Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Απουσία πολιτικής και... προστασίας

Πριν από περίπου έναν χρόνο γράφαμε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ανεβάσει πολύ τον πήχη των εξαγγελιών της και ότι οι πολίτες που την εμπιστεύτηκαν δεν θα επιδείξουν την ίδια ανοχή εάν κι εφόσον αποτύχει στην εκπλήρωσή τους. Η αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας, ειδικά μετά την τραγωδία στο Μάτι, την οποία εκμεταλλεύτηκε πολιτικά η Ν.Δ., ήταν μία από αυτές τις εξαγγελίες. Η αναβάθμιση υποτίθεται ότι έγινε, ωστόσο στην πράξη, όταν χρειάστηκε δηλαδή να λειτουργήσει δικαιολογώντας το όνομά της, απέτυχε.
Οι επτά νεκροί στην Εύβοια από ένα καιρικό φαινόμενο, το οποίο ήταν γνωστό σε όλους από την προηγούμενη εβδομάδα πως θα χτυπήσει με σφοδρότητα περιοχές της χώρας μας, δυστυχώς ανέδειξαν γι’ άλλη μια φορά τις διαχρονικές παθογένειες που μας ταλαιπωρούν.
Πέρυσι ήταν οι πυρκαγιές στην Εύβοια που έκαναν την αρχή. Το αποκορύφωμα ήρθε χθες με την πλημμύρα, που αποτελείωσε μια ολόκληρη περιοχή. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί έγιναν σε ποσοστό 40% και ότι τα υπόλοιπα μπλέχτηκαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των ενστάσεων.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας, που στην Εύβοια ζυγίστηκε και κρίθηκε ελλιπής. Ισως να μην έχουν τόση σημασία οι δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά για τους επιτυχημένους απεγκλωβισμούς πολιτών, καθώς αυτοί έγιναν με το πέρας της θεομηνίας. Ο αναβαθμισμένος ρόλος, όμως, μιας σύγχρονης υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας απαιτεί να λειτουργεί προληπτικά, πόσο μάλλον όταν έχει προειδοποιηθεί μέρες πριν.
Κατά συνέπεια, το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ο αριθμός «112» προκειμένου να μην προκληθεί πανικός, μόνο ως κακή δικαιολογία μπορεί να εκληφθεί. Για ποιο λόγο, δηλαδή, δεν χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα ώστε ο κόσμος να μην κυκλοφορεί έξω και να είναι ενήμερος για τη δύσκολη νύχτα που τον περίμενε; Και για ποιο λόγο ο αριθμός δεν απαντούσε, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων που πάλευαν με την κακοκαιρία;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα, αλλά και σε άλλα που είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν τις επόμενες μέρες, θα κληθεί να απαντήσει ο αρμόδιος υφυπουργός και η κυβέρνηση. Δεν έχει περάσει άλλωστε και τόσος καιρός από τότε που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριζε ότι το «112» θα σώσει ζωές. Στην Εύβοια έχουν άλλη άποψη...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: