Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Και μουστάκι θα ξυρίσουμε

Μην κάνετε έτσι, βρε κουτά. Για το καλό μας είναι η αυστηροποίηση του αντικαπνιστικού νόμου. Θα ξανανιώσουμε, όχι μόνο όσοι αποφασίσουν να το κόψουν το ρημάδι, αλλά κι αυτοί που θα συνεχίσουμε την κακή, μα τόσο απολαυστική συνήθεια.
Εμείς οι δεύτεροι, γιατί θα ξαναθυμηθούμε τα νιάτα μας, τότε που ντουμάνιαζαν οι τουαλέτες του σχολείου και των σπιτιών μας. Κι ήταν εκείνη η αφοπλιστική βλακεία μας όταν μας έπιαναν οι δικοί μας στα πράσα κι εμείς τους κοιτάζαμε σαν να μην καταλαβαίναμε γιατί μας μαλώνουν. Και τους θαυμάζαμε ενδόμυχα για την εξυπνάδα τους, για το πώς το αντιλήφθηκαν αφού είχαμε τέντα το παράθυρο, σχεδόν κρεμασμένοι έξω το καπνίζαμε το τσιγαράκι.
Το τσιγαράκι, το κλεμμένο από το πακέτο κάποιου μεγάλου ή το αγορασμένο χύμα, ένα ή δύο το πολύ. Περιμέναμε πώς και πώς να μείνουμε μόνοι για να το ντουμανιάσουμε.
Α, και οι αναπτήρες δεν ήταν όπως σήμερα, πεταγμένοι ολούθε. Τότε κυκλοφορούσαν ή οι καλοί, οι ακριβοί, ή τα τσακμάκια (βενζινάκατοι) που γενικώς δεν ξεμύτιζαν από την τσέπη του έχοντος παρά μόνο για τη δουλειά που προορίζονταν και μετά πάλι μέσα. Κι άντε να 'βρισκες τα σπίρτα (άλλη ωραία ξεχασμένη μυρωδιά), αλλά άμα κι αυτά εξαφανίζονταν; Σύμμαχος το μάτι της κουζίνας - μια πρέζα καφέ επάνω του έκανε την καύτρα. Αμα θέλεις τελικώς…
Ετσι και τώρα. Αμα θέλεις, θα το καπνίσεις. Αλλά πάντως σας προειδοποιώ, μην το έχετε σίγουρο ότι θα μπορείτε να καπνίσετε έξω και ταυτοχρόνως θα απολαμβάνετε το καφεδάκι σας ή θα κατεβάζετε την τελευταία μπουκιά και θα βάζετε στο στόμα το τσιγάρο.
Είμαι παθός. Στις Βρυξέλλες, αφού έφαγα έξω, καθισμένη σ’ έναν πάγκο του φαγάδικου, άναψα τσιγάρο και βγαίνει έξω ο ιδιοκτήτης και μου λέει «όχι εδώ», «μα έξω είμαι», «αλλά στη δική μου καρέκλα κάθεσαι, πήγαινε στον δρόμο», «κι εσύ πήγαινε στον…». Αμ, το άλλο, στην Ουτρέχτη που τα τραπεζάκια έξω ήταν τόσο κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο που άμα οι διπλανοί σου προς τα τέσσερα σημεία (μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά) ήταν άκαπνοι, δεν μπορούσες με τίποτα να το ανάψεις, σε κοιτούσαν πιο ’μοβόρικα κι από τζιχαντιστή.
Ψυχραιμία. Ηρθε ορμητικός, και δεν είναι ούτε στις πιο ενδόμυχες επιθυμίες μας να μας κοιτάζει στα μάτια και να μας λέει για το κακό του καπνίσματος. Ηρεμα, δεν χρειάζεται πανικός. Θα αναστενάξουν τα παγκάκια, οι δρόμοι κι οι φωταγωγοί. Μόνο τον νου σας, γιατί αν δεν συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις, θα αναστενάξει η ήδη μπαφιασμένη από την ένδεια τσέπη μας.
 
Σταυρούλα Ματζώρου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: