Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Ολλανδία: Σκάνδαλο εις βάρος φτωχών οικογενειών απειλεί την κυβέρνηση Ρούτε

Την Παρασκευή κρίνεται το μέλλον της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, όταν και θα ληφθούν οι αρμόδιες αποφάσεις σχετικά με μεγάλο σκάνδαλο φορολογικής διοίκησης που αδίκησε πολλές οικογένειες της χώρας.
Όπως μεταδίδουν τα ολλανδικά μέσα, τα συμπεράσματα μιας έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν πριν από μερικές ημέρες εκθέτουν το πολιτικό σύστημα της χώρας ανεπανόρθωτα.
Κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε την λεγόμενη υπόθεση «οικογενειακών επιδομάτων» απεφάνθη ότι υπήρξε αδικία άνευ προηγουμένου κατά πολιτών και παραβιάστηκαν οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.
Στο σκάνδαλο πρωτοστάτησαν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, τα οποία έκοψαν επιδόματα που λάμβαναν πολλές οικογένειες, κατηγορώντας τες αδίκως για απάτη.
Ορισμένοι γονείς υποχρεώθηκαν μάλιστα να επιστρέψουν αναδρομικά τα χρήματα που είχαν λάβει σε διάστημα πολλών ετών – σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Πολλές οικογένειες αντιμετώπισαν στη συνέχεια σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι προτίμησαν να κάνουν τα στραβά μάτια μολονότι γνώριζαν ότι το σύστημα δυσλειτούργησε.
Ο δικηγόρος των θυμάτων, Βάσκο Γκρούνεφελτ, κατέθεσε μήνυση την Τρίτη σε βάρος τριών εν ενεργεία και δύο πρώην υπουργών. Θύματα του σκανδάλου εμφανίστηκαν την Δευτέρα σε ένα βίντεο, στο διαδίκτυο, καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί.
Από χθες, οι λέξεις-κλειδιά «Ρούτε παραιτήσου» είναι από τις δημοφιλέστερες στο Twitter στην Ολλανδία.
Αυτή η πολιτική κρίση ξέσπασε δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου, οι οποίες θα κρίνουν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.
Όταν ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη παραίτησή του, ο Ρούτε είπε ότι θα ήθελε να συνεχίσει η κυβέρνησή να λαμβάνει τις αποφάσεις για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Εκτίμησε επίσης ότι κάνει ό,τι μπορεί για να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές στις 17 Μαρτίου, παρά την πανδημία. Δημοσκόπηση πάντως που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρει ότι μόνο το 8% των Ολλανδών επιθυμεί παραίτηση όλης της κυβέρνησης με το 72% να ζητά να υπάρξουν επιπτώσεις μόνο για όσους ευθύνονται για το σκάνδαλο.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: