Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Ενα ΕΜΣΤ, πολλοί διευθυντές

Οταν τον περασμένο Φεβρουάριο άνοιξε με τυμπανοκρουσίες το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε δεσμευτεί ότι μετά τα εγκαίνια, που είχαν προσδιοριστεί για το Πάσχα (αλλά δεν έγιναν ποτέ, λόγω του λοκντάουν), θα τοποθετηθεί διευθυντής με διετή θητεία -αφού προηγουμένως προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός για τη θέση.
Οι μήνες πέρασαν, το ΕΜΣΤ παρέμεινε ακέφαλο, αλλά νά, με μια τροπολογία που πέρασε προχθές την τελευταία στιγμή στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΠΟΑ, το μουσείο αποκτά όχι μόνο έναν, αλλά και δύο και τρεις διευθυντές... Ομως για διεθνή διαγωνισμό για τη διευθυντική θέση... ούτε μια υποσημείωση.
ADVERTISING
Σύμφωνα με την τροπολογία-προσθήκη, με υπουργική απόφαση διορίζεται ο διευθυντής του Μουσείου με τετραετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί. Ανάμεσα στα τυπικά προσόντα πρέπει να έχει διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο στη Μουσειολογία ή Ιστορία ή Θεωρία της Τέχνης ή Πολιτιστική Διοίκηση και Διαχείριση από ελληνικό ΑΕΙ ή ισότιμο τίτλο σπουδών ξένου πανεπιστημίου κι επίσης πενταετή επαγγελματική εμπειρία σε θέματα εικαστικής και μουσειακής πολιτικής.
Συστήνεται επίσης θέση διοικητικού-οικονομικού διευθυντή, ο οποίος επιλέγεται από το Δ.Σ. του Μουσείου ύστερα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (η θητεία του Δ.Σ. παρατείνεται μέχρι 30/6/2021).
Επίσης στο ΕΜΣΤ δημιουργείται νέο αυτοτελές τμήμα με την ονομασία «Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης» που θα έχει τον δικό του διευθυντή, με επιλογή του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού και επίσης με τετραετή θητεία. Στις αρμοδιότητές του θα είναι και η διοργάνωση θεματικών αλλά και ατομικών εκθέσεων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα μάθουμε τα ονόματα των νέων διευθυντών, η υπουργός κάτι... περισσότερο γνωρίζει. Αρκεί να υπάρχει και το απαραίτητο σε αριθμό προσωπικό για να υλοποιήσει τα σχέδιά τους.

Παρή Σπίνου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: