Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Τύπωσε τις φωτογραφίες για να τις σώσεις!

Ζώντας στην ψηφιακή εποχή έχουμε πάψει να τυπώνουμε φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες μας βρίσκονται στο κινητό μας, σε κάποιο φάκελο στον υπολογιστή μας (το τάμπλετ μας, το λάπτοπ). Ο σκοπός είναι να τις ανεβάσουμε στο διαδίκτυο, να τις στείλουμε ηλεκτρονικά σε κάποιο φίλο ή φίλη.
Δεν τυπώνουμε πια φωτογραφίες. Οι τυπωμένες φωτογραφίες είναι πλέον ρετρό. Κάποιες φωτογραφίες του παππού και της γιαγιάς, άντε, της μαμάς και του μπαμπά, τότε, τω καιρώ εκείνω, που τύπωναν φωτογραφίες. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει, ζούμε σε άλλες εποχές, δεν χρειάζονται τυπωμένες φωτογραφίες.
Πρόκειται για τραγικό λάθος!
Πάρα πολλοί, ακόμα και επαγγελματίες φωτογράφοι, έχουν χάσει το σύνολο των φωτογραφιών τους για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Πρώτος λόγος είναι ότι δεν κρατούσαν πολλαπλά αντίγραφα σε εφεδρικούς δίσκους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όταν τους χάλασε ο υπολογιστής ή το κινητό, έχασαν όλες τις φωτογραφίες τους. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου υπήρχε ένας εφεδρικός εξωτερικός δίσκος, αλλά ένας και μοναδικός. Όταν αυτός χάλασε (πράγμα συνηθισμένο!), χαθήκαν τα πάντα!
Ούτε το ανέβασμα των φωτογραφιών σε κάποιο cloud, σε κάποια διαδικτυακή υπηρεσία είναι ασφαλής. Στον καπιταλισμό ζούμε και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις χρεωκοπούν! Το MySpace, ένα από τα πρώτα και δημοφιλέστερα (μέχρι πριν λίγα χρόνια) μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο αποθήκευσαν πολλοί μουσικοί τα τραγούδια τους, περνάει οικονομική κρίση. Ως ιδιωτική εταιρία το MySpace δεν ήθελε πια να καταβάλει «προσπάθεια και κόστος για τη φιλοξενία 50 εκατομμυρίων παλιών MP3». Η εταιρία αδίστακτα έσβησε αρχεία μουσικής, βίντεο και φωτογραφίες 12 ετών!
Ηθικό επιμύθιο:
Αν θέλετε οι φωτογραφίες σας να επιβιώσουν κάπως του πανδαμάτορος χρόνου τυπώστε τις και βάλτε τις σε κάποιο φωτογραφικό άλμπουμ. Είναι το ασφαλέστερο αποθηκευτικό μέσο!
[Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι δικές μου, τότε που τυπώναμε τις φωτογραφίες σε κάποιο σκοτεινό θάλαμο. Τω καιρώ εκείνω.]

 
Φωτογραφία-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: