Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Διαφώνησαν εφ’ όλης της ύλης

Δυσαρεστημένο αποχώρησε από τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.
Στη διάρκεια της ωριαίας συζήτησης τα μέλη του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων έθεσαν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τη δημόσια διοίκηση και το προσωπικό της «χωρίς να αποκομίσουμε κάποια δέσμευση» από τον «δύσθυμο σε σχέση με τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ υπουργό», όπως τον περιέγραψαν στην «Εφ.Συν.» συνδικαλιστές.
Η κριτική της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε για το ότι το υπουργείο στη διάρκεια των τελευταίων μηνών προώθησε ή προωθεί διατάξεις χωρίς να διαβουλευτεί με την ΑΔΕΔΥ. Επί των προωθούμενων διατάξεων κριτική άσκησε -μεταξύ άλλων- η ΑΔΕΔΥ στις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων και ενισχύουν το κομματικό κράτος.
Από την πλευρά του υπουργείου περιγράφτηκε ως «βασικό σενάριο που εξετάζεται» -αν και συμπεριλαμβάνεται στις προβλέψεις του σχετικού νομοσχεδίου- η αύξηση της βαρύτητας της δομημένης συνέντευξης για την επιλογή γενικών διευθυντών στο 40% (από 35% που προέβλεπαν οι μεταβατικές διατάξεις του Ν.4369/2016 με τις οποίες έγιναν οι πρόσφατες κρίσεις του συγκεκριμένου επιπέδου προϊσταμένων, ενώ 30% προέβλεπε το μόνιμο πλαίσιο του ίδιου νόμου).
Μια πρόβλεψη που συνάντησε αντιδράσεις από πλευράς ΑΔΕΔΥ, η οποία θύμισε ότι στο παρελθόν εξυπηρετήθηκαν μέσω συνεντεύξεων πελατειακές σχέσεις σε διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων.
Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται η αξιολόγηση των υποψήφιων γενικών διευθυντών να υπολογίζεται με συντελεστή (μόλις) 10% στις κρίσεις.
«Αφού η κυβέρνηση είναι “φαν” της αξιολόγησης, γιατί ρίχνει τόσο τη βαρύτητά της; Υπάρχει πλήρης ασυνέπεια με αυτά που η ίδια υποστηρίζει. Για ποιους γίνεται η αξιολόγηση, αν δεν γίνεται για τα στελέχη του Δημοσίου; Μόνο για καθαρίστριες και εργάτες;» διερωτάται μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Δ. Μπράτης.
Να σημειωθεί ότι σφοδρές διαμαρτυρίες δέχτηκε ο υπουργός για τις μέχρι στιγμής κομματικές επιλογές για διοικήσεις οργανισμών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των διοικητών νοσοκομείων.
Η κριτική της ΑΔΕΔΥ επεκτάθηκε και στην κινητικότητα. Συγκεκριμένα για την (πρόσφατα ψηφισμένη) αύξηση του πλαφόν καλυμμένων θέσεων που απαιτείται να έχει ένας δημόσιος φορέας, προκειμένου υπάλληλός του να έχει το δικαίωμα να μετακινηθεί προς άλλη υπηρεσία, σε 65% από 50%, αλλαγή που κατά την ΑΔΕΔΥ δυσχεραίνει τις μετακινήσεις.
Το αίτημα για τις απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους, όπως Παιδεία και Υγεία, τέθηκε επίσης στον υπουργό. Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε τον προγραμματισμό για περίπου 20.000 προσλήψεις -όσες είναι και οι αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων την τελευταία διετία- παραδεχόμενος, σύμφωνα με συνδικαλιστές, ότι «υλοποιούμε τον προγραμματισμό της προηγούμενης κυβέρνησης».
 
Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: