Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα - Θετικό δείγμα στη Θεσσαλονίκη

Θετική στον κοροναϊό είναι γυναίκα 38 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία. Οπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Υγείας, το κρούσμα εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, επιστημονικού συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, η γυναίκα είναι «εξαιρετικά καλά στην υγεία της», με ήπια συμπτώματα. Συμπλήρωσε πως είχε έρθει πρόσφατα από τη Βόρεια Ιταλία. Όπως ανέφερε παρακολουθείται από ομάδα εξαιρετικών γιατρών και βρίσκεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Αναλυτικότερα, ο Σ. Τσιόρδας σημείωσε ότι «πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους».
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η νόσος παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειονότητα και τόνισε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.
Όπως εξήγησε «Τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».
Αντίθετα αρνητικό στον Covid-19 αποδείχθηκε το δείγμα του 40χρονου, ο οποίος εισήχθη στο Αττικόν αφού παρουσιάστηκε αυτοβούλως για να εξεταστεί για τον κοροναϊό. Ο 40χρονος, ο οποίος είχε ταξιδέψει εσχάτως στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο, παρουσίασε συμπτώματα πυρετού και βήχα και μετέβη στο Αττικόν για περαιτέρω εξετάσεις. Το δείγμα που ελήφθη από τον ασθενή, εστάλη στα μοριακά εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα άλλα τρία ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» και το Νοσοκομείο «Σωτηρία» διαπιστώθηκε επίσης πως ήταν αρνητικά από το Ινστιτούτο Παστέρ.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: