Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

«Το σεξ είναι σαν τα σουβλάκια»: το ζήτημα της συναίνεσης στο σεξ

Στην εποχή της Τοπαλούδη και όλων των γνωστών και αγνώστων περιστατικών σεξουαλικών κακοποιήσεων και βιασμών, φαίνεται ότι οι επίσημοι θεσμοί του κράτους και της Πολιτείας, αδυνατούν ή αρνούνται ακόμα και να αντιδράσουν αποτελεσματικά. Κορυφαίο παράδειγμα το απροκάλυπτο ξεσπάθωμα του γραφείου του πρωθυπουργού διά του Άκη Σκέρτσου σε βάρος της εισαγγελέως Αριστοτελείας Δόγκα που είπε τα πράγματα με το όνομά τους κατά την καταληκτική της αγόρευση στη δίκη των δύο αυτουργών του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη.
Ας μετακινηθούμε από τον σκληρό κρατικό πυρήνα που πρακτικά αποστρέφεται την επικοινωνία με την κοινωνική πραγματικότητα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων στους χώρους εργασίας, των ενδοοικογενειακών βιασμών, του trafficking. Άλλωστε ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που χαρακτήρισε ως ‘’ιδιωτικό θέμα’’ την καταδίκη (η Θέμιδα να την κάνει καταδίκη) του Ν. Γεωργιάδη, πρώην βουλευτή ΝΔ και στενού συνεργάτη του Μητσοτάκη για ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων. Οι κανόνες σεξουαλικής συμπεριφοράς ήταν ανέκαθεν διαφορετικοί για τις ελίτ.
Ας επικεντρωθούμε στο τί κάνουμε εμείς, τόσο ως σεξουαλικά ενεργά μέλη της κοινωνίας όσο και ως μέλλοντες/ουσες γονείς. Ας σκεφτούμε την παντελή απουσία θεσμικής διαπαιδαγώγησης στα θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς (π.χ. συναίνεση, προστασία του/της συντρόφου από μετάδοση ασθενειών και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες κ.ά.) και ας αναλογιστούμε την δική μας ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας, τους/τις συντρόφους μας αλλά και τα παιδιά μας.
Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, αντιλαμβανόμενος ότι η κουλτούρα της κακοποίησης και του βιασμού τείνει να λάβει διαστάσεις κανονικοποίησης, προχώρησε στη δημιουργία ενός εξαιρετικού video, όχι μόνο για τα κυπριακά αλλά και για τα ελληνικά δεδομένα. Κινούμενος εκτός του politically correct πλαισίου που ενδύει τις συναφείς καμπάνιες με μια δραματική σοβαροφάνεια – που τελικά αποστρέφει το βλέμμα από το βασικό ζητούμενο – αλλά και αρκετό χιούμορ και έμπνευση, ο Σύνδεσμος κυκλοφόρησε το σύντομο βίντεο υπό τον τίτλο ‘’Το σεξ εν(είναι) όπως τα σουβλάκια’’. Μέσα από το ευφυές αλληγορικό του ύφος, το σενάριο λέει τα πάντα όπως θα έπρεπε να ειπωθούν σε μικρούς και μεγάλους. Η γλώσσα είναι η ομιλούμενη κυπριακή διάλεκτος, που, κόντρα στα γνωστά στερεότυπα, είναι απολύτως κατανοητή στο ελλαδικό κοινό.
Μπορείτε να παρακολουθείστε και να διαδώσετε το παρεμβατικό και πρωτοποριακό βίντεο:
 

Βαγγέλης Γέττος
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: