Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Στα «χαρακώματα» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα νεώτερα στοιχεία του σκανδάλου της Folli-Follie

Στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστεί η δικογραφία για το σκάνδαλο Folli-Follie καθώς σε νεότερα στοιχεία της υπόθεσης και συγκεκριμένα σε ηλεκτρονική αλληλογραφία γίνεται αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα υπουργών και πρώην βουλευτών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που σημαίνει ότι με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών και μόνο που υπάρχει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα η δικογραφία θα πρέπει να διαβιβαστεί αμελητί στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η PwC ολοκλήρωσε το διαχειριστικό έλεγχο που της είχε ανατεθεί βάσει δικαστικής εντολής και συνέταξε την ενδιάμεση εμπιστευτική έκθεση. Αυτή έχει ήδη υποβληθεί προς το 35ο Τακτικό Ανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η έκθεση συντάχθηκε αφού αξιοποιήθηκαν ηλεκτρονικά στοιχεία όπως για παράδειγμα emails, ίχνη ψηφιακών συναλλαγων κτλ, καταθέσεις στελεχών της εταιρείας και άλλων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες κυρίως σε Αθήνα και Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα αφορά σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία, ενώ φέρεται να αξιοποιήθηκαν πολλά έντυπα αρχεία, αποσπάσματα από προσωπικές ατζέντες και άλλες σημειώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο διαχειριστικό έλεγχο περιλαμβάνονται email υπαλλήλου της Folli-Follie ο οποίος εμφανίζεται να προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα «θετικό περιβάλλον» για το χειρισμό της υπόθεσης από τις αρχές. Ο υπάλληλος ισχυρίζεται στα email προς τους αδερφούς Κουτσολιούτσου ότι πρώην υπουργοί και βουλευτές της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Μάκης Μπαλαούρας (σ.σ. τον εμφανίζει ως... μπροστάρη), ο Αλέξανδρος Χαρίτσης και ο Σταύρος Αραχωβίτης, προσπαθούσαν να βοηθήσουν ώστε η υπόθεση να "πέσει" στα μαλακά. Γίνεται επίσης λόγος ακόμη και για ψήφιση σχετική τροπολογίας, χωρίς όμως να αναφέρεται κάτι ποιό συγκεκριμένο, όπως εάν ψηφίστηκε ή όχι.
Συμφωνα με πληροφορίες η ανακρίτρια της υπόθεσης απέστειλε αυτά τα νέα στοιχεία καταρχήν στον εισαγγελέα προκειμένου να τα αξιολογήσει ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα ναι, ενώ σε οτι αφορά στις αναφορές σε πρώην υπουργούς η διαβίβαση στη Βουλή αναμένεται να γίνει από τον εισαγγελέα.
ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του να δώσουν εξηγήσεις για το σκάνδαλο της Folli-Follie
Με ανακοίνωσή της, η ΝΔ καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Folli-Follie.
Συγκεκριμένα το Γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφέρει ότι «τη μέρα που ο κ. Τσίπρας ήρθε στη Βουλή για να κουνήσει το δάχτυλο στην κυβέρνηση σε θέματα διαφάνειας, οι υπό εξέλιξη δικαστικές έρευνες για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli-Follie, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εμπλέκουν στενούς συνεργάτες του και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Σταύρος Αραχωβίτης και ο Μάκης Μπαλαούρας, οι οποίοι φέρονται να λειτουργούν ως στελέχη της εταιρείας και συνεργάτες του προφυλακισμένου μεγαλομετόχου κι όχι ως υπερασπιστές του δημόσιου συμφέροντος».
Επίσης σημειώνει ότι «από τα ηλεκτρονικά μηνύματα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να ευνοήσουν την Folli-Follie τον Μάιο του 2018, την περίοδο δηλαδή που όλοι αναρωτιόντουσαν για ποιο λόγο καθυστέρησε η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρίας από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ενώ ήδη είχε αποκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο».
«Ακριβώς εκείνη την περίοδο μάλιστα, που το σκάνδαλο της Folli-Follie είχε λάβει διεθνείς διαστάσεις διασύροντας τη χώρα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 29 Μαΐου του 2018 κατέθεταν τροπολογία, η οποία τελικά έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό κι ευνοούσε την εταιρεία» προσθέτει η ΝΔ.
«Φαίνεται ότι για κάποιους νταραβεριτζήδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προείχαν οι ανάγκες του “ μαγαζιού” και των φίλων του» σημειώνει η ΝΔ και συμπληρώνει «περιμένουμε τις εξηγήσεις του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του και φυσικά τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη».
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Οι ισχυρισμοί του συνεργάτη των υπόδικων Κουτσολιούτσων είναι ασυνάρτητοι, έωλοι και συκοφαντικοί» - Σε αντίθεση με τη ΝΔ, εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε
«Με περισσότερους από 4.000 νεκρούς, την πανδημία εκτός ελέγχου και την οικονομία σε πλήρη κατάρρευση, η ΝΔ για να διαφύγει από τα αδιέξοδα που δημιουργεί στη χώρα συνεχίζει να επενδύει πολιτικά σε χυδαίες προσπάθειες αντιπερισπασμού.
Δυστυχώς για τη ΝΔ το παραμύθι δεν έχει δράκο. Οι ισχυρισμοί του συνεργάτη των υπόδικων Κουτσολιούτσων είναι ασυνάρτητοι, έωλοι και συκοφαντικοί. Κανένας βουλευτής και κανένα κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα δημιουργούσε προσκόμματα στη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης της FOLLI – FOLLIE.
Είμαστε βέβαιοι πως η Δικαιοσύνη θα ρίξει άπλετο φως και δεν θα μείνει καμία σκιά.
Σε αντίθεση με τη ΝΔ που φοβάται την πρόταση για έλεγχο των δαπανών και των απευθείας αναθέσεων με πρόσχημα την πανδημία, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν έχουν τίποτα απολύτως ούτε να φοβηθούν ούτε να κρύψουν. Όλα αυτά θα αποδειχθούν στη Δικαιοσύνη. Η αλήθεια θα λάμψει και οι συκοφαντίες θα επιστρέψουν στους λασπολόγους.
Στο δρόμο της λάσπης που διάλεξε, ο κ. Μητσοτάκης θα πορευτεί μόνος του. Τα υπόλοιπα είναι καθήκον της ελληνικής δικαιοσύνης.».
Αλ. Χαρίτσης: Ουδεμία σχέση έχω
Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στο όνομά μου ως δήθεν «εμπλεκόμενου» στην υπόθεση της εταιρείας FOLLI – FOLLIE:
Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδεμία σχέση είχα ή έχω με την εν λόγω εταιρεία και ουδέποτε είχα επαφή με τους διοικούντες ή εργαζόμενους σε αυτήν.
Η οποιαδήποτε αναφορά στο όνομά μου είναι συκοφαντική για το πρόσωπό μου και θα λάβει την δέουσα νόμιμη απάντηση.
Αλ. Φλαμπουράρης: Με νέα τρομακτικά ψεύδη προσπαθούν να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ
Με νέα τρομακτικά ψεύδη προσπαθούν να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και εμένα προσωπικά. Αυτό που υπεύθυνα δηλώνω είναι ότι καμία σχέση δεν είχα, ούτε έχω με την υπόθεση της FOLLI – FOLLIE. Δεν γνωρίζω κανένα από τα πρόσωπα της επιχείρησης και καμία επικοινωνία δεν είχα με κανέναν εξ’ αυτών, ούτε καν εκ του θεσμικού μου ρόλου ως Υπουργού Επικρατείας.
Η λάσπη που προσπαθούν να μου ρίξουν θα γυρίσει πίσω σε όλους όσους το επιδιώκουν. Οι αγωγές και μηνύσεις που ακολουθούν είμαι σίγουρος ότι θα τιμωρήσουν αυστηρά τους συκοφάντες και θα λάμψει η αλήθεια. 
ΣΥΡΙΖΑ: Η αλήθεια για την τροπολογία που «ανακάλυψε» η ΝΔ
«Η ΝΔ μπροστά στον πανικό της για άλλη μια φορά επιστρατεύει λάσπη και συκοφαντίες. Κανένα στέλεχος της κυβέρνησης ή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακώλυσε ποτέ τον έλεγχο για το σκάνδαλο της Folli-Follie», υπογραμμίζει σε νέα ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Η τροπολογία την οποία «ανακάλυψε» η ΝΔ, δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τις διαδικασίες ελέγχου της υπόθεσης», συνεχίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι «αφορά στη διάθεση προϊόντων σε καταστήματα αφορολόγητων ειδών και συγκεκριμένα στο καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών». 
«Ακριβώς για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη τροπολογία είχε υπερψηφιστεί το 2018 τόσο από τη ΝΔ όσο και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων», τονίζει και διευκρινίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο έχει υπερψηφίσει την επίμαχη τροπολογία, αλλά ως κυβέρνηση στις 29 Μαΐου 2020, ακριβώς δύο χρόνια μετά, με το νόμο της 4690/2020 που κύρωσε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα στο άρθρο 19, προέβλεπε νέα παράταση ως το τέλος του 2022 στο καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών από καταστήματα αφορολόγητων ειδών στα χερσαία σύνορα της χώρας».
ΣΥΡΙΖΑ για Folli Follie: Η Ν.Δ. πήγε για μαλλί και θα βγει κουρεμένη
Στο θέμα της Folli Follie επανέρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την Νέα Δημοκρατία ότι υιοθετεί συκοφαντικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς και επισημαίνει ότι «για άλλη μια φορά πήγε για μαλλί και θα βγει κουρεμένη».
Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τρία βασικά ερωτήματα προς το κυβερνών κόμμα:
  1. Γιατί ψήφισε και η ίδια το 2018 την επίμαχη και δήθεν σκανδαλώδη τροπολογία;
  2. Ήταν και ο κος Μητσοτάκης στο «νταραβερι»;
  3. Και ακόμη χειρότερα για ποιο λόγο τον Μάιο του 2020, ως κυβέρνηση, στην κύρωση της ΠΝΠ προέβλεψε ακριβώς την ίδια παράταση για το καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών, που προέβλεπε η τροπολογία του 2018;
Αναλυτικά
Η ΝΔ έσπευσε χθες να υιοθετήσει συκοφαντικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ξεκάθαρες απαντήσεις όλων και την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη.
Σε αντίθεση όμως με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος δεν έχει ακόμη απαντήσει, είναι η ίδια η ΝΔ.
Αφού λοιπόν κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί  ψήφισε και η ίδια το 2018 την επίμαχη και δήθεν σκανδαλώδη τροπολογία;
Ήταν και ο κος Μητσοτάκης στο «νταραβερι»;
Και ακόμη χειρότερα για ποιο λόγο τον Μάιο του 2020, ως κυβέρνηση, στην κύρωση της ΠΝΠ προέβλεψε ακριβώς την ίδια παράταση για το καθεστώς πώλησης αφορολογήτων ειδών, που προέβλεπε η τροπολογία του 2018;
Η ΝΔ για άλλη μια φορά πήγε για μαλλί και θα βγει κουρεμένη.
Ας έχει όμως κατά νου ο κος Μητσοτάκης, ότι όσους αντιπερισπασμούς και να μεθοδεύσει, δεν μπορεί να κρύψει τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η παταγώδης αποτυχία του στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας. Δυστυχώς, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα του κ. Μητσοτάκη κάθε μέρα.
Σημειώνεται ότι, χθες, κι ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση εξαιτίας της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, δόθηκε στη δημοσιότητα ο διαχειριστικός έλεγχος στα πεπραγμένα του Ομίλου Folli Follie με την προσκόμιση στοιχείων που έχουν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας εμπλέκει πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές.  Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για χυδαιότητες και προσπάθειες αντιπερισπασμού και απαντά με αγωγές και μηνύσεις. 
ΝΔ: Ο ΣYΡΙΖΑ συνεχίζει να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα
«Ο ΣYΡΙΖΑ συνεχίζει να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα», τονίζει η ΝΔ για τη υπόθεση Folli Follie και προσθέτει: «Ας αφήσει τα πολλά λόγια και ας δώσει απαντήσεις για τα στελέχη του που εμφανίζονται ως "υποστηρικτές" προφυλακισμένων επιχειρηματιών, οι οποίοι "υπερέβαλαν εαυτόν για τον όμιλο", για "τα κονδύλια" που θα κάλυπταν τις "ανάγκες" τους, για τις "παρεμβάσεις" στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τις καθυστερήσεις, την "ευνοική μεταχείριση" και την "κατάθεση" τροπολογιών στην εταιρεία πριν κατατεθούν στη Βουλή. Κι όλα αυτά φυσικά "δένουν" με το γεγονός ότι ως κυβέρνηση "έπαιζαν καθυστέρηση" όταν ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο, κάνοντας πλάτες στους επιχειρηματίες».
Η ΝΔ επισημαίνει ότι «όσο δεν απαντούν επιβεβαιώνουν πως τα νταραβέρια με υπόδικους επιχειρηματίες και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο Folli Follie είναι κομμάτι των δραστηριοτήτων του "μαγαζιού" ή ένα ακόμα "outsourcing"...».
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,left.gr,efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: