Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Ενστάσεις από Συνήγορο του Πολίτη για διακρίσεις σε συνταξιούχους με βάση την ιθαγένεια

Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνει ο Συνήγορος του Πολίτη σχετικά με τη θέσπιση 40ετούς διαμονής στην Ελλάδα προκειμένου κάποιος ξένος υπήκοος να λάβει πλήρη εθνική σύνταξη.
Όπως προκύπτει από πολυσέλιδη επιστολή των βοηθών Συνηγόρων του Πολίτη, Γιάννη Σ. Κωστή και Καλλιόπης Λυκοβαρδή, πρόκειται για διάκριση λόγω ιθαγένειας και αντιβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τον Κανονισμό κοινωνικής ασφάλισης.
«Ο περιορισμός αυτός προβλέπεται στον νόμο 4387/16 που προβλέπει περικοπή τμήματος της εθνικής σύνταξης κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα και σύμφωνα με τον Συνήγορο υποβάλλει τους αιτούντες στην απαίτηση μιας οιονεί αδύνατης απόδειξης» αναφέρουν χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «όσον αφορά τους ομογενείς από την Αλβανία και όσον αφορά το στοιχείο της νομιμότητας της διαμονής τους, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα κενά της νομοθεσίας και οι αντιφάσεις των διοικητικών πρακτικών καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90».
«Η μείωση της εθνικής σύνταξης βάσει ετών διαμονής αφενός αλλοιώνει την ίδια την οικονομία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, συστατικό στοιχείο του οποίου είναι η θεμελίωση δικαιωμάτων βάσει του χρόνου ασφάλισης, αφετέρου οδηγεί σε πολύ χαμηλές συντάξεις στις περιπτώσεις που δεν συμπληρώνονται 40 έτη κατοικίας στην Ελλάδα και ταυτοχρόνως σε πολύ μεγάλες ανισότητες μεταξύ ασφαλισμένων με τον ίδιο χρόνο ασφάλισης και τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές».
Η επιστολή κοινοποιήθηκε στη γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον διοικητή του ΕΦΚΑ Χρ. Χάλαρη και τη διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ Ξ. Παπασταύρου.
Συνοδευτικά Αρχεία
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: