Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Επανίδρυσαν το «αχρείαστο» υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Με βήμα ταχύ η κυβέρνηση έκανε όπισθεν ολοταχώς στο προσφυγικό ζήτημα και επανίδρυσε το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «αχρείαστο» αμέσως μετά τις εκλογές. Ορκίστηκαν Μηταράκης-Κουμουτσάκος. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλοπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παναγιώτης Μηταράκης ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ως αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης κ. Γιώργος Κουμουτσάκος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας θα μεταβεί στον ΟΟΣΑ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. 'Ανχελ Γκουρία, καθώς και με τον υπουργό εσωτερικών της Γαλλίας.
Η… επιστροφή του υπουργείου είχε προαναγγελθεί το μεσημέρι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με νέο τίτλο «υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».
Ο Στέλιος Πέτσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση «ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιοχές της χώρας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αποσυμφόρηση των νησιών., που είναι εθνικά ευαίσθητες ακριτικές περιοχές, θα επιτευχθεί (α) με την ταχεία εξέταση του ασύλου, (β) τη μεταφορά εκτός των νησιών όσων δικαιούνται άσυλο και (γ) την επιστροφή στις χώρες προέλευσης και στη χώρα διέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
Υποστήριξε, ακόμη, ότι «τα κλειστά κέντρα θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τα σημερινά υπεράριθμα κέντρα, ενώ θα είναι αυτόνομα (υγεία, παιδεία, υποδομές)» για να προσθέσει ότι κλείνουν «οριστικά τις ανοικτές δομές, εντός ενός μήνα από τη λειτουργία κάθε κλειστού κέντρου».
Τέλος, ο κ. Πέτσας επέμεινε πως η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού για να επαναλάβει ότι βασικός στόχος είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών με «την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την αποτρεπτική επίδραση της νέας διαδικασίας ασύλου και των κλειστών δομών, την συνεχιζόμενη διεθνοποίηση του ζητήματος και την αποτρεπτική φύλαξη».
Δεν θα γίνει αντικατάσταση της θέσης του κ. Μηταράκη ως υφυπουργού Εργασίας, καθώς τις αρμοδιότητές του αναλαμβάνει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Πυρά από την αντιπολίτευση
Η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα του υπουργείου έφερε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση με πρώτο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ειρωνεύεται τις αποφάσεις του Μαξίμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε χαρακτηριστικά στο facebook: «Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό», αναφέρει συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει: «Και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη».
Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ο Στέλιος Πέτσας χωρίς να κάνει ούτε μία αναφορά στην κυβερνητική αναδίπλωση.
«Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι το ίδιο νησί. Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες “λιάζονται” πριν “εξαφανιστούν”. Δεν είναι όμως απλά μια ακόμη γκάφα, να σε ερευνά η OLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αντίθετα, η σημερινή Κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Και παρεμβαίνει με αίσθημα ευθύνης όπου χρειάζεται. Ιδίως μάλιστα όταν το προσφυγικό-μεταναστευτικό διογκώνεται σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή» έγραψε χαρακτηριστικά.
«Η σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση για ίδρυση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί μία ξεκάθαρη παραδοχή αδυναμίας διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού μέσω των υπαρχουσών δομών. Η κυβέρνηση ομολογεί το σοβαρό λάθος που διέπραξε με την κατάργηση του υπουργείου Μετανάστευσης κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης τον Ιούλιο». Αυτό σχολίασε, σε δήλωσή του, ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, και πρόσθεσε ότι ήταν λάθος που επιχείρησε να διορθώσει, ανεπιτυχώς όπως δείχνει η σημερινή εξέλιξη, δημιουργώντας συντονιστές επί συντονιστών.
Ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι το Κίνημα Αλλαγής είχε προειδοποιήσει πως «η -για επικοινωνιακούς λόγους- κατάργηση του υπουργείου δημιούργησε ένα πρόσθετο διοικητικό και επιχειρησιακό χάος, που θέτει πια σήμερα σε σοβαρή δοκιμασία την κοινωνική ειρήνη στα νησιά αλλά και σε άλλα σημεία της επικράτειας. Η κατάργηση του υπουργείου δεν έλυσε σχεδόν κανένα από τα πολλά προβλήματα που είχε δημιουργήσει η κάκιστη διαχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική και προσφυγική πρόκληση με μεγαλύτερη σοβαρότητα και μικρότερη έπαρση, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν αντέχει άλλους ερασιτεχνισμούς. «Το προσφυγικό[μεταναστευτικό τείνει σήμερα πια, ενώπιον και της πολυεπίπεδης τουρκικής πρόσκλησης, να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις», υπογράμμισε ο κ. Καμίνης.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: