών και σιγοντάριζε τα φαιά συλλαλητήρια. Τότε το Ορος με ανοιχτή επιστολή ζητούσε δημοψήφισμα για τη Συμφωνία κι έστελνε μοναχούς να ευλογήσουν τις εθνικιστικές συγκεντρώσεις.
Εξίσου δυναμικά είχαν παρέμβει όταν είχε τεθεί υπό συζήτηση το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου: οι Αγιορείτες έστειλαν επιστολή στον τότε υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου «επειδή αυτό καταστρατηγεί τον νόμο του Θεού».
Τώρα το νομοσχέδιο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολέμησε με το... ακαταμάχητο επιχείρημα για τον εξωγήινο στον Υμηττό είναι πια νόμος του κράτους και η νεόκοπη κυβέρνηση έχει ανακρούσει πρύμναν για τη Συμφωνία των Πρεσπών – και μπορεί να μην ξέρουμε αν αυτή η κυβερνητική πιρουέτα προβληματίζει τους πατέρες, πάντως για το Αγιον Ορος και τις αναπτυξιακές του προοπτικές όλα θα πάνε δεξιά.
 
Ντίνα Δασκαλοπούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: