Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Πόλεμος με τα όλα του

Είκοσι μέρες τώρα, διαβάζω τίτλους που διαλαλούν ότι η κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στην ανομία, στο έγκλημα, στην παραβατικότητα – ιδίως αυτήν που αναπτύσσεται μέσα στα πανεπιστήμια.
Από τον καιρό του Χαμουραμπί είχε να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά από χθες έλαβε νέα διάσταση καθώς προστέθηκε και το κυνηγητό στα «αποβράσματα» της κοινωνίας με έξτρα επικήρυξη του Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέως ή στους «τζαμπατζήδες» –όπως προσπάθησε να το διορθώσει– των μέσων μαζικής μεταφοράς. Κουρασμένος –φαίνεται στις φωτογραφίες– από ένα τέτοιο κυνηγητό, ο Καραμανλής τζούνιορ δέχτηκε χθες στο γραφείο του τη βουλευτίνα του κόμματος Ελενα Ράπτη – ήταν η ανάπαυλα του πολεμιστή, κρίμα που δεν κάλεσε και τον συμπολεμιστή του Αρη Πορτοσάλτε να πάρει κι εκείνος μια ανάσα.
Αυτή η έκφραση πολεμικής διάθεσης έκανε καλύτερες τις μέρες και τις νύχτες της μεσαίας τάξης στη χώρα (οι φτωχοί τι να φοβηθούν, μην τους κλέψει κάνας χάκερ το κοινωνικό επίδομα;). Η μεσαία τάξη κολυμπάει τώρα ανέμελη στο Αιγαίο ή το Ιόνιο και τριγύρω της ο πόλεμος μαίνεται. Η μεσαία τάξη ήταν σίγουρη για την κήρυξη του πολέμου, γι' αυτό και ψήφισε αυτούς που θα κάνανε τον πόλεμο «με τα όλα του».
Η κήρυξη του πολέμου έγινε σύμφωνα με όλες τις διεθνείς συνθήκες. Μοιράστηκε το σχετικό υλικό στα τηλεοπτικά δίκτυα αρχικά, σαν να λέμε βομβάρδισε η αεροπορία και ακολούθως ήρθαν τα υπόλοιπα μέσα, δηλαδή οι πεζικάριοι, και διαβεβαίωσαν ότι δεν θα μείνει μαυροπόδαρος μπουκαδόρος, επιδέξιος πορτοφολάς ή τζαμπατζής στο Μετρό και στον ΟΑΣΘ που δεν θα επωμιστεί τις συνέπειες των πράξεών του.
Οπως πληροφορήθηκα χθες από πεζικάριους, οι έλεγχοι, για παράδειγμα, στην περιοχή της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη είναι εξονυχιστικοί. Αντιλαμβάνεστε προφανώς τι σημασία, αξία και αποτελεσματικότητα έχουν οι έλεγχοι όταν είναι εξονυχιστικοί.
Ομως εδώ υπάρχει ένα πρώτο πρόβλημα. Αν τα αποβράσματα δεν εξαφανιστούν, τι θα πει η μεσαία τάξη όταν γυρίσει εις το κλεινόν άστυ μετά τις καλοκαιρινές διακοπές; Θα καταστεί δηλαδή αναξιόπιστος η πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου Τάξεως, όπως συνέβη με τους προηγούμενους;
Τι θα σκεφτεί η μεσαία τάξη ξαπλαρωμένη στην Ψαρρού μαθαίνοντας ότι προχθές το βράδυ, πάνω που οι πολεμιστές είχαν γύρει να πάρουν έναν υπνάκο μέσα στην ντάπια τους, πήγανε καταμεσής της Θεσσαλονίκης, στην οδό Μητροπόλεως, και μπούκαραν κάτι αλιτήριοι σε υποκατάστημα επιχειρηματία που τυγχάνει και πρόεδρος Επιμελητηρίου, ο οποίος συμπτωματικά είχε πρωταγωνιστήσει υπέρ του πολέμου «με τα όλα του»;
Οπως πάμε, όχι μόνο δεν λήγει ο πόλεμος με την εξαφάνιση των αντιπάλων που θα 'λεγε ο Ελ Σιντ, αλλά η φιλήσυχη μεσαία τάξη μπορεί επιστρέφοντας να κηρύξει τον δικό της πόλεμο στον θόρυβο του πολέμου.
 
Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: