Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

«Θερμή» για τα κέρδη των ομολόγων η Κομισιόν

Πάντως, σε συνδυασμό με την ενθαρρυντική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις προέβη σε θετικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας («η Ελλάδα τα πάει πολύ καλά», «η οικονομία της βρίσκεται σε σωστό δρόμο»). Αυτό κι αν είναι έκπληξη από την πλευρά του Λετονού, που δεν μας έχει συνηθίσει σε καλά λόγια.
Μάλιστα, πήγε λίγο παραπέρα και αναφερόμενος στα δύο βασικά αιτήματα των Αθηνών, τη χρήση των κερδών των ομολόγων της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών σε αναπτυξιακές επενδύσεις και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τη διετία 2021-2022, δήλωσε:
«Με δεδομένη τη θετική απόδοση της χώρας, είναι προφανές ότι υπάρχουν και περιθώρια συζήτησης για τη μεταφορά των κερδών από τα ομόλογα σε επιπρόσθετες επενδύσεις». Βέβαια, συμπλήρωσε ότι «οι πιστωτές της Ελλάδας, τα κράτη-μέλη, είναι αυτοί που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις».
Ο Β. Ντομπρόβσκις διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα υποστηρίξει τα ελληνικά αιτήματα, διότι βλέπει πρόοδο όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 5η αξιολόγηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση των ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών της για τα τέλη του 2019.
Τα συμπληρωματικά μέτρα που εφαρμόζονται ή εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση αναμένεται να επιτρέψουν την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους για την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο.
Τούτο απαιτεί διαρκείς προσπάθειες από μέρους των ελληνικών αρχών, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου χρειάζεται να αναληφθεί σημαντική περαιτέρω δράση. Η έκθεση θα συζητηθεί τώρα από την Ευρωομάδα (EWG) και στη συνέχεια θα βρεθεί στο τραπέζι των 19 του Eurogroup.
Δίπλα στον Λετονό, ο Ιταλός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι (οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις) περιορίστηκε σε δηλώσεις για τον κορονοϊό μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Οντας προσεκτικός, παρατήρησε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος από τον κορονοϊό στην οικονομία της Ε.Ε.
Προς το παρόν, είπε, υπάρχουν μεγάλη αβεβαιότητα και ταχύτατες εξελίξεις. Και επανέλαβε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης αφήνει περιθώρια για ευελιξία σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η γνωστή καραμέλα...
Τα κυριότερα σημεία της έκθεσης
ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η εκτίμηση για την ανάπτυξη είναι 2,2% για το 2019 και 2,4% για το 2020.
ΠΡΩΤΟΓΕΝΈΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ: Προβλέπει ότι το 2019 θα είναι πάνω από τον στόχο του 3,5%, για 5η συνεχή χρονιά, κοντά στο 4% του ΑΕΠ.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ: Το θέμα του μηχανισμού εξομάλυνσης (που θα επιτρέπει υπερπλεονάσματα μιας χρονιάς να μεταφέρονται στην επόμενη) είναι θέμα Eurogroup και θα εξεταστεί σε συνάρτηση με τη συμμόρφωση της Ελλάδας προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και τη διαχειρισιμότητα χρέους.
SMPs - ANFAs: Εχουν ξεκινήσει οι τεχνικές συζητήσεις για την πιθανή χρήση των κερδών από SMPs και ANFAs για «συμφωνημένες επενδύσεις». Το αποτέλεσμα των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί υπόψη του Eurogroup τον Ιούνιο.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Καταγράφεται σημαντική υποεκτέλεση των κονδυλίων για επενδύσεις το 2019.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Καταγράφεται μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις επικουρικές. Η έκθεση αναφέρει πως οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να επαναφέρουν τις συντάξεις στα επίπεδα που ήταν προ της εν λόγω μείωσης. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2024.
ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ: Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρει ότι η κυβέρνηση προβλέπει πως θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος την άνοιξη προκειμένου να χρηματοδοτήσει νέα μέτρα, σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και νέα μείωση σε ασφαλιστικές εισφορές. Το θέμα θα εξεταστεί με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τον Μάιο.
ΕΝΦΙΑ: Η έκθεση προαναγγέλλει αναδιάρθρωση σε φορολογικούς συντελεστές και αφορολόγητα όρια μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Εκτιμά ότι το 2020 το 98% των ιδιοκτητών θα είναι υπόχρεοι σε ΕΝΦΙΑ, από 85% σήμερα. Οι αλλαγές θα εξεταστούν με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τον Μάιο.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΈΣ ΤΙΜΕΣ: Φορολογικά έσοδα αυξημένα κατά 140 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές αλλά και από την ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ: Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν την εφαρμογή του σχεδίου για την εκκαθάριση των συσσωρευμένων εγγυήσεων. Προβλέπει την επεξεργασία όλων των επιχειρηματικών δανείων με εγγύηση του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2022, και των δανείων φυσικών προσώπων έως το τέλος του 2023.
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Το απόθεμα καθαρών καθυστερήσεων έφτασε το 1,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, 220 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο του σχεδίου εκκαθάρισης του Οκτωβρίου 2019 (συνεχής δέσμευση). Επίσης, καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των συνταξιοδοτικών απαιτήσεων.
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ: Το αίτημα της Ελλάδας για εξαίρεση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος δαπανών 280 εκατ. ευρώ που προέρχονται από το προσφυγικό χρήζει περαιτέρω διερεύνησης σύμφωνα με την Κομισιόν. Τα ευρήματα θα εξεταστούν στην επόμενη έκθεση.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΑΔΕ: Ο στόχος για τη στελέχωση της Αρχής με 12.500 άτομα δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Ωστόσο, χαιρετίζεται η ανανέωση της θητείας του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργου Πιτσιλή.

Κώστας Μοσχονάς
Πηγή: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: