Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Εμβολιαστικό «θαύμα»... με πολλούς αστερίσκους

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ, αν και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς αντίθετα από την υπόλοιπη υφήλιο, έχει πολλές και σοβαρές ηθικές και νομικές... «παρενέργειες». ● Εμβόλιο ούτε για... δείγμα για τους Παλαιστινίους!
«Παρήγγειλε νωρίς, πλήρωσε αδρά, ψηφιοποίησε τη διανομή, “ξεχείλωσε” τις προμήθειες». Ετσι κωδικοποιεί το πρακτορείο Reuters το τετράπτυχο της αδιαμφισβήτητης πρωτιάς του Ισραήλ στην παγκόσμια κούρσα εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.
Σε αυτό, ωστόσο, διεθνή δημοσιεύματα, νομικοί και οργανώσεις (ακόμη και εντός του Ισραήλ, όπως η Gisha) προσθέτουν ακόμη έναν παράγοντα: βάλε κατά μέρος τις εκ του Διεθνούς Δικαίου υποχρεώσεις σου ως κατοχικής δύναμης και τους κατοίκους των παλαιστινιακών εδαφών –εξαιρουμένων των Εβραίων εποίκων, φυσικά– σε άλλη μοίρα...
Από τις 20 Δεκεμβρίου –οπότε άρχισε το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού στο Ισραήλ– πάνω από 1,4 εκατ. πολίτες του έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση: περίπου το ένα έκτο του πληθυσμού των 8,8 εκατομμυρίων (15% επί 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως αυθαίρετα τους υπολογίζει η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, συνυπολογίζοντας την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη).
Στην πρωτιά συνέβαλαν διάφοροι παράγοντες. Το άρτια οργανωμένο σύστημα υγείας του Ισραήλ. Ο εμβολιασμός επί 24ώρου, 7 ημέρες την εβδομάδα, σε στάδια και κεντρικές πλατείες, με τη συνδρομή εκατοντάδων εφέδρων.
Η αξιοποίηση κυριολεκτικά και της τελευταίας σταγόνας στα φιαλίδια του σκευάσματος των Pfizer/BioNtech, το οποίο χρησιμοποιείται στην πρώτη φάση, με κατά περίπτωση χορήγηση έξι (αντί των προβλεπόμενων πέντε) δόσεων, ακόμη και σε πληθυσμιακές ομάδες που δεν ήταν σε προτεραιότητα, για να μην πάει τίποτε χαμένο.
Πώς τους έπεισε
Ισχυρό κίνητρο αποτέλεσε σίγουρα η κυβερνητική υπόσχεση για την παροχή του λεγόμενου «πράσινου διαβατηρίου» στους εμβολιασμένους, που θα τους επιτρέπει να παρακάμπτουν τους πιο σκληρούς περιορισμούς της καραντίνας (η τρίτη βρίσκεται ήδη σε ισχύ).
Πιο καταλυτική θεωρείται, πάντως, η ζέση του –υπόδικου για διαφθορά– πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να κερδίσει τις νέες, τέταρτες μέσα σε δύο χρόνια εκλογές, που έχουν προκηρυχθεί στις 23 Μαρτίου.
«Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα έχουν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση δύο εκατομμύρια κάτοικοι, κυρίως ηλικιωμένοι», ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Εζι Λεβί. Η συνέχεια της διαδικασίας ωστόσο –ενόσω το τρίτο κύμα της πανδημίας σαρώνει– αναμένεται να είναι πιο αργή, εν αναμονή των επόμενων παρτίδων.
Οχι μόνον από τις Pfizer/BioNTech, για τα πρώτα 8 εκατ. εμβόλια των οποίων η χώρα πλήρωσε, σύμφωνα με τον Guardian, «62 δολάρια τη δόση, την ώρα που οι ΗΠΑ την πληρώνουν 19,5 δολ».
Το Ισραήλ έχει επίσης κλείσει συμφωνία με την αμερικανική Moderna. Εχει –με γερμανική παρέμβαση– συμπεριληφθεί στη συμφωνία της Ε.Ε. για την προμήθεια εμβολίων της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Και φέρεται να έχει παραγγείλει 1,5 εκατομμύριο δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.
Σύμφωνα πάντως με το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 και τους New York Times, ο εμβολιασμός των Αράβων κατοίκων του Ισραήλ (το 1/5 του πληθυσμού) γίνεται μετ’ εμποδίων, κυρίως λόγω επιφυλακτικότητας των ίδιων. Την ίδια ώρα, «οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να παρακολουθούν εξ αποστάσεως και να περιμένουν», σχολιάζει ο Guardian.
Μπορεί το Ισραήλ να διανέμει εμβόλια στους εποίκους στη Δυτική Οχθη, εξηγεί, αφήνει όμως εκτός τα εκατομμύρια των Παλαιστινίων που ζουν στα κατεχόμενα εδάφη, όπου η πανδημία θερίζει. Το Τελ Αβίβ διεμήνυσε ότι θα βοηθήσει, όταν κι εφόσον όμως χρειαστεί, αρνούμενο να δεχτεί τις νομικές του υποχρεώσεις, αλλά και το γεγονός αυτή η στάση θα έχει αρνητικές συνέπειες στην επίτευξη ανοσίας του πληθυσμού, καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι εργάζονται στα ισραηλινά εδάφη.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, από την άλλη –έχοντας διακόψει κάθε σχέση με το Ισραήλ–, έχει αρκεστεί σε αίτημα βοήθειας μόνον προς την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος διαμοιρασμού των εμβολίων Covax. Αξιωματούχος του, ωστόσο, ανέφερε ότι η διανομή εμβολίων στα παλαιστινιακά εδάφη αναμένεται προς «τα μέσα του έτους». Μοιραία, η κατάσταση σκιαγραφείται ακόμη πιο δραματική στην αποκομμένη Λωρίδα της Γάζας...

Μαργαρίτα Βεργολιά
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: