Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Γκεοργκίεβα, η επιλογή της Ε.Ε. για το ΔΝΤ

Η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έλαβε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι η Γκεοργκίεβα είναι αυτή τη στιγμή η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Προηγήθηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων που κράτησαν σχεδόν 12 ώρες. Διεκδικητής της θέσης ήταν μέχρι τέλους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με την Γκεοργκίεβα να κερδίζει στο νήμα και ύστερα από σχετικές ψηφοφορίες.
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Γκεοργκίεβα εξασφάλισε το 56% των ψήφων που αντιστοιχούν στο 57% του πληθυσμού της Ε.Ε., με τον Ντάισελμπλουμ να είχε τη στήριξη του 44% των χωρών και του 43% του πληθυσμού.
Είχε προηγηθεί η αποχώρηση του Φινλανδού Όλι Ρεν, ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του, ενώ το ίδιο είχαν πράξει νωρίτερα η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνο και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
Η υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Ταμείο, που θα επιλέξει τον νέο γενικό του διευθυντή έως τις 4 Οκτωβρίου.
Η επιλογή πρέπει να γίνει μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, προκειμένου το Ταμείο να προσέλθει με τον νέο του επικεφαλής στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που έχει προγραμματιστεί για 14-20 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι η απερχόμενη επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: