Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Κυβέρνηση βγαλμένη μέσα από τα καρτέλ

Ενας πρόεδρος βουτηγμένος ώς το κεφάλι στη διαπλοκή και το μεγάλο εμπόριο ναρκωτικών κι ένας λαός βουτηγμένος στη φτώχεια και την επέλαση του κορονοϊού· δυο κόσμοι συγκρούονται για την επιβίωσή τους στην Ονδούρα ● Ο πρόεδρος Ερνάντες επαιρόταν στους ναρκέμπορους για το πώς διοχέτευε την αμερικανική βοήθεια στις τσέπες του μέσω μη κερδοσκοπικών εταιρειών-φαντασμάτων.
Θα μπορούσε να είναι το επόμενο επεισόδιο των «Expedientes Criminales», της δημοφιλούς σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix για τα εγκλήματα των καρτέλ των ναρκωτικών στην Ονδούρα. Κι ίσως γίνει αυτό, με το σκάνδαλο για τις πολιτικές τους διασυνδέσεις με τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες. Γνωστός και ως ΧΟΕ, ο Ερνάντες κατηγορείται από Αμερικανούς ομοσπονδιακούς εισαγγελείς ότι έναντι αδράς αμοιβής προστάτευσε έναν ναρκέμπορο χρησιμοποιώντας ακόμα και τον στρατό για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις του.
Σε ντοκουμέντα που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, οι εισαγγελείς καταγράφουν τις σχέσεις που φέρεται να είχε ο πρόεδρος με τον Χεοβάνι Φουέντες Ραμίρες, Ονδουριανό ναρκέπορο που συνελήφθη στο Μαϊάμι τον περασμένο Μάρτιο. Στα έγγραφα δεν κατονομάζεται ρητά ο Ερνάντες, ο οποίος αναφέρεται ως CC-4 (συνένοχος ή συνεργός 4). Αλλά η ταυτότητά του τεκμαίρεται εύκολα από τις αναφορές στο αξίωμά του ή στον αδελφό του, Χουάν Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες, που το 2019 καταδικάστηκε στις ΗΠΑ για εμπορία ναρκωτικών.
Το όνομα του προέδρου Ερνάντες είχε ακουστεί επανειλημμένα στη διάρκεια της δίκης του αδελφού του, όταν πρώην ναρκέμποροι κατέθεσαν (και εισαγγελείς αποδέχτηκαν) ότι ο πρόεδρος Ερνάντες έλαβε χρήματα από αυτούς, ανάμεσά τους κι ένα εκατομμύριο δολάρια από τον διαβόητο αρχηγό του καρτέλ της Σιναλόα Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Φουέντες Ραμίρες είχε συναντήσεις με τον Ερνάντες το 2013 και το 2014 και του έδωσε μεγάλα χρηματικά ποσά για να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις ώστε να μεταφέρει «χωρίς απρόοπτα» το εμπόρευμά του. Οπως αποκαλύπτουν μάλιστα, ο πρόεδρος σύστησε στον ναρκέμπορο να συνεργαστεί με τον αδελφό του και ζήτησε να έχει πρόσβαση στο εργαστήριο κοκαΐνης που είχε κοντά στο Πουέρτο Κρους.
Μετά από αυτές τις συναντήσεις, σύμφωνα με τους Los Angeles Times, ο Φουέντες Ραμίρες έλαβε πράγματι τη συνδρομή αξιωματούχων του στρατού της χώρας, που τον εφοδίασαν με οπλοπολυβόλα, στρατιωτικές στολές, αλεξίσφαιρα γιλέκα και διακριτικά της αστυνομίας, ανάμεσα στα άλλα. Οι εισαγγελείς επιπλέον έχουν συνομιλίες ανάμεσα στον ναρκέμπορο και μέλη του στρατού, στις οποίες αναφέρονται στη δολοφονία, το 2019, στις φυλακές ενός λογιστή των ναρκεμπόρων που λίγες ημέρες πριν, στη διάρκεια της δίκης κατά του αδελφού τού προέδρου, είχε καταθέσει ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του.
Ο Ερνάντες, που κέρδισε τις εκλογές το 2013 και επανεξελέγη σκανδαλωδώς –παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση– το 2017, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, επιμένοντας πως προέρχονται από αναξιόπιστους ναρκέμπορους που θέλουν «να με εκδικηθούν για τις σκληρές πολιτικές μου στην καταπολέμηση των ναρκωτικών». Αλλά οι εισαγγελείς έχουν αποδείξεις ότι ο Ερνάντες επιχειρούσε να κάνει την Ουάσινγκτον να πιστέψει πως πολεμούσε τους ναρκέμπορους ενώ στην πραγματικότητα σκόπευε να καταργήσει τις διαδικασίες έκδοσης στις ΗΠΑ και έλεγε σε συνεργάτες του πως στόχος του ήταν να «πλημμυρίσει τις ΗΠΑ με κοκαΐνη».
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με δικαστικά έγγραφα, ο πρόεδρος Ερνάντες επαιρόταν στους ναρκέμπορους για το πώς διοχέτευε την αμερικανική βοήθεια στις τσέπες του μέσω μη κερδοσκοπικών εταιρειών- φαντασμάτων ή πώς έκλεβε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Αποκαλύψεις όλες τους πολύ επιβαρυντικές, πόσο μάλλον σε μια χρονιά που η χώρα θα προσφύγει στις κάλπες εν μέσω και της τεράστιας κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.
Σε αυτή τη χώρα των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων, κι ενώ έως την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί περισσότερα από 128.000 κρούσματα και 3.273 θάνατοι λόγω του Covid-19, έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολυάριθμα σκάνδαλα με υπερτιμολογήσεις στον εξοπλισμό των έκτακτων κινητών νοσοκομείων, την απώλεια 250.000 τεστ λόγω των κακών συνθηκών συντήρησής τους, την αγορά κάπου 805.000 μασκών που δεν προορίζονταν για ιατρική χρήση αλλά ωστόσο διανεμήθηκαν στους υγειονομικούς ή την προμήθεια αναπνευστήρων ακατάλληλων για τις μονάδες ΜΕΘ.
Οι διαδηλώσεις, που άρχισαν με την πρώτη ήδη καραντίνα στα τέλη Μαρτίου, ενάντια στην πείνα (80 σε λιγότερο από ένα μήνα) συνεχίστηκαν αδιάκοπα κάθε μήνα και από τον Ιούλιο επικεντρώθηκαν στη διαφθορά με κεντρικό σύνθημα «Πού πήγαν τα λεφτά». Και ανάμεσά τους τα 998 εκατομμύρια δολάρια που πήρε η κυβέρνηση από διεθνείς οργανισμούς για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά αυτές δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να βαθαίνουν.
Περίπου 1,3 εκατομμύρια Ονδουριανοί είναι πλέον αντιμέτωποι με διατροφική επισφάλεια και 350.000 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, η φτώχεια αυξήθηκε ραγδαία, η πανδημία θα αυξήσει την ανισότητα κατά 2%-2,9%, σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPAL), και η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 10,5% το 2020 μετά το πέρασμα των κυκλώνων «Γιώτα» και «Ητα» που ήρθαν να προστεθούν στα δεινά της πανδημίας.
Ο Ερνάντες έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να διεκδικήσει ξανά την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου αφήνοντας αδιευκρίνιστο αν θα είναι υποψήφιος για μια θέση στο Κογκρέσο. Αυτά πριν από τις νέες αποκαλύψεις για τη συνεργασία του με ναρκέμπορους και τον κίνδυνο να του ασκηθεί δίωξη αν χάσει την πολυπόθητη ασυλία.
Αλλά στη Λατινική Αμερική οι ηρωικές δηλώσεις εξόδου αυτόκλητων «σταυροφόρων» κατά της διαφθοράς δεν πρέπει να παίρνονται και πολύ στα σοβαρά. Και ο πρώην ομόλογός του στο Περού, Μαρτίν Βισκάρα, δήλωσε πως δεν θα είναι ξανά προεδρικός υποψήφιος στις εκλογές του Απριλίου έπειτα από την καθαίρεσή του τον Νοέμβριο με την κατηγορία της διαφθοράς. Μετά τη δικαστική έρευνα που ξεκίνησε εναντίον του αποφάσισε να είναι επικεφαλής της λίστας για το Κογκρέσο ενός διεφθαρμένου κόμματος που ψήφισε υπέρ της αποπομπής του από την προεδρία. Ελέω ασυλίας.

Χριστίνα Πάντζου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: