Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Το εμβόλιο της Μαρέβας

Η προοπτική του μαζικού εμβολιασμού είναι το μοναδικό φως στον ορίζοντα για την αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας που συγκλονίζει τον πλανήτη ανατρέποντας κάθε βεβαιότητα και πυροδοτώντας αδιανόητη ανασφάλεια, αρχέγονα άγχη και ανυπόφορους φόβους.
Υπάρχουν πολλά και σοβαρά ερωτήματα για τις συμφωνίες που υπέγραψε η ΕΕ, μένοντας δραματικά πίσω, για παράδειγμα, από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ στις προμήθειες κατά την πρώτη φάση του εμβολιασμού που ξεκινά στο τέλος του μήνα.
Η κυβέρνηση είναι έκθετη για την υπεραισιοδοξία που καλλιέργησε προαναγγέλλοντας δύο εκατομμύρια εμβόλια τον μήνα και για τη διασπορά αντιφατικών ειδήσεων με μόνο κίνητρο την κομματική ιδιοτέλεια.
Είναι ανοιχτό το στοίχημα της πειθούς όσων πολιτών είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο και όσων ανησυχούν ότι θα επικρατήσει ο νοσηρός πελατειασμός και η πρόσβαση δεν θα γίνεται πάντα με αδιάβλητα κριτήρια.
Η σύγχυση, η οποία παράγεται από το έλλειμμα αξιόπιστης ενημέρωσης, την υπερεπικοινωνία της κυβέρνησης, την ασυναρτησία των πολιτικών δημόσιας υγείας και τη συσκότιση των προβλημάτων του ΕΣΥ, δημιουργεί εύφορο έδαφος για ανορθολογικές προσεγγίσεις, ακόμη και για θεωρίες συνωμοσίας.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι επιτακτική η ανάγκη σοβαρότητας και υπευθυνότητας για να διαμορφωθούν οι αναγκαίες συνθήκες καταλαγής και εμπιστοσύνης που θα επιτρέψουν την ομαλή υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου εμβολιασμών.
Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να εκφυλίζεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια, όπως η διαρροή της ημερομηνίας που θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο ο πρωθυπουργός και η Μαρέβα Μητσοτάκη.
Υποτίθεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει να κάνουν το εμβόλιο όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, από κοινού με την πρόεδρο της δημοκρατίας, για να εκπεμφθεί μήνυμα εθνικής ενότητας.
Υποτίθεται ότι, συμβολικά, θα έπρεπε να αποτυπωθεί η προτεραιότητα που αναγνωρίζει η πολιτεία στους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή και με το σκεπτικό αυτό οι «πρώτοι των πρώτων» θα επιλέγονταν από τους εργαζόμενους σε ΜΕΘ Covid-19.
Aντί γι' αυτά, στα social media η Ελλάδα αναστενάζει για το εμβόλιο της «υπέρκοψης Μαρέβας», όπως κατά λάθος γράφτηκε σε εκομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, για να θυμηθούμε πόση κωμωδία μπορεί να χωρέσει μέσα σε μια τραγωδία - και το αντίστροφο.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: