Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Απροστάτευτοι μάρτυρες στο έλεος της εκτελεστικής εξουσίας

Με συνεχείς διαρροές μέχρι και αργά χθες το βράδυ οι «πηγές» της προανακριτικής συνέχιζαν τις προσπάθειες ενοχοποίησης των προστατευόμενων μαρτύρων. Αρχικά με το ένταλμα βίαιης προσαγωγής μετά από απαίτηση των βουλευτών της πλειοψηφίας και στη συνέχεια με τα εμβόλιμα ερωτήματα γιατί και πώς δεν βρέθηκε ο μάρτυρας που «έστησε» την προανακριτική, επιχειρήθηκε επικοινωνιακά η πλήρης μετατόπιση της πραγματικής διάστασης μιας πρωτοφανούς ενέργειας παραβίασης της νομιμότητας και της λογικής.
Οι προστατευόμενοι από τη δικαιοσύνη και το Νόμο μάρτυρες είχαν ήδη γνωστοποιήσει ότι αν δεν υπήρχε πλήρης διασφάλιση της προστασίας τους δεν θα πήγαιναν να καταθέσουν στη ΓΑΔΑ. Ουδεμία έκπληξη λοιπόν και άνευ αντικειμένου το επικοινωνιακό σόου μια και ήταν τόσο προφανείς και ομολογημένες από την πρώτη στιγμή οι προθέσεις των μελών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ να «αποκαλύψουν» τους μάρτυρες και να τους βγάλουν τις «κουκούλες».
Σε αυτές τις συνθήκες κανένας σώφρων άνθρωπος που αληθινά φοβάται για τη ζωή του δεν θα επέλεγε να πάει μέρα μεσημέρι στη ΓΑΔΑ και να κυνηγηθεί ακόμα και από τις κάμερες. Πολύ περισσότερο όταν και στην υπόθεση αυτή αρχικά κάποιος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο Χίλτον, άλλος κάηκε με το ΙΧ του στην Αττική Οδό και κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά αν και κατά πόσο κινδυνεύουν κάποιοι γνώστες της υπόθεσης του σκανδάλου δωροδοκίας και αφαίμαξης του δημόσιου ταμείου.
Οι ίδιοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν διαμηνύσει εξαρχής και με επιστολές ότι ήθελαν πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων που τους παρέχει ο Νόμος προκειμένου να καταθέσουν. Εφόσον λοιπόν το γνώριζαν αυτό οι βουλευτές της πλειοψηφίας κι εφόσον είχε ήδη υπερισχύσει εμφανώς η γραμμή Σαμαρά, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Μπούγα, για τον τρόπο αυτοπρόσωπης παρουσίας και εξέτασης των μαρτύρων, ποιος ο λόγος όλων των περίεργων αυτών διαρροών ενοχοποίησης που κατέληξαν αργά το βράδυ στο ότι η προανακριτική προτίθεται να ασκήσει πιέσεις στους εισαγγελείς προκειμένου να άρουν το καθεστώς προστασίας. Ακόμα κι αν οι βουλευτές της πλειοψηφίας κρίνουν ότι οι μάρτυρες αυτοί δεν έχουν συμβάλλει καθοριστικά με τις καταθέσεις τους ή ακόμα και ότι ενεργούν με δόλο αυτό οφείλει να το διερευνήσει η δικαιοσύνη κι όχι η πολιτική ηγεσία.
Διαφορετικά ακυρώνεται στην πράξη ο κουρελιασμένος πλέον θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος αλλά κυρίως ενισχύεται η νοοτροπία της απόλυτης αδιαφορίας και φόβου όταν κάποιος αντιλαμβάνεται ότι τελείται μια αξιόποινη πράξη σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος από υπηρεσιακούς ή κυβερνητικούς παράγοντες. Κι αυτό θα είναι το πιο επικίνδυνο από όλα!
 
Άντα Ψαρρά
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: